Daslook wandeltocht Zuid Limburg 6 mei 2018

klik op foto voor vergroting

 

klik op foto voor vergroting

Zondagmorgen 6 mei heel vroeg uit de veren en op weg naar Zuid Limburg. Om precies te zijn naar het dorpje Sint Geertruid in Zuid Limburg waar ik om 10.00 uur afgesproken heb met mijn wandelmaatje en Limburg gids Annet Duits om deel te gaan nemen aan de door haar georganiseerde Daslook wandeltocht door het Savelsbos. Wandelen in Limburg is reuze fraai, echter om vanuit de randstad in het zuiden van Limburg te geraken moet de wandelaar vroeg op weg ! Om 06.00 uur liep dus het wekkertje af voor deze wandelaar. Even na 07.00 on the road en direct mijn eerste verrassing … de A16 richting Breda dicht door weg werkzaamheden .. oef, dus omrijden over Gorichem … nou ja een reistijd verlenging zo vroeg op een haast lege snelweg kan ik wel accepteren. Vlak na Eindhoven stop ik voor mijn koffie rust bij een ” voor mij bekend ” benzinestation … hier stopte ik jaarlijks met de caravan als ik op weg was naar de Limburgse Heuvelland 4 – daagse. Cappucino en de croissants smaken mij best en even later ga ik weer verder voor de laatste 80 kilometers naar St. Geertruid, het dorp ligt even voorbij Maastricht tegen de rand van het Savelsbos waar ik deze dag ga wandelen.

klik op foto voor vergroting

Wandelen met Annet , dat is ” educatief en gezellig ” tegelijkertijd ! Annet Duits organiseert het hele jaar door “gids” wandelingen volgens een agenda door en over het Zuid Limburgse land en vlak daar buiten ( Voerstreek België ). Het zijn telkens weer thema wandeltochten en tijdens deze wandeltochten verteld zij honderd -uit over de natuur , het landschap en de gewoontes in en rondom het Limburgs landschap waar de wandelaar doorheen wandelt. Op gezette tijden is er natuurlijk ook tijd voor een gezellige rust in één van de dorpjes die tijdens dergelijke wandeltochten worden aangedaan. De meeste wandeltochten variëren in afstand tussen de 15 en 25 km. De tocht van deze dag gaat grotendeels door het Savelsbos. Het Savelsbos is een 6 km lange, vaak smalle gordel van hellingbossen op de Oostelijke Maasdal helling oostelijk en zuidoostelijk van Maastricht en gelegen tussen de dorpen Cadier en Keer, Gronsveld, Eckelrade, Sint Geertruid, Moerslag en Rijckholt.

klik op foto voor vergroting

 

Op weg naar het dorp Eckelrade passeren we een herdenkingsplaats. Er is een tekst bordje naast geplaatst want de tekst die voorheen op het kruis stond geschreven heeft de tand des tijds niet doorleeft en is inmiddels onzichtbaar geworden. Een ferme tekst verwees naar het karakter van de man die daar ooit plotsklaps het leven liet …. ” hij was geen dronkaard noch een Godslasternaar ” schreef de toenmalige pastoor bij het graf …

klik op foto voor vergroting

Na 9 km wandelen hebben we Cadier en Keer bereikt. Ook dit dorp is mij bekend want ook de Heuvelland 4 -daagse had jarenlang hier een rustplaats ingericht op één van de vier wandeldagen. Vandaag een strak blauwe lucht en de buiten temperatuur begint langzaam maar zeker op te lopen. Midden in het dorp zijn twee ?? café’s naast elkaar gevestigd .. hoezo concurrentie … a’fin ook Limburgs “eigen” een terras met wielrenners die de racefiets even voor gezien houden en “druk” pratend op willen vallen ..zucht. Niet echt mijn sportvrienden want wandelaars en racefiets clubjes gaan nu éénmaal niet samen. Laatst genoemde proberen je altijd als wandelaar voor de sokken te rijden en als je hen wat na roept … bijvoorbeeld “kijk ff uit” krijg je zelfs nog een grote mond toe. A’fin Limburg en zeker het heuvelachtige zuiden komt om van de fietsclubjes dus is het als wandelaar daar altijd uitkijken geblazen ! De dorst lessen Annet en ik met thee , cappucino en jaja , Radler O %. na twintig minuutjes rusten gaan wij weer verder …..

