Floris V pad 2017 van Muiden naar Bergen op Zoom ;1e etappe.

klik op plaat voor vergroting

Het Floris V pad is een lange-afstand-wandelpad met een lengte van plus minus 222 km, ook wel ondertiteld als wandelen door het Groene Hart. Want grote delen van het Floris V pad bevinden zich vlakbij de Randstad. De route gaat van Muiden in Noord Holland naar Bergen op Zoom in Noord Brabant. Wandelen door het Hollandse polderland maar het is ook meteen een wandeling door de geschiedenis. Deze route staat al heel lang op mijn wandel wensen lijstje .. dit jaar moet het er van komen en zal ik de komende weken en maanden in etappes op pad gaan. Zaterdag 28 januari ben ik op weg gegaan voor de eerste etappe ; die loopt van Muiden naar Kortenhoef.

klik op foto voor vergroting

klik op foto voor vergroting

In alle vroegte eerst naar Kortenhoef gereden en de auto nabij een bushalte geparkeerd waar ik later die middag net voor donker weer wandelend terug zou arriveren. De eerste bus uit het dorp van deze dag ( 07.30 ) met een heel vriendelijke chauffeur bracht mij in amper 20 minuten naar het trein station Naarden Bussum. Weer 15 minuten later was ik al op station Weesp waar tot mijn schrik net de bus naar mijn startpunt in Muiden weg was gereden … oeps, weekend dienstregeling dus slechts één bus om het uur … ik bedacht mij geen uur te gaan staan wachten, dus besloot ik de 4 kilometer naar het startpunt bij het Muiderslot maar te gaan lopen.

klik op foto voor vergroting

09.15 wandelde ik het fraaie stadje binnen en volgde de routebordjes naar het Muiderslot. De weerstations hadden mij een droge dag voorspeld, de buitentemperatuur was zo vroeg best nog wel laag te noemen met 7 graden, er was een vals windje wat het op dit tijdstip best nog wel frisser deed aanvoelen. Maar door het wandelen wordt je best snel warm dus al gauw ging mijn sjaal de rugzak in.

klik op foto voor vergroting

Bij het Muiderslot tref ik een paal vol richting aanwijzers, deze plek vlak voor het kasteel blijkt een knooppunt van vele LAW paden te zijn. Graaf Floris V was een zoon van graaf Willem II van Holland. In 1272 nam hij het bestuur van Holland in handen en breidde zijn macht fors uit. Tijdens zijn regeerperiode bereikte Floris veel. Hij ging te boek als een door en door rechtschapen man, die het lagere volk een goed hart toedroeg. Hij werd echter vermoord door een stel samenzwerende edelen waaronder Herman van Woerden en Gijsbrecht van Amstel. Op deze wandeling tussen Muiden en Breukelen kruist de wandelaar de wegen die de graaf in zijn laatste levensdagen is gegaan. Vandaar de naam van dit pad.

klik op foto voor vergroting

Ik ben al een tijdje op weg als ik vlak voor Weesp een kleine scheepswerf passeer. Mijn oog valt direct op het prachtige oude stoomschip wat aan de overzijde tegen een oude zeil botter ligt aangemeerd…. ik herken het schip direct ! Tot mijn verrassing ligt daar het stoomschip de Hydrograaf, ooit dienst gedaan als de enige en echte pakjesboot nr 12 van Sinterklaas ! ( zie fotootje hieronder ). Dit fraaie oude stoomschip is in 1910 gebouwd bij scheepswerf Feyenoord te Rotterdam en heeft tot 1962 dienst gedaan bij onze Kon. Marine. Ook stond het schip bekend `als het schip van de Koningin `omdat de vorstinnen Emma, Wilhelmina en Juliana het schip in de jaren twintig en dertig  hebben gebruikt bij hun officiéle bezoeken aan de Hollandse Eilanden… wat een historie toch..

pakjesboot 12 de enige echte !

pakjesboot 12 de enige echte !

 

klik op foto voor vergroting

klik op foto voor vergroting

Na ongeveer 9 kilometer heb ik de het oude gedeelte van Weesp, de vesting bereikt. In de verte zie ik het eerste fort op deze tocht. Volgens de beschrijvingen zullen er nog meerdere volgen. Deze oude forten maakten deel uit van de Hollandsche Waterlinie. Er zijn vele forten die thans als musea zijn ingericht en die je op speciale dagen ook kunt bezichtigen. Mijn route gaat nu slingerend verder door het vesting gedeelte van Weesp.

klik op foto voor vergroting

Eindelijk buiten de bebouwde kom van Weesp ; hier ging het behoorlijk fout met mijn route boekje en de werkelijkheid …. ik had zo’n twintig minuten door de vesting gewandeld maar kwam plots weer op de zelfde plek terug ?? Het Floris pad heeft wit-rode bordjes als markering tekens. Echter ik ontdek na meer dan 60 minuten rondlopen dat ik verkeerde wit-rode bordjes op lantaarnpalen, hekjes en muren aan het volgen ben. Wat blijkt….. beter gezegd wat ik ontdek na voortdurend Maps op mijn telefoon te raadplegen ; dat NS ook voor hun stadswandeling door Weesp wit-rode bordjes gebruikt ??? Lekker misleidend en om mijn humeur weer in vrolijk te wijzigen besluit ik raad te gaan vragen in een dorpscafé wat ik juist voor de derde keer passeer. Terwijl ik mij tegoed doe aan een heerlijke capuchino koffie geven enkele lokale café bezoekers mij met raad en daad wat adviezen zo dat ik mijn tocht zonder verder om te lopen kan vervolgen..

