8e Etappe Floris V pad ‘s Gravendeel – Numansdorp 28 km

klik op kaart voor vergroting

Maandag 7 augustus 2017, ik pak de draad weer op met mijn tochten over het Floris V pad. In de Hoekse Waard wordt de wandelaar verrast door een open landschap van rust en ruimte. Langgerekte akkers bepalen het beeld met alleen aan de randen wat bebouwing. De polders worden begrensd door hoge dijken en dichte rijen populieren, essen of wilgen. Deze geven de erachter gelegen akkers de nodige beschutting. Ik had besloten om deze etappe pas te gaan lopen wanneer ik er echt van verzekert zou wezen dat het op die wandeldag prachtig weer zou wezen. Voor deze dag voor in de maand augustus was de weersvoorspelling voortreffelijk. Een buitentemperatuur van rond de 23 graden en een heerlijk zonnetje daarbij en weinig wind, kortom een prachtig weerbeeld om de uitgestrekte dijken en landerijen te doorkruisen.

start bij de Killtunnel

klik voor vergroting

Een beetje “on”- Fred’s …maar om 05.45 uur liep mijn wekker af en een uurtje later was ik op weg naar een bushalte bij de Erasmus Universiteit vlakbij mijn woonomgeving. Even na 07.00 stapte ik daar op de bus die mij naar Station Dordrecht reed , aansluitend een overstap op een bus die mij buiten Dordrecht bij de Kiltunnel bracht. Hier was ik bij mijn vorige etappe gestopt en kon dus nu weer mijn route gaan vervolgen. De Kiltunnel loopt onder de Dordtse Kil door en brengt het verkeer van de ene naar de andere oever en vlak daar achter ligt direct het plaatsje ‘s Gravendeel. De tunnel is in 1977 geopend en een groot deel van de exploitatiekosten worden vergoed door de geheven tolgelden. Fietsers en wandelaars betalen geen tol , dus ik kon zo vanaf de bushalte over het fietspad de rechter tunnelbuis in wandelen.

klik voor vergroting

Aan de andere zijde aangekomen kan de voetganger met een roltrap omhoog de tunnel verlaten. Boven maak ik een bocht naar rechts en passeer een oude watertoren en vervolgens ben ik bovenop een dijkweg beland , de Trekdamse Dijk en deze loopt naast de rivier Dordtse Kil. Het blauw in de lucht boven mij overheerst … dus het wordt zoals voorspeld een prachtige wandeldag. Even na 08.30 ben ik dan weer terug op de officiële route volgens mijn wandelboekje.

klik voor vergroting

De asfaltweg houd voor mij al erg snel op en volgens mijn routeboekje mag ik weer een groene grasdijk gaan betreden…, klimmen en klauteren, daar ben ik inmiddels gewend aan geraakt want in de vele etappes die ik inmiddels achter mij heb liggen moest ik ook al diverse malen over hekwerken heen klimmen om vervolgens weer verder met de voorgeschreven route te kunnen gaan.

klik voor vergroting

Boven op de grasdijk kijk ik wandelend uit op de rivier. Onderaan de dijk staan twee grote masten waarop lichtbakens zijn gemonteerd voor de passerende scheepvaart. Rijkswaterstaat gaat met de tijd mee want zo te zien werken de lichten op zon-energie. De Dordtse Kil is een getijde rivier en verbindt de Oude Maas met het Hollandsch Diep en vormt een belangrijke scheepvaartverbinding tussen de Rijn en de Schelde. Ook varen er veel zeeschepen van en naar Rotterdam en Moerdijk. foto inzet : halverwege de dijk ben ik naar beneden gegaan, mijn wandelschoenen werden kleddernat, in de vroege ochtenduren bleek het lange gras op de dijk nog erg nat.