klik op foto voor vergroting

We bereiken in het bos het prehistorische mijn veld van Rijckholt – St.Geertruid  dat dus ligt in de gemeente Margraten, tussen de dorpen Rijckholt en St. Geertruid, ongeveer 6 km Zuid Oost van Maastricht en ongeveer 3,5 km van de Maas. De prehistorische mijn ligt in het Savelsbos. Het Savelsbos is eigendom van Staatsbosbeheer.
Het terrein is gelegen tegen de oostelijke Maashelling, een gebied dat deel uit maakt van het Zuid-Limburgse krijtgebied. Annet geeft mij een stukje vuursteen wat op een richel tegen de kalkstenen wand ligt. De randen zijn vlijmscherp. De gedolven vuursteen was de grondstof voor het vervaardigen van wapens en gebruiksvoorwerpen.
De naam vuursteen wordt gebruikt voor een groep stenen waarvan in vroegere eeuwen vuur werd geslagen. Door de scherpe breukranden is vuursteen uitermate geschikt om er gebruiksvoorwerpen van de maken met een scherpe snijkant. De vuursteen winning vond zowel plaats in de open groeven als ondergronds.

klik op foto voor vergroting

 

We komen vervolgens op een open plek op de rand van het bos met werkelijk waar een fraai panorama …

klik op foto voor vergroting

Weer wat verderop tijdens onze wandeltocht … een “wand” van een grote meidoorn … zelfs mijn gids Annet moet er nu wel een plaatje van maken … Meidoorn is een geslacht uit de rozenfamilie. Het geslacht wordt ook wel haagdoorn of steendoorn genoemd. Het zijn struiken die van nature in Europa, Noord-Amerika, Azië en Noord-Afrika voorkomen. Sommige soorten komen ook als boom voor. De meidoorn werd vanwege de doornen op de takken veel gebruikt in hagen als afscheiding voor het vee. Dus bij het zien van deze fraaie “wand” kunnen we gerust spreken van een Meidoorn boom !

klik op foto voor vergroting

Ik laat deze kans dus ook niet voorbij gaan en laat mijn dus ook voor deze prachtige bloeiende boom op foto vast leggen .. De een -stijlige meidoorn kan een tot 10 m hoge boom worden, terwijl de twee -stijlige meidoorn een struik is die tot 4,5 m hoog wordt. Ze bloeien in mei/juni met sterk geurende witte bloemen. Aan de takken zitten doornen.

klik op foto voor vergroting

Links op de foto naderen wij het “Vossen” paadje, juist in dit gedeelte verteld Annet leven er enkele vossen families. Sommige hebben hun “intrek” genomen in “oude” Dassen holen. Vossen leven in een hol. Het hol is zelf gegraven of van een konijn of een das. De doorsnee van de pijp (gang naar het hol) is ongeveer 20 cm. Een zelfgegraven hol bevindt zich meestal in een zandbank, onder een omgevallen boom, tussen boomwortels of onder rotsen en heeft vaak twee tot vier ingangen. Een groot hol, met meerdere ingangen, wordt een burcht genoemd. Meestal gebruiken alleen drachtige vrouwtjes het hol. Op het moment dat Annet en ik passeren is er helaas geen vos te bekennen .. het is ook inmiddels midden op de dag … en waarschijnlijk ligt de familie verscholen te wachten tot het wat donker zal gaan worden om dan misschien te voorschijn te komen en te gaan “jagen” naar voedsel. Ook best wel mogelijk dat er al “jonge vosjes” zijn geboren en dan laat “pa” vos al helemaal niet zien op dit uur … ( het vosje op mijn foto is dus “gefotoshopt” ..knipoog ). Rechts boven een grote zwam aan de voet van een boom en rechtsonder dat is ook een apart verhaal … ; dat plantje is “eenbes” ..

In de oudere loofbossen, zoals het Savelsbos, met een vochtige bodem tref je als typische bosplant de Eenbes aan. De plant heeft meestal vier bladeren die in een ster staan op één stengel. Het is een van de meest vroege bloeiers in het bos. De eenbes staat op de Nederlandse lijst van beschermde planten als zeldzaam en matig in aantal afgenomen. De Eenbes bloeit van eind april tot juni. De bloem heeft vier brede kelkbladen en vier smalle, groene bloemkroonbladen, acht puntige meeldraden en een stamper met vier stempels. De vrucht is een dikke blauwzwarte bes en pas op !! hartstikke giftig !!

