30 van Zandvoort 2018

klik op foto voor vergroting

Ik schrijf zaterdag 24 maart 2018 .. na een jaartje geduld en gewacht te hebben .. de opening van ons wandelmaatjes wandelseizoen … inmiddels voor het vijfde jaar en terugkerend als “wandelmaatjes Reünie ” !  Uit diverse windrichtingen komen wij met de trein naar Zandvoort gereisd. Om 09.26 stappen wij allemaal tegelijk uit de “wandelmaatjes express” die vele honderden wandelaars naar Zandvoort brengt. Op het perron 2 is het vervolgens een “weerzien” van jewelste … hier hebben wij weer een jaar op moeten wachten, na de hartelijke begroetingen onder elkaar passeren we druk pratend een NS reclame zuil .. er schijnt vandaag dus ook een nichtjes-dag in Zandvoort plaats te vinden .. # geintje.

klik op plaat voor vergroting

Deze editie staan er tien enthousiaste wandelmaatjes te trappelen om weer deel te gaan nemen. Valse start voor Mark en Fred ; beiden hebben in de vroege ochtenduren hun startkaart “thuis” op tafel laten liggen .. maar pfff , in de starttent kunnen we toch nog opnieuw een stempelkaart bemachtigen .. even onze postcodes vermelden en jawel hoor we staan in het systeem en mogen gelukkig samen met 7.498 wandelaars van start voor de 30 van Zandvoort.

klik op foto voor vergroting

 

klik op foto voor vergroting

Vlak voor 10.00 uur gaan wij op pad …. en vrijwel direct gaat het parcours vanaf de start op het autocircuit van Zandvoort naar het strand. De stemming zit er natuurlijk direct goed in , we boffen met de weersvoorspelling … we lopen weliswaar onder een grijs wolkendek het strand op , maar nog veel beter voor deze eerste 8 km over het strand is het feit dat er nagenoeg weinig wind staat. Halverwege onze strandwandeling en bij het naderen van de eerste stempelpost, strandpaviljoen San Blas ( Bloemendaal aan zee ) is het natuurlijk alweer tijd voor wat “gekkigheid “. Claudia, Mark, “nachtzuster” Wanda, Hanneke en broer Ton lopen even te dollen bij het waarschuwingsbord van de organisatie.

klik op foto voor vergroting

Koffie met appelgebak en slagroom op de eerste rust .. inmiddels ook al een traditie. Stempelpost 2 IJmuiderslag ligt op 8,2 km verwijdert van de start. IJmuiden aan zee. Als wij hier neerstrijken om te gaan rusten zijn bijna alle wandelaars die deelnemen op de 30 km allang weer weg. In de “achterhoede” lopen heeft zo zijn voordelen .. immers op alle rustplaatsen waar wij aan komen lopen is er plaats genoeg en kunnen we direct zitten ! De ontvangst van het horeca personeel is aller hartelijkst, immers omdat “de grote meute ” alweer verder is hebben zij meer tijd voor ons … .. rechts van de tafel ; broer Ton, Hanneke, “nachtzuster” Wanda en René. Links aan de tafel ; Peter, Mark, Claudia en natuurlijk ikzelf ..Fred. Na een kleine 20 minuten oponthoud zijn wij onze weg weer gaan vervolgen. Immers het klokje tikt door en we moeten voor 17.30 aan de finish in Zandvoort verschijnen willen we onze medailles omgehangen krijgen.

klik op plaat voor vergroting

Landgoed Duin & Kruidberg, stempelpost 3 en inmiddels 16,2 km afgelegd. We zijn inmiddels al over de helft. Toch een beetje teleurstelling hier want de “koek en zoopie “heeft dit jaar enkel koffie/thee en limonade in de verkoop. Het terras, waar wij alle voorgaande jaren op mochten vertoeven was nu dicht. De verbouwing van het kasteel is nog steeds in volle gang, dus de bij behorende kasteel horeca gelegenheid was ditmaal gesloten. Na een kort overleg werd er dan ook heel “saamhorig” besloten om deze ” limonade stop ” maar gauw te gaan verlaten .. zo’n vlotte doorstart had maar één voordeel … we zouden dan vroeger bij “Loetje” in Overveen arriveren ..

