9e etappe Floris V pad Numansdorp – Dinteloord 28 km

ansichtkaart

klik op foto voor vergroting

We schrijven zondag 13 augustus 2017, prachtig wandelweer met een buitentemperatuur van 23 graden. Ik ga opnieuw op stap en vervolg mijn route op het Floris V pad. Vandaag loop ik volgens mijn routeboekje de 9e etappe van Numansdorp naar Dinteloord.

klik op foto voor vergroting

Op zondagen reizen met het openbaar vervoer vereist geduld hebben …. maar soms komt de wandelaar hier niet onderuit. Zo ook voor aanvang van deze tocht. Ik moest met metro en bus reizen om in Numansdorp te geraken. Daar immers was ik met mijn 8e etappe onlangs gefinisht. De eerste tram rijd op zondag pas om acht uur , op halte Beurs stap ik uit en daal vervolgens af naar de metrobuis van waaruit de metro mij naar Zuidplein rijd. Pas om 12 minuten over negen rijd er een eerste bus die mij naar Numansdorp in de Hoeksewaard zal rijden. 09.43 stap ik uit bij een halte nabij het jachthaventje van het dorp, daar was ik immers vorige keer gefinisht …

klik op foto voor vergroting

Rond kwart voor tien loop ik langs de jachthaven het dorp uit. Vlak daarvoor passeerde ik rechts van de weg nog een bekend loodsen complex…, hier had ik een aantal jarenlang mijn caravan in stalling staan … inmiddels is de caravan niet meer … Over een lange groene grasdijk nader ik het Hollandsch Diep. Dit water was een zoetwatergebied dat naar het westen langzaam overging in het brakke water van het Haringvliet. In het kader van het Deltaplan is het Hollandsch Diep afgesloten van zee, zodat een groot gebied beschermd was tegen stormvloeden. Ik draai rechtsom een grasdijk op die langs het water loopt en in de verte doemt de Haringvlietbrug op… het laatste stukje Zuid Holland komt in zicht..

Haringvlietbrug

klik op foto voor vergroting

Aan het einde van de dijk kijk ik fraai op de Haringvlietbrug. De Haringvlietbrug verbindt de Hoekse Waard via de Hellegatsdam met Goeree Overflakkee en via de brug over de Volkeraksluizen met het vasteland van Noord Brabant. Het geheel wordt ook wel Volkerakdam genoemd. Daarbij wordt in westelijke richting het Haringvliet en in oostelijke richting het Hollandsch Diep overbrugd. De brug is een heel belangrijke verbinding tussen Zuid-Holland, Zeeland en Noord Brabant. De opening van de brug was op 20 juli 1964 en was de eerste 10 jaren een tolbrug. Op 1 juli 1975 is de brug overgenomen door Rijkswaterstaat.

klik op de foto voor vergroting

Links van de brug ligt het Haringvliet en rechts het Hollandsch Diep. In de zomermaanden wordt de brug regelmatig geopend voor de recreatievaart. Maar dat geeft vaak een hoop stress en narigheid omdat het verkeer op de A29 die over de brug loopt op werkdagen enorm druk is. Zeeland en Noord Brabant zijn maar vanaf twee kanten te bereiken vanuit Zuid Holland. En er passeert ook heel veel vrachtverkeer wat op weg is naar Antwerpen. Ook op deze zondag gaat de brug weer open voor een aantal zeilboten.. ik had mazzel was ik was vlak daarvoor het brugdeel al gepasseerd.

klik op foto voor vergroting

Ik heb de brug bij de Volkeraksluizen bereikt… Aan de Brabantse zijde van het Volkerak ligt het schutsluizen complex in de Volkerakdam. Deze sluizen werden aangelegd ten behoeve van het drukke internationale scheepvaartverkeer op de route van Antwerpen naar Rotterdam. De sluizen behoren tot de grootste voor de binnenvaart in West-Europa. Aanvankelijk werden er twee schutsluizen gebouwd, waar in 1968 al 170.000 schepen passeerden. Vanwege het sterk groeiende scheepvaartverkeer op de Schelde-Rijnverbinding moest er een derde sluis komen. Deze was in 1977 gereed. Het complex omvat ook een sluis voor plezierjachten. Rijkswaterstaat heeft op het grondgebied van Willemstad een uitkijktoren gebouwd.

