Haring en Bier wandeltocht 2017 Vlaardingen

haring en bier tocht 2017

Het moest er natuurlijk een keer van komen .. zoveel over gehoord en volgens velen de gezelligste wandeltocht van Zuid Holland ! Zaterdag 3 juni was het dan zover , ingeschreven met broer Ton en wandelmaatje René Schuurink. In alle vroegte , zeker voor René, met OV naar Vlaardingen gereisd. In Star Bucks op Centraal Station Rotterdam rendez-vous en vervolgens samen het laatste stukje eerst met de Metro naar Station Vijf-sluizen nabij Vlaardingen en vervolgens het laatste stukje met de bus naar de West Havenplaats. Eenmaal uit de metro direct dolle pret … naar boven kijkend onze eerste schrik …,vet grijze regenlucht naderde met fikse snelheid ons wandelgebied … even commotie welke buslijn ons naar de start in het centrum van Vlaardingen kon brengen…. nota-bene een Groningse chauffeur op een stadsbus van de RET bracht redding en zette ons slechts drie haltes verder af nabij de startlocatie .. gelukt , we waren op tijd aan de start verschenen. Echter de regen kwam inmiddels met bakken naar beneeeeee … o jee als dat maar goed komt dachten we nog  …

klik op foto voor vergroting

klik op foto voor vergroting

De route kaart en op deze tocht zijn er twee afstanden te lopen namelijk 15 of 25 km. We blijven tijdens de hele tocht op het grondgebied van de gemeente Vlaardingen.

start in regen

klik op foto voor vergroting

Uit de bus was het even schrikken … de grijze lucht die zo plotseling boven onze hoofden was verschenen liet er geen twijfel over bestaan .. kort maar krachtig zou gelukkig even later blijken ,want we hadden nog maar net het centrum van Vlaardingen verlaten of de lucht klaarde weer razendsnel op en werd het droog. Direct wat straten verderop was de eerste leuke verrassing van deze wandeltocht … passage dwars door een fraaie kerk .. de deuren wagen wijd open en langs de houten kerkbanken gingen we aan de andere zijde de kerk weer uit.. links en rechts stonden enkele info borden opgesteld waar de geschiedenis van deze kerk op te lezen was …

langs de Waterweg

klik op foto voor vergroting

Wat slingerend door enkele fraaie oude stads-straatjes en een fiets/wandeldijk langs een volkstuinencomplex komen we al snel buiten het centrum van Vlaardingen terecht. Inmiddels hebben we het fietspad langs de Waterweg bereikt en René heeft mij hier met broer Ton op de foto vast gelegd ! Voordeel als je met wat meerdere wandelaars aan een tocht deelneemt… dubbel zo leuk dat je dan zelf ook eens op een foto tevoorschijn komt !

Oeverbos

klik op foto voor vergroting

De eerste rust en nota bene op een favoriet plekje van mij … het Restaurant Oeverbos. Het Oeverbos is bij heel veel mensen in de regio een begrip. Je kunt er vooral zomers heerlijk op het terras vertoeven en het grenst direct aan de Nieuwe Waterweg. Vanaf het terras zie je regelmatig grote zeeschepen passeren opweg naar Rotterdam of terug naar zee richting Hoek van Holland. Ook wel met een trieste gedachten hierbij … het restaurant moet namelijk binnen niet al te lange tijd verdwijnen ! Precies op deze plaats hebben stomme beleidsmakers van de provincie besloten op deze plek de Blankenburg tunnel aan te gaan leggen. Al jaren wordt er over de precieze locatie gesteggeld tussen omliggende gemeentes en het provinciebestuur. Onlangs is er een besluit genomen .. en jawel hoor , precies op de plek waar dit fantastische eethuis al heel lang gesitueerd ligt !! Juist door zijn ligging , komen er vele wandelaars, fietsers en dagjes mensen graag naar toe .. en uitgerekend onze wandeltocht komt hier dus tot mijn verrassing ook langs… Nou, Ton drukt deze foto´s af … koffie met gebak .. op al onze wandeltochten steevast een terugkerend onderdeel …

wijnboerderij

klik op foto voor vergroting

Na de rust gaan we vrolijk verder en passeren we even later een fraaie wijnboerderij. Het hek is dicht dus kunnen we helaas niet even een kijkje gaan nemen. Naast de ingang staat een groot deksel van een wijnvat met een Duitstalige tekst erop …Het is inmiddels helemaal droog geworden , en de vooruitzichten zijn prima , het zal de rest op deze wandeldag verders droog blijven !

stempelpost twee

klik op foto voor vergroting

We hebben inmiddels de `oude spoorbaan` Rotterdam – Hoek van Holland gekruist en overgestoken. De spoorbaan wordt momenteel omgebouwd en vanaf september dit jaar gaan er metro-stellen over het tracé rijden en heeft Rotterdam er dus een `nieuwe`metrolijn naar Hoek van Holland bij. Via de Zuidbuurseweg een wildrooster en over twee houtenbruggetjes bereiken we door een fraai stukje natuurgebied het paviljoen de Krabbeplas. Ook hier weer een gezellige sfeer van vele medewerkers en we houden halt bij stempelpost twee. Een medewerker van de post wil dolgraag met Ton en René op de foto .. en helemaal graag als we hem vertellen dat we de foto later zullen op sturen naar de wandelsite van de organisatie. Ook hier weer hoe opvallend enthousiast al deze vrijwilligers het ons wandelaars naar de zin maken. Heel even zijn op dit punt de deelnemers van de 15 km er ook even bij .. maar wat verderop na deze tweede rust is er weer een splitsing op de route en gaan wij weer een extra lusje lopen ….