klik op foto voor vergroting

We naderen het dorp Gronsveld … via een wel heel erg smal wandelpaadje met links en rechts hoge haag heggen en op de grond al vele brandnetels .. oppassen dus waar we lopen. Annet verrast mij door een tweede rust optie aan te bieden .. nou daar ben ik wel aan toe .. ik heb erge dorst gekregen en de buitentemperatuur is zo rond het middag uur al opgelopen tot een 26 graden !! Waauw da’s geen lente weer meer maar volop zomerse temperaturen en dat voor begin mei ! Vlak naast het terras van het restaurant waar wij dus even voor een welverdiende rust op plaats nemen tref ik een standbeeld van de lokale Schuttersvereniging. Die moet ik natuurlijk even op de foto zetten .. want Limburg heeft een traditie wat de Schutterij verenigingen betreft .. Na een welverdiende pauze van 20 minuutjes gaan wij weer op weg voor de laatste 8 kilometers… terug naar St. Geertruid.

klik op foto voor vergroting

We raken weer verderop in het bos verzeild .. en jawel hoor daar zijn dan de veldjes vol met daslook , het plantje waarna ik de naam van onze wandeltocht heb verbonden. De daslook is een plant uit de lookfamilie. Het is een vrij zeldzame soort in België en Nederland. De plant groeit bij voorkeur in schaduwrijke loofbossen met een humusrijke, vochtige, kalkhoudende ondergrond. De sterksmakende bladen kunnen rauw fijngehakt gebruikt worden in salades en in soepen. Vooral de bladeren ruiken bij het fijnwrijven naar knoflook, uien of prei. In de stukken bos waar de zon en warmte vrij spel hebben ruikt het echt naar ui / knoflook. In de donkere bos gedeeltes waar de zon weg blijft bloeit de daslook ook weelderig en langer mooi wit van kleur. Zo langs de randen van de wandelpaden geeft het wit een fraaie kleur …

klik op foto voor vergroting

Van Annet is bekend dat zij zich “niet zo makkelijk laat fotograferen” bovenstaand een mooi voorbeeld daarvan … na lang “aandringen” kreeg ik het toch voor elkaar, dacht ik … en werd mijn “foto” verzoek / aanvraag door mijn gids gehonoreerd … ughh , waren het niet dat er een grote boomstam in de weg lag … dus weg foto moment … haha.

klik op foto voor vergroting

Nog even opnieuw een prachtig panorama moment uit onze tocht .. zo nu en dan waan je als wandelaar, als je voor je uit kijkt tijdens de tochten in het Zuid Limburgse landschap, dat je door een puzzel loopt … het heuvelachtige landschap lacht je tegemoet.. zeker op zo’n mooie fraaie wandeldag als vandaag !

klik op foto voor vergroting

Hij mag natuurlijk niet ontbreken , de naamborden plaat van onze doorkomst dorpen tijdens onze wandeltocht. Vlak voor 16.30 uur waren wij weer terug bij ons startpunt van deze tocht , de grote dorpskerk van St. Geertruid. Het was weer een formidabel mooie wandeltocht in het Limburgse heuvelland. Annet weer heel erg bedankt voor de fantastisch mooie wandeltocht en al de uitleg daarbij …. een toppertje en een aanrader in het wandelgebeuren als wandelen ” je ding is ” … wandelen met Annet .. gewoon doen .. en vervolgens ervaren hoe leuk dat is !!

klik op foto voor vergroting

Op mijn “thuisreis” uit Limburg kreeg ik echter ook nog met een ongelooflijk voorval te maken. Rijdend op de A2 richting Eindhoven was er een “zak hooi” die veel te hard met zijn caravan reed !! Echt vlak voor mij ging het op de rijbaan helemaal mis en crashte de combinatie. Wonder boven wonder iedereen direct in de remmen, gelukkig geen gewonden , alleen maar schade voor de sukkel zelf …. op een rechte weg in een heel flauwe bocht ??? De bal gehakt heeft duidelijk veel te snel gereden, en ik denk dat de caravan veel te zwaar geladen is geweest, en het had allemaal veel erger af kunnen lopen. Door de swieper was de trekkende auto boven op de dissel van de eigen caravan beland.. Na 20 minuten wachten was er gelukkig redelijk snel politie ter plaatse en mocht ik “lucky” met enkele andere automobilisten die er ook vlak achter hadden gereden, via de vluchtstrook er langs… wie weet hoe lang de berging op zich heeft laten wachten…

Leave a Reply

Search
Categories