klik voor vergroting

De passage over de grasdijk is bijna 3 km lang. Aan het einde kom ik uit bij drie dijkwoningen en ben ik in het buurtschap De Wacht aangekomen. Nog nooit van gehoord laat staan van gezien. Via een trap bereik ik de enige dorpsstraat die het gehucht bezit.. alles bij elkaar opgeteld denk ik dat er slechts 11 woningen aan weerszijde in het korte straatje staan. Dus net zo snel als ik er binnen gewandeld ben … net zo snel ben ik uit het zicht van het buurtschap verdwenen.

klik voor vergroting

Ik loop de open polders die de Hoekse Waard bezit binnen. In dit gedeelte van mijn route kruist de HSL (hoge snelheid lijn) spoorlijn het Floris V pad. De spoorlijn moet de treinreiziger snel en comfortabel van Amsterdam naar Rotterdam, Antwerpen, Brussel en Parijs brengen. Er zijn heel veel problemen geweest met de aanleg van het tracé HSL -zuid onder andere de route door het Groene Hart. En nog steeds wordt de spoorlijn niet gebruikt zoals bedacht en gepland was. De HSL -zuid raast dus ook door de Hoekse Waard. Gelukkig blijft de overlast voor de wandelaar van het Floris V pad beperkt, omdat de spoorlijn in dit gedeelte een tunnel in duikt.

klik voor vergroting

De Hoekse Waard heeft zo ver als je kijken kunt heel veel hectare landbouw. Er wordt van alles geteeld. Links van de weg passeer ik een groot aardappelveld. Ik zie in de verte een trekker met een sproei installatie door de aardappelplanten rijden… bij die aanblik doe ik zuchten hierbij … na het rooien later deze maand worden de aardappels in zakken verpakt en gaan ze naar de grote supermarkt ketens … die plakken er dan een sticker op … ; biologische teelaardappelen staat er dan op … pfff , laat me niet lachen…

klik voor vergroting

Ik kom bij een grote splitsing aan en heb ongeveer 10 km afgelegd. Hier gaan een tweetal kilometers over een lange hoge dijk met links en rechts mooie grote populieren bomen. Met zo’n zonnige dag als vandaag geven de bomen een heerlijke schaduw aan de passerende wandelaar. Op deze doordeweekse dag is het heerlijk rustig op de dijk rondom mij heen en er is in dit gedeelte nagenoeg geen verkeer.

klik voor vergroting

Op weg naar het plaatsje Strijensas loop ik over een hoge dijk langs grote groene akkers. Deze zijn opvallend omgeven door een fraaie bloemenrand. Er staan prachtige weidebloemen tussen. Ik ken lang niet alle soorten maar ontdekt er wel zonnebloemen en klaprozen in. Tijdens mijn hele tocht door de Hoekse Waard kom ik dergelijk bloemen randen langs vele akkers tegen.

klik voor vergroting

Een heel vrolijk gezicht met vele kleurtjes in het veld op een rij. Ik hoopte nog een boer op één van de akkers langs mijn route te treffen zodat ik kon vragen of er soms een reden is om dergelijk bloem-banen zo vlak naast de akkers aan te leggen ? Helaas trof ik niemand dicht langs mijn route aan die mij het antwoord hierop geven kon.

klik voor vergroting

Vlak voordat ik bij het dorpje Strijesas aankom wordt ik op een groene grasdijk op gewacht door een kudde schapen. Bij mijn naderen komen de dieren nieuwsgierig op mijn toe lopen. Éénmaal dichterbij hebben de schapen door dat ik niet de boer maar een toevallige passant blijk te zijn. Direct is hun nieuwsgierigheid verdwenen en ze lopen vlak voor mij de dijk weer af naar beneden.

klik voor vergroting

Aan het einde van de grasdijk tref ik de enige horeca onderneming die ik deze dag tijdens mijn tocht zou tegenkomen. Dat is het enige min-punt wat ik bij deze etappe kan vermelden. Heel erg opvallend het feit dat ik de hele dag tijdens mijn route door de Hoekse Waard nagenoeg geen horecagelegenheden ben tegen gekomen. Dat is erg jammer en zeker op zo’n zonnige warme dag. Gelukkig heb ik zelf drinken en broodjes mee dus wordt er tijdens deze tocht onderweg enkel gerust op houten bankjes in de natuur.

