Haring en Bier Wandeltocht Vlaardingen 2018

Zaterdag 2 juni 2018 was er dan weer de jaarlijks terugkerende Haring en Bier Wandeltocht. Inmiddels alweer de 9e editie georganiseerd door de vriendengroep Het Blauwe Vaasje. Op tijd inschrijven is een must voor deze tocht , immers de tekst “de gezelligste wandeltocht van Nederland” in het spandoek op start en finish terrein zegt al genoeg. Er is dus een deelnemers limiet en ook dit jaar waren de startbewijzen al ruim een maand voor deze 2e juni uitverkocht !

klik op plaatje voor vergroting

Het route kaartje. Elk jaar probeert de organisatie een nieuwe route voor de tocht te plannen. Als ik heel eerlijk ben vond ik de route deze keer iets minder mooi dan vorig jaar. Er zaten nu lange, weliswaar slingerende gedeelten door een aantal stadswijken van Vlaardingen in. Pas na een kilometer of negen kwamen we in de buitengebieden terecht en dan met name de Broekpolder.

klik op foto voor vergroting

Voor deze editie had ik logees over uit Nijmegen over want Marijke en Rinus wilde graag deze tocht ook eens gaan mee maken. In alle vroegte waren we met de tram, metro en vier haltes met de bus naar het start en finish terrein aan de Westhavenplaats in Vlaardingen gereisd. Met name het laatste … slechts vier haltes met “de bus” werden memorabel omdat de chauffeur denk ik dacht dat wij passagiers ons in een “Efteling” attractie waanden. Wat een ongelofelijke druiloor die chauffeur want we moesten ons heel goed vasthouden omdat hij veel te hard door de bochten en over verkeersdrempels reed. Pfff, dus gelukkig duurde deze “dollemans rit” slechts vier haltes ver… Eenmaal op het start terrein kwamen Marijke, Rinus en ik met een bakkie koffie weer een beetje op verhaal … Het wachten was op Gerda en René die even later aan kwamen lopen … De meeste wandelaars waren toe al op weg en even na 09.00 uur kwam ons “peloton ” ook op gang …

klik op foto voor vergroting

Zoals eerder al gezegd , na een behoorlijk stuk slingerend door bebouwde kom komen we op een fietspad langs een vaart uit. Hier treffen we een eerste kraam.. lekker onderweg genaamd … en bemand met medewerkers van de gele supermarkt keten met een J, en deze “sponsor” verrast ons met een grote eierkoek. Iets verderop zien we een houten brug over het water … de Wokkel genaamd. Hier is ook al een splitsing met de 15 en 25 km deelnemers. In dit gedeelte treffen we weer wat verder ook een koffie stop/kraam.

klik op foto voor vergroting

We moeten even in de rij , want op deze plaats komen 15 en 25 km deelnemers weer voor even bij elkaar .. er is een stempelpost en een grote koffiekraam. Hier zijn de medewerkers leuk uitgedost en verkleed en beelden Vlaardingen 1018 uit.

klik op foto voor vergroting

Vlaardingen viert dit jaar dat Graaf Dirk III in 1018 de Slag bij Vlaardingen heeft gewonnen van keizer Hendrik II. In een volgend weekend, op 9 en 10 juni, wordt de slag nagespeeld in de naburige Broekpolder. Een klein “kampement” is hier nagebouwd en de “acteurs ” lopen allemaal in prachtige historische kledij !

klik op foto voor vergroting

Met deze koffie-stop is er gelijk het foto momentje om een groepsfoto te maken … met René, Gerda, Marijke, Rinus, Fred en “ridder Ivanhoe”

klik op foto voor vergroting

Als we verder gaan lopen zien we rechts een kudde schapen die zich eigenlijk helemaal niks aan trekken van al die drukte ..

klik op foto voor vergroting

Rond het middag uur bereiken we de lunch-post. We zijn hier op de helft van onze tocht. Er staan genoeg banken en tafels in het veld opgesteld. De lucht boven onze hoofden is grijs en bewolkt, helaas laat het zonnetje het vandaag afweten. Maar met een buitentemperatuur van rond de 19- 21 graden is het prima wandelweer. Bananen en broodjes komen uit onze rugzakken en natuurlijk is er nu op dit vroege middaguur ook tijd voor “de eerste van de dag” .. Op één been kan een wandelaar niet lopen .. en ook het feit dat wij op dit punt ruim over de helft van deze wandeltocht zijn gekomen doet ons besluiten om dan ook maar “de tweede van de dag” er achteraan te doen voor wij onze route weer gaan vervolgen. ( bovenstaande foto is gemaakt door de fotograaf van de organisatie )

klik op foto voor vergroting

Nijmeegse taferelen in Vlaardingen ?? Polsbandjes doemen dus ook al bij deze tocht op … Ik denk om het “zwart lopers” moeilijker te maken ??? Over de polsband kleur kunnen we reden twisten … Gelukkig .. scannen was er hier niet bij ..

klik op foto voor vergroting

Na de lunch-stop gaan we verder, dit gedeelte van de tocht spreekt de meeste wandelaars erg aan … heel veel groen en bos gedeelten. Ondanks de grauwe grijze lucht boven onze hoofden blijft het echter droog.

