Oer-IJ Expeditie Castricum 10 mei 2018

klik op foto voor vergroting

Hemelvaartsdag 10 mei 2018, start en finish bij het Huis van Hilde te Castricum. Onze “wandelmaatjes” groep is voor deze tocht ruim vertegenwoordigd. De organisatie van de tocht is in handen van le Champion , de organisatie die o.a. ook de 30 van Zandvoort organiseert. Deze Oer-IJ wandeltocht is de 2e editie en de wandelaars worden meegenomen op een avontuurlijke tocht die je dwars door een zeer afwisselend landschap voort. Er zijn diversen afstanden ; wij hebben ingeschreven voor de 26 km polder en duin tocht. Onderweg treffen we Oer-IJ gidsen die vertellen over de verborgen geheimen van het historisch zo bijzondere landschap waar de tocht ons doorheen voert. Onderweg zijn er vijf historische stempelposten. Hemelvaartsdag betekend voor het OV een zondagse dienst regeling .. een drama dus om vroeg aan de start te kunnen verschijnen.. maar we weten allemaal toch op tijd de startlocatie nabij station Castricum te bereiken.

klik op foto voor vergroting

Even over half tien gaan we dan op weg … onder een grijs wolkendek verlaten we slingerend Castricum en komen aan in het buitengebied. De weersvoorspelling is niet echt slecht, de voorgaande dagen is het opvallend warm geweest en juist deze dag is het allemaal wat minder omdat de wind naar het Noord-Westen is gedraaid. Met de voorgaande dagen is er zelfs een temperatuurverschil van 10 graden … voor het wandelen juist perfect en we hopen maar dat het in ieder geval ondanks de grijze luchten boven onze hoofden droog zal blijven.

klik op foto voor vergroting

Hollands tafereel … op een groene grasdijk voor een fraaie molen. Wanda, Claudia, Mark en René … Door de best wel stevig waaiende wind draaien de wieken op “volle” toeren .. bij het passeren en aan het geluid te horen denk ik zelfs dat de molenaar “te veel ” zeil op de wieken heeft staan .. Vele wandelaars stoppen hier ook even om de molen op de foto te zetten.

klik op foto voor vergroting

Na 6 kilometer is de eerste stempelpost inmiddels al bereikt. Op het historisch uitziende dorpsplein is het echter een drukte van belang. Tot mijn verbazing blijkt het duidelijk niet goed ingericht te zijn voor de velen honderden wandelaars die hier passeren. Immers alle afstanden zijn hier nog bij elkaar. Slechts vijf “dixies” kunnen natuurlijk die grote stroom wandelaars bij lange na niet aan. De lengte van de rij is dan ook niet te overzien … ( het eerste min-puntje van deze tocht ). Het stempel is echter wel snel bemachtigd en we gaan op zoek naar koffie …. ?

klik op foto voor vergroting

Op het plein krioelt het van allerlei “Oud Hollandse types” in kledij uit Grootmoeders tijd. Wasborden, was- mangels, oude bakkers karren en gaat zo maar door. Voor koffie blijken we in de rij te moeten .. zucht .. twee “nostalgisch” ingerichte koffie verkoop punten. Leuk voor als er kleine groepen mensen zouden passeren. Nu echter met zoveel wandelaars tegelijk op het plein is het haast ondoenlijk … lange rijen wachtende ( tweede min-puntje van deze tocht ) Maar geduldig als wij zijn, krijgen Peter en ik het toch voor elkaar om koffie voor ons “peloton” te bemachtigen.

klik op foto voor vergroting

Na de korte koffiepauze gaan we gauw weer verder. Bij het verlaten van het plein wordt de wandelaar getrakteerd op een plak “Oud Hollandse “koek. Hollanders als wij zijn … gratis … dus is er volop animo om een plakje koek te bemachtigen. Om aan alle “dixie” perikelen en wachtrijen te ontkomen zien wij kans om een toiletpauze voor Wanda en Claudia bij een toekijkende bewoner te regelen… werkelijk waar erg gastvrij en vervolgens kunnen wij zonder verder oponthoud onze weg vervolgen …

klik op foto voor vergroting

Onderweg passeren we allerlei gidsen en beeltenissen die uitleg geven over deze Oer-IJ expeditie. Uitleg van zaken over hoe er jaren geleden in dit gebied gewerkt en geleefd werd. De houthakker laat zien hoe er stelen en houten gebruiksvoorwerpen in die tijd uit hout werden gemaakt. Daar hebben