klik op foto voor vergroting

Ik vervolg mijn weg en de route loopt nu slingerend langs de Vecht. Het is in dit gedeelte oppassen geblazen .. er is geen voetpad en het fietspad ontbreekt ook op deze rijbaan. Ik ga maar tegen het verkeer in aan de linkerzijde van de weg wandelen. Af en toe stop ik even om een foto te maken. In dit gedeelte van de rivier liggen er aan de overzijde ook veel woonboten.

klik op plaat voor vergroting

Na weer een kilometer of vier bereik ik het buurtschap Uitermeer. Rechts van de weg doemt er weer een waterfort op en via een onverhard pad besluit ik er even naar toe te lopen. Achter het fort staat een bezoekers restaurant en op een schoolbord staat te lezen dat het geopend is deze zaterdag. Ik heb echter in Weesp te veel tijd verloren met het verkeerd lopen en omdat ik mij heb voorgenomen voor het donker weer terug bij de auto in Kortenhoef te zullen wezen, besluit ik hier door te lopen. Ik heb broodjes mee in de rugzak dus kan altijd later ook nog op een bankje langs de route eventueel wat rusten.

klik op foto voor vergroting

Volgens mijn route beschrijving nader ik nu het mooiste gedeelte uit deze wandel etappe … namelijk het plassengebied. De paden worden smaller en een klein beetje drassig .. het heeft de achterliggende dagen best wel aardig gevroren maar nu overdag de dooi invalt wordt de koude bovenlaag op de gras en zandpaden weer zacht.

klik op plaat voor vergroting

Onderweg moet ik toch wel goed opletten om op de juiste route te blijven. Heel vaak tref ik tijdens mijn tocht goede en duidelijke informatie op de ANWB palen die ik passeer. Mijn routeboekje van het Floris V pad zal ik echter moeten vernieuwen. Tijdens mijn treinritje naar Weesp vanmorgen vroeg ontdekte ik op de laatste bladzij dat het een druk uit 2000 betreft .. oeps , want op internet ontdekt dat er inmiddels wat `jongere`exemplaren in de boekhandel schijnen te liggen. Ik zal boekhandel Donner komende week even met een bezoekje verblijden en de laatste versie maar aanschaffen. Er is trouwens ook een originele Floris V wandelpad site. Daar vind je ook aanvullingen op voor route beschrijvingen en kun je opmerkingen achter laten als je zelf op de tochten ook wijzigingen ontdekt.

klik op plaat voor vergroting

Inmiddels in het plassengebied aangekomen. De omschrijvingen in het wandelboekje kloppen hierbij precies. Wat een prachtig natuurgebied. Links ligt de Spiegelplas die wel heel erg fraai zijn naam eer aan doet. Juist door het smeltende ijs op het water spiegelt de omgeving langs de zijkanten mij tegemoet. Er staat in dit gedeelte geen zuchtje wind. Ik denk dat het hier in elk jaargetijde zo fraai moet zijn. Wat ik wel erg opvallend vind is dat ik er weinig of geen watervogels tegen kom ??

klik op foto voor vergroting

Ik loop over fraaie zand en grasdijken. Links ligt de Spiegelplas en rechts de Ankeveense Plassen. In feite doorkruis ik de plassen op smalle dammen. Het doet mij een beetje denken aan de dijkjes in de Reeuwijkse Plassen bij Gouda. Er heerst een sirene stilte, slechts af en toe wordt ik gepasseerd door enkele fietsers en zo nu en dan kom ik wat wandelaars tegen.

klik op foto voor vergroting

In het midden van zo´n gras-zanddijk ontdek ik plotseling in het voorbijgaan iets heel opmerkelijks … in een holle boomstam pal naast het wandelpad tref ik een soort altaar ? Er staat een heel mooi klein stenen Maria beeldje in opgesteld en wat plastic bloempjes liggen er voor en een paar op de wand bevestigd. Misschien een kleine herdenkingsplaats ? De boompjes er omheen zijn afgezaagd, dus het wordt beslist onderhouden. Ik maak er een foto van en vervolg nog even in gedachten mijn weg.

klik op foto voor vergroting

Na het plassen gebied passeer ik aan de buitenkant het dorp Ankeveen. Het is inmiddels al achter in de middag uren als ik een laatste stuk over een groot weide gebied moet lopen om via dat grasland Kortenhoef te bereiken. Aan de rand van het dorp passeer ik een heel grote witte villa, de groene kerstslingers hangen nog onder het balkon bij de voordeur. Ook de groene buxussen in de voortuin staan in een schraal winterzonnetje te pronken. Vast de burgemeesters woning bedenk ik mij terwijl ik het gauw op de foto zet.

klik op plaat voor vergroting

De naamborden plaat mag natuurlijk niet ontbreken .. het waren fraaie passages door een wisselend natuurgebied. Ook het gedeelte langs de rivier de Vecht was de moeite waard.

klik op foto voor vergroting

Net voor zonsondergang om 16.45 ben ik weer terug in Kortenhoef waar mijn tocht om 07.30 was begonnen. Bijna 33 km op de teller, de route in het boekje gaf 24 km in de beschrijving op, maar door o.a. het verkeerd lopen in Weesp kwam ik even anders uit …  Maar even zo goed genoten van deze wandeling. De eerste etappe van het Floris V pad is een feit ! De komende weken en maanden krijgen alle etappes hun vervolg. Plan is in ieder geval dat ik dit jaar het hele traject zal overbruggen .. 222 km .. en een beetje # verkeerd lopen … een uitdaging die er wezen mag, al heel lang op mijn wandel wensenlijstje staat en die ik heel graag dit jaar hoop te volbrengen ! Er volgen dus nog meer verslagen in de komende periode.  = wordt vervolgt =

Leave a Reply

Search
Categories