klik op plaat voor vergroting

Bij het 17 km punt aangekomen is er een “appeltje vóór de dorst” Opnieuw een splitsing tussen de 15 en 25 km. Ook hier gezelligheid troef en het appeltje smaakt heerlijk. Veel deelnemers houden er even halt.  Hier komen we over een viaduct boven de A 20 en vanaf dit punt gaat de route langs de buitenkant van de Westwijk. Heel even hoop ik dat de route langs de Waterweg verder zal gaan … maar dat gebeurt echter niet. Misschien weer bij een volgende editie.

klik op foto voor vergroting

We naderen de inmiddels “oude” spoorlijn tussen Rotterdam en Hoek van Holland… Dit baanvak is volop in het nieuws sinds er een ombouw voor gebruik door metro’s plaats vindt. De RET heeft het baanvak van de NS overgenomen echter de ombouw van “spoorlijn naar metrolijn” duurt inmiddels veel langer dan gepland. Het heeft een Rotterdamse wethouder zelfs zijn baan gekost ! Veel erger is het echter voor de bewoners in deze regio want het OV ligt hierdoor helemaal op haar gat… er is vervangend bus vervoer ingesteld maar dat blijkt een drama, zeker in de ochtend en avondspits. En maar niet te spreken over de “extra miljoenen euro’s” die deze blamage de burger gaan kosten. De tussenliggende stations zijn allemaal al lang gereed gemaakt , de problemen zijn nu van technische aard, de vele spoorwegovergangen geven veel meer problemen dan vooraf bedacht ! Echter eind dit jaar moet de lijn echt klaar zijn voor gebruik. Weer een jaar later stopt de metro zelfs in Hoek van Holland bij het strand, dat is een moment waar de strandexploitanten in Hoek nu al naar uitkijken ! En juist nu, waarschijnlijk omdat het baanvak er zo stil bij ligt, staan er links en rechts van het baanvak duizenden klaprozen in bloei … wat een fraai gezicht.

klik op plaat voor vergroting

Juist bij die zelfde spoorbaan in de nabijheid van de Deltaweg is er nog een “stoere mannenpost ” met flesjes water. De Obelix en Asterix gaan gewillig met passerende wandelaars op de foto. En juist deze post zullen wij zeer zeker never nooit meer vergeten … hoe zo, hoor ik jullie denken … we houden kort rust bij Obelix en zijn maatje Asterix.., vrolijk kletsend vervolgen wij na 10 minuutjes onze route .. met nog slechts 6 kilometer en de “we zijn er bijna post” ( op 3 km van de finish ) te gaan, is er vervolgens best wel paniek ! Rinus roept onder het lopen plots dat hij zijn portemonnee kwijt is …uggghhh , schrikken hoor. Niet zozeer de schrik voor de eurootjes die er nog inzitten maar de waardevolle papieren , o.a rijbewijs en bankpas zucht … baren ons plots behoorlijk zorgen. Ik heb als nieuwbakken 64 jarige wandelaar toch een helder idee…. ik bel een telefoonnummer uit het routeboekje en meld de vermissing aan de organisatie … Guido de Jong neemt mijn gesprek aan en verteld mij dat hij er actie op zal ondernemen…. Terwijl wij de “we zijn er bijna post” bereiken wordt ik alweer terug gebeld … en ongelofelijk echt waar … Guido meld dat de portemonnee gevonden is door een medewerker in het hoge gras bij de “stoere mannenpost” Opluchting en blijdschap gaan dus snel samen .. En wat een bewonderenswaardige actie van deze organisatie … nogmaals ook hier op mijn site weer heel veel dank daarvoor !

klik op foto voor vergroting

Even na 15.00 komen we terug op de start en finish Westhavenplaats die inmiddels is omgebouwd tot een reusachtig terras vol met lachende wandelaars en medewerkers. Onder het finish doek worden we met een high- five door de Nachtburgemeester van Vlaardingen weer verwelkomd en gefeliciteerd ! Er is live muziek op het plein en nadat we onze herinnering in ontvangst hebben genomen gaan we op zoek naar onze haring !

klik op plaat voor vergroting

Er zwemmen geen haringen in de Waal bij Nijmegen … maar er is toch één Nijmegenaar die je naar het nu blijkt “wakker” kunt bellen om een visje te eten … Er blijken best wel wandelaars aanwezig die “bedanken” voor het aangeboden visje, want nadat de officiële finish tijd (16.00) is geweest lopen de mensen van de organisatie volop in de rondte om de overgebleven haringen met ui -tjes rond te delen … Vlaardingen had in vroeger tijden een heel grote vissersvloot op haring vandaar dat deze naam aan de tocht is gekoppeld. Na van een 6e !! visje te hebben genoten bleek Rinus nog steeds geen “kieuwen”te hebben … haha.

klik op plaat voor vergroting

Maar vlak na 16.00 was er dan toch plotsklaps een regenbui die de gezelligheid best wel snel liet verdwijnen, het plein liep dus vroeger als gepland toch wel leeg. De mazzelaars die onder de grote parasols konden schuilen bleven natuurlijk hangen.. maar met regen is de feestelijke sfeer direct weg en na gedag tegen Gerda en René te hebben gezegd gingen ook wij weer op weg naar de bushalte , genoten van deze super gezellige wandeltocht die zeker volgend jaar weer een vervolg zal krijgen.

klik op plaat voor vergroting

Als de laatste wandelaar om 16.00 uur binnen is gaan alle medewerkers van de organisatie en de Nachtburgemeester van Vlaardingen op de groepsfoto ! Mensen allemaal weer heel erg bedankt … het was weer super goed georganiseerd en maar hopen dat ik er volgend jaar weer bij mag wezen !!

Leave a Reply

Search
Categories