klik op foto voor vergroting

Ik ben dus nu in de provincie Noord Brabant aangekomen. Direct na het sluizencomplex loopt mijn route plotsklaps door een fraai bos gedeelte , ik passeer er ook een waterpartij die het zwanenwater wordt genoemd. Het is geen natuurlijk bos dat zie ik gelijk aan de inrichting. Zo nu en dan staan er bankjes langs de paden en ik kom zelfs een picknick tafel aan de bosrand tegen.

klik op foto voor vergroting

Vanuit het bos gedeelte wandel ik vrij snel over een asfaltweg en ik nader het vestingstadje Willemstad.

klik op foto voor vergroting

Ik passeer een grote parkeerplaats vol met auto’s met veelal witte nummerplaten … vakantietijd, best wel veel vakantieparken in deze regio, dus zijn er een hoop toeristen hier naar toegekomen op deze zonnige zondag. Ik passeer nog een Belgisch militair ereveld nabij een rotonde en hier vandaan gaat mijn route het vestingstadje binnen. Glimlachend passeer ik het havenhoofd .. leuk zeg .. herinneringen komen weer op in mijn hoofd.. hier was ik jaren geleden ( 1985 ) met drie Marine scheepjes op bezoek. De Marineleiding noemde het in die dagen “Binnenlands vlootbezoek ” Met drie P-Boten …. Freyr, Hadda en Bulgia lagen wij toen ook aangemeerd net als de witte jachten nu , vlak naast het stadhuis. De omgeving oogt gelijk als al die jaren geleden.

klik op foto voor vergroting

Midden op het haven plein staat het prachtige stadhuis van Willemstad. Zo fraai te pronken en duidelijk heel goed onderhouden. Geschiedenis : in 1587 machtigde prins Maurits de plaatselijke Magistraat een bedrag van 2400 carolusguldens op te nemen voor de bouw van een stadhuis. Daarnaast schonk hij 600 guldens, onder de voorwaarde dat hij delen van het gebouw mocht gebruiken als gevangenis en voor opslag van munitie. Heel bijzonder is de toren, met open pui en stergewelf. Inmiddels 12 kilometer op mijn Garmin dus ook tijd om maar even te gaan rusten … Bij het restaurant Bellevue , pal naast het fraaie stadhuis bestel ik koffie en appelgebak .. natuurlijk met slagroom … op een vol terras.

klik op foto voor vergroting

Na de rust vervolg ik mijn weg en loop vervolgens over prachtig aangelegde wandelpaden op de vroegere stadswallen. Hier ga ik in de fout … mis een markering maar maak mij er niet al te druk om … na een kleine 30 minuten wandelen ben ik plotsklaps met een lus weer terug op het haven plein .. oeps afslag gemist dus waarschijnlijk ….

klik op foto voor vergroting

Maar echt vervelend vond ik dat lusje niet … want dan had ik immers niet dit bovenstaande plaatje kunnen maken ! Wat een prachtig beeld zo boven op de vestingwal. Een prachtige Hollandse lucht en een even zo fraaie molen rechts boven aan de dijk … Als bezoeker kun je er best wel enkele uren vertoeven .. zeker op zo’n fraaie zomerdag als vandaag. Want Willemstad heeft nog veel meer mooie bezienswaardigheden …, een Arsenaal; vroeger dus een opslagplaats voor allerlei wapentuig, D’ Orangemolen ;  een stenen korenmolen uit 1734 ( rechts boven op de foto ) Koepelkerk ; een achtkantige kerk midden in Willemstad gelegen.