klik op foto voor vergroting

Ook wandelaars gaan met hun tijd mee … dus was er op het landgoed ook even tijd voor een “wandel-selfie” … We missen hier Peter op dit prachtige plaatje … hij liep al wat voor uit om wat “limonade” in het koetshuis te bestellen … # gekkigheid.

klik op plaat voor vergroting

Rondom het landgoed Duin & Kruidberg ligt een groot bosgebied. Klimmen en dalen en sommige wandelpaden in de route zijn onverhard.

klik op foto voor vergroting

Op weg naar stempelpost 4 het Openluchttheater Caprera dat ligt in het duinengebied genaamd Kopje van Bloemendaal. Als de wandelaar dit punt bereikt dan heb je 20,5 km van het parcours afgelegd.

klik op plaat voor vergroting

Na stempelpost 4 gaan wij via Santpoort Zuid en Bloemendaal op weg naar Restaurant Loetje … We hebben alleen al door die gedachten er een behoorlijk tempo in ! Het gaat zo vlot dat we inmiddels steeds meer inlopen op wandelaars die veel vroeger als ons vanochtend gestart zijn. Echt koud is de buiten temperatuur niet, maar de wandel jacks en jassen moeten we wel aanhouden.

klik op plaat voor vergroting

Even na 15.15 uur hebben we “ons wandeldoel” bereikt ; restaurant Loetje in Overveen. Daar op het terras is het elk jaar weer gezellig en feest. De plaatselijke dj van het lokale radiostation staat hier elk jaar weer grammafoon plaatjes te draaien en geen verzoekje is hem te gek !

klik op foto voor vergroting

Wat van Loetje ook bekend is dat de wandelaar er vanaf 16.00 uur echt moet gaan vertrekken om de laatste 7,2 km te gaan overbruggen. Immers de finishtijd voor deze tocht is gesteld op 17.30 uur. Kom je later aan de finish dan is het jammer dan en heb je de tocht niet binnen de gestelde tijd volbracht. Andere jaren was het klimaat ons iets beter gezind. Vandaag onder die grauwe grijze lucht was het toch nog wel aan de frisse kant. Juist door te gaan rusten koelen je spieren af en krijg je het wat sneller koud. Maar even zo goed moest er natuurlijk op geproost worden dat we ook dit jaar weer van de partij konden zijn en  restaurant Loetje in goede gezondheid en zonder blaren hadden bereikt !

klik op foto voor vergroting

Na Loetje zijn er nog slechts 7.2 km te gaan door een duinengebied. Het is echter een saai stuk omdat je weet dat de stadsgrens van Zandvoort aan het einde van dit natuurgebied ligt. Wanda helpt mij over een “wandel-dipje” heen en weet met heel gezellige verhalen zo mijn aandacht af te leiden en voor we er erg in hebben lopen we de bebouwde kom van Zandvoort binnen.

klik op foto voor vergroting

17.16 uur , terug in Zandvoort en een nieuw wandel record voor ons wandel groepje  … Waar wij andere jaren slechts 2 a 3 minuten over hadden op de finishtijd , doen wij deze keer “vriend en vijand” verbazen door op slechts 15 minuten voor het einde al over de finish streep te komen .. Hartsikie dee … Na onze finish was het natuurlijk tijd voor een “after party “en hebben wij bij Laurel & Hardy, net als in andere jaren, in de dorpsstraat van Zandvoort op “gepaste” wijze deze fantastische wandeldag afgesloten !! Wat een ongelofelijk gezellige wandelmaatjes heb ik toch…. wordt vervolgd met een volgende tocht …

Leave a Reply

Search
Categories