stempelteam

klik op foto voor vergroting

Na ongeveer 16 km wandelen wacht ons een volgende verrassing … en wat voor één ….. volgens een bordje in het gras nadert de nietsvermoedende wandelaar Checkpoint Charlie … stempel post drie op onze route … we worden opgewacht door een heel `stoer` en uiterst secuur werkend stempel-team. Hier durft een wandelaar echt niet zo maar door te lopen zonder een confrontatie met deze bikkels aan te gaan …. Er wordt `gestempeld`dat het een lieve lust is.. niet alleen in het routeboekje .. geen ledemaat is veilig en wordt met uiterste precies-sie van een fraaie stempel voorzien !

stempel op been

klik op foto voor vergroting

Pas wanneer we alle drie gestempeld zijn mogen we onze weg vervolgen …

groepstempel foto

klik op foto voor vergroting

Ik heb al vele vele stempelposten bij mijn vele wandeltochten mee mogen maken … maar deze post zal mij lang blijven heugen haha, dus ik kon het niet laten om na verkregen toestemming `exclusief` met deze stempel-laar-sters op de foto te gaan !

Bruine beerpad

klik op foto voor vergroting

We vervolgen onze weg en zijn met een grote lus door een bos gedeelte van de Broekpolder beland. Leuke namen hebben de fraaie zandpaden in dit gebied gekregen.. Het zonnetje is inmiddels boven onze hoofden verschenen als René en Ton op bovenstaande foto het Bruine beerpad uit komen lopen…

rust Scouting

klik op foto voor vergroting

De derde rustplaats is bereikt … op het terrein van de scouting. Ook hier weer opmerkelijk goed georganiseerd. Prachtige houten tafels en banken waarop heerlijk gerust kan worden. In een grote cirkel allerlei kramen waar allerhande etenswaren `verhandeld`worden. Broodjes haring, broodjes gezond en broodjes beenham .. werkelijk waar prima verzorgd en tegen heel schappelijke prijzen ! Ook hier gaat de opbrengst naar `goede`doelen. We rusten in een heerlijk warm zonnetje en ook hier weer komen vrijwilligers gezellig een praatje maken en vragen of wij het nog steeds naar de zin hebben .. Dit is echt formidabel voor elkaar!

groen langs pad

klik op foto voor vergroting

In het laatste traject op weg naar de finish in Vlaardingen passeren we nog enkele mooie groene borders vol met Klaprozen en blauwe Korenbloemen. Aan het roestbruine zand op de wandelpaden kun je zien dat dit nog maar pas allemaal is aangelegd. Puik stukje hovenierswerk !

finish

klik op plaat voor vergroting

Even voor 16.00 uur zijn wij terug op een zonovergoten Westhavenplaats midden in het centrum van Vlaardingen. Aan de finish krijgt de wandelaar een heerlijke haring uitgereikt als hij/zij dat wil en is het één en al gezelligheid met live muziek op het plein. De tocht is ooit 8 jaar geleden bedacht door een groep vrienden ( het Blauwe Vaasje ) die de Nijmeegse 4daagse gingen lopen. Bij terugkomst werd het plan opgepakt om in Vlaardingen ook een mooie, leuke maar vooral gezellige wandeltocht te gaan organiseren. Een club enthousiaste Vlaardingers die hun liefde voor de stad en hun liefde voor het wandelen willen combineren met een leuk feestje ! Wat acht jaar geleden begon met een bescheiden wandeltocht met een aantal van 150 deelnemers is inmiddels uitgegroeid tot een waar evenement, met deze editie bijna met 2000 wandelaars !!

laatste deelnemers

klik op foto voor vergroting

Vlak voor de eindtijd van 17.00 uur worden de laatste deelnemers feestelijk binnen gehaald !!

bedankt

klik op plaat voor vergroting

Wat een fantastisch gezellige en buitengewoon goed georganiseerde wandeltocht is dit. Ik weet één ding heel zeker beste mensen … volgend jaar zal ik zeker bij goede gezondheid opnieuw aanwezig zijn bij de Haring en Biertocht 2018. Zet de datum gerust in jullie agenda … de eerste zaterdag van de maand juni ! Beste Organisatie , toppie en dank jullie wel voor deze fantastische wandeldag !!!

One Response to “Haring en Bier wandeltocht 2017 Vlaardingen”

  • Ineke:

    Leuke wandeltocht he? Helaas kon ik dit jaar niet door omstandigheden (had me wel al ingeschreven) maar volgend jaar ben ik ook zeker van plan deze tocht weer te lopen! Leuk verslag weer en leuke foto’s!

    Groetjes
    Ineke

Leave a Reply

Search
Categories