klik op foto voor vergroting

Na de route dwars door Willemstad wordt het allemaal even anders. Lange kale stukken asfaltweg sturen mij de richting van het Fort De Hel op … hoe toepasselijk die naam … ‘k weet niet wie die naam bedacht heeft maar het paste precies bij het route gedeelte naar Oranjeoord. Lange kale asfaltwegen met links en rechts enkel heel grote landerijen waar van alles en nog wat op verbouwd wordt. Het voelde even in het midden van nergens.

klik op foto voor vergroting

Die naam van het volgende dorp welke ik tijdens mijn route passeerde had ik zelf ook wel kunnen bedenken. Ik had zeker 6 km niemands-land bewandeld toen ik plots via de enige dorps weg in Helwijk ? haha aankwam. Het enige opvallende “incident” was de ontmoeting met een clubje sier-kippen welke ik langs de weg tegen kwam … bij mijn naderen rende ze plots op mijn af … ho-ho-ho , riep ik tegen de enthousiaste groep …. ik ben jullie “baasje ” niet … Waarschijnlijk dachten ze dat er wat eten te halen was …. Maar gelukkig voor mij … net zo snel als ik het dorpje was in gelopen … bleek ik er plotseling ook alweer uit ….

klik op foto voor vergroting

Tweemaal links in 5 kilometer daar wordt een wandelaar niet echt vrolijk bij… uitgestrekte landerijen en af en toe een boerderij links en of rechts van de dijkweg .. nu en dan wat verdwaalde dagjes mensen op de fiets … en ja natuurlijk ,….. die wel … grote groepjes voorbij razend rijdende wielren cluppies , waar ik echt wel oplettend mee omging.

klik op foto voor vergroting

Net op het moment dat ik de route wat vervelend begon te vinden, loop ik plots een buurtschap Heijningen genaamd binnen. Nog iets verder in de smalle dorpsstraat kan ik mijn ogen niet geloven … een horeca onderneming .. langs de weg … waarschijnlijk ook de enige in deze regio ? … want er staan fietsen en auto’s geparkeerd voor de deur. Een gezellig terras vol met passanten .. dus .. aansluiten en lekker gaan rusten … een oase bleek even later .. een heel gezellig beheerders echtpaar die met alle klanten en passanten een babbeltje kwamen maken.. “ouderwets gezellig dus ” .. na een 20 minuten rust ben ik weer opgestapt .. volgens de mensen hier heb ik nog 5 km te gaan naar Dinteloord.

klik op foto voor vergroting

Ik nader inderdaad na een uurtje wandelen door de polder Dinteloord …. in de verte achter een viaduct zie ik de silo’s van de gewezen suikerfabriek staan.. Ooit was het daar een bedrijvigheid van je- wel- ste …. nu jaren later in de vergetelheid …

klik op foto voor vergroting

Weer wat verder loop ik over een grote stalen ophaalbrug over de rivier De Dintel … De naam verraad het al …. dan moet Dinteloord toch echt dicht in de buurt zijn …..

klik op foto voor vergroting

Oeps … ik ben toch niet in Dallas beland … vlak voor ik de bebouwde kom van Dinteloord binnen wandel passeer ik een paarden manege … en wat voor één ? Een oprijlaan lang, zover als je kunt kijken ! Ongelofelijk en helemaal bestraat. Helemaal aan het einde van het stenen pad moeten ergens achter die bomenrij de woning en de stallen liggen ?

klik op foto voor vergroting

De kerkklok op het grote plein in Dinteloord geeft 16.18 als tijd aan. Na 28 km ben ik dus aangekomen in Dinteloord. Nog meer verrassingen voor mij wanneer ik hoor dat er hier vandaan een bus direct naar Rotterdam rijd. 16.25 zit mijn 9e etappe erop en stap ik op de bus terug naar huis. Achteraf een etappe met twee gezichten … het eerste gedeelte , zeg maar 14 km, waren erg mooi en zeker het stuk met de brug, de sluizen en vestingstad Willemstad. Nog twee etappes nu te gaan om in finishplaats Bergen Op Zoom te geraken … binnen kort wordt mijn verslag dus weer vervolgt ….

Leave a Reply

Search
Categories