klik voor vergroting

Ik ben in het dorpje Strijensas aangekomen en passeer over de fraaie gerestaureerde ophaalbrug uit 1908. Strijensas ligt verborgen en lange tijd heeft er een veer gevaren naar het nabijgelegen Moerdijk in Noord Brabant. Maar dat is verleden tijd. De veerpont vaart niet meer en de hoofdwegen in de waard lopen via Strijen. Moerdijk ligt op veilige afstand.

klik voor vergroting

Het kleine dorp Strijensas heeft iets van het Franse platteland waar de klok is blijven stilstaan. Strijensas heeft zich genesteld achter het Hollandsch Diep. De bezienswaardigheid is de ophaalbrug uit 1908 met de uit 1649 stammende sluis waar ik als wandelaar over heen loop. Strijensas heeft de vaderlandse geschiedenisboeken gehaald door het feit dat hier in 1711 de Stadhouder van Groningen en Friesland, Johan Willem Friso, tijdens een oversteek bij slecht weer overboord sloeg en verdronk.

klik voor vergroting

Vlak na het dorp Strijensas kom ik lang de Sasseplaat. Een klein kunstmatig aangelegd natuurgebied. Vanaf een klein zandstrandje kijk ik op het Hollandsch Diep en aan de overzijde zijn de chemische fabrieken van Moerdijk zichtbaar. Middels een fraai aangelegd schelpenpad loop ik vervolgens een groter natuurgebied binnen ; Plaat van het Land van Essche genaamd.

klik voor vergroting

Op weg naar de Johannapolder raak ik enig zins verbaasd want nu volg ik een passage door een ruim ingericht en waterrijk gebied. Via houten bruggetjes en groene grasdijkjes loop mijn route slingerend langs een stenen uitkijktoren. Het zit vol met watervogels om mij heen … ik blijf verbaasd dat er op zo’n korte afstand van de Moerdijk met zijn chemische fabrieken, zo fraai ingericht natuurgebied ligt.

klik voor vergroting

Ook hier weer vele kleuren en struikgewas waar ik geen namen bij weet te schrijven, paars en geel overheersen. Maar met een zonovergoten blauwe lucht daarbij wil ik eigenlijk alles om mijn heen wel fotograferen. Nederland is echt mooi als je de plekjes maar weet te vinden. En juist met wandeltochten door heel het land kom je vaak op de meest mooiste plekjes terecht.

klik voor vergroting

Runderen in het wild … ook in dit gebied kom ik een kleine kudde tegen. Het is telkens weer een fraai gezicht om de dieren zo in de open natuur te kunnen ontmoeten. Op het moment van passeren zie ik dat de meeste dieren in de groep een beetje verkoeling zoeken in de schaduw van de bomen. Zo rond het middaguur is de temperatuur natuurlijk het hoogst in de zon.

klik voor vergroting

Aan het einde van dit waterrijke gebied loopt een riviertje wat waarschijnlijk in verbinding staat met het achterliggende Hollandsch Diep.

klik voor vergroting

Ik heb het “Laarzenpad” bereikt, volgens mijn routeboekje mag ik hier kiezen. Rechtdoor lopen en met een lus om dit natuurgebied, grenzend aan het Hollandsch Diep heen, of slingerend de route over het “Laarzenpad” te nemen. Ik kies voor het laatste. Er is weliswaar een waarschuwing op een bord dit gebied niet te betreden bij hoog water want dan blijkt het ontoegankelijk. Het woord Laarzenpad slaat dus op de drassige ondergrond die de wandelaar in dit stukje natuur kan tegen komen.

klik voor vergroting

Wat een groen om mij heen. Ik loop zeker twee kilometer over een zachte groene ondergrond met aan weerszijde weelderig groeiende struiken vol met paars kleurige bloemen. Het stikt hier echter wel van de grote vliegen , horzels genaamd, en daar ben ik niet blij mee want die kunnen vervelend steken. Juist doordat de ondergrond hier best wel drassig en de omgeving redelijk vochtig aanvoelt is het natuurlijk prima toeven hier voor muggen en vliegen. Af en toe springen er kleine kikkertjes voor mijn wandelschoenen uit het lange gras omhoog. Zo vlak naast het Hollandsch Diep loop ik toch maar dit gedeelte wat vlotter door… immers de wandelaar weet heel niet wat voor dieren je in dit struikgewas kunt tegen komen …

klik voor vergroting

Aan het einde gekomen van het moerassig groene gedeelte tref ik plots weer een trekkers veer. Dat is leuk en herkenbaar want in een eerdere etappe op het Floris V pad ben ik al eerder met een dergelijk pontje in de weer geweest. Je kunt als wandelaar zelf je oversteek over het water regelen.

klik voor vergroting

Met de slinger aan het wiel draai je het voetveer naar je toe. Ook hier weer moest ik volop aan het werk … lees slingeren aan het wiel … want toen ik aan de waterkant aan kwam lag het veer aan de overzijde van het kanaal. Vervolgens trek je het pontje naar je toe, stapt erop en door aan het koord te trekken ga je vanzelf over het water naar de andere zijde. Een praktisch en leuk systeem om het water over te steken. De pontjes die ik tot nu toe ben tegen gekomen en heb mogen gebruiken worden veelal door natuurorganisaties beheerd en bedacht. Vervolgens tref je er vaak sponsor namen op van bedrijven uit de omgeving die dit alles financieel haalbaar hebben kunnen maken.

klik voor vergroting

Augustus en droog zonnig weer, beter kunnen de boeren het niet treffen. Bedrijvigheid alom op de vele graanakkers in de Hoekse Waard. Het graan wordt met grote machines in rap tempo geoogst.

klik voor vergroting

De laatste 6 km in deze etappe vallen mij een beetje tegen… één en dezelfde lange dijk richting mijn finishplaats Numansdorp. Er is natuurlijk wel van alles zo links en rechts naast de dijk te zien maar er passeert ook opvallend veel gemotoriseerd verkeer. Er is geen voet of fietspad dus is het oppassen geblazen. Ook de buitentemperatuur is nu rond de klok van 13.30 uur het hoogst. Mijn flesje water in de rugzak is dan al snel leeg. Geen horeca langs de weg … maar niet getreurd .. ik passeer een groot woonhuis en juist op dat moment komt de eigenaar de dijk op lopen. Ik vraag hem of mijn waterflesje even bijgevuld kan worden. Uiteraard word mij toegeroepen en een moment later krijg ik weer een vol flesje aangereikt. Van het één komt het ander … direct komt er een gesprek op gang… hartstikke leuk. De bewoner verteld nog wat wetenswaardigheden over het gebied waar ik de hele dag inmiddels door heen heb gewandeld. Prachtig, ik bedankt hem nogmaals voor het vullen van mijn flesje en ga weer verder op weg voor de laatste drie kilometers van deze dag.

klik voor vergroting

Bijna half drie, Numansdorp heb ik na 28 km bereikt ! Dit jongste dorp van de Hoekse Waard lag aan de rand van Ambachtsheerlijkheid Cromstrijen. De dijk van de nieuwe Numanspolder werd vanaf 1642 de centrale plaats van het dorp. De Haven van Numansdorp was vroeger een belangrijk verkeersknooppunt. Vanuit de haven werd lange tijd een veerdienst naar Willemstad en de Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden onderhouden. Na de openingen van o.a de Moerdijkbrug (1936) en de Haringvlietbrug in 1970 betekende dit de doodsteek voor de veerdiensten. De 8e etappe volbracht, de volgende etappe gaat van Numansdorp over de Haringvlietbrug naar het in Noord Brabant gelegen Dinteloord. wordt vervolgt …. 

Leave a Reply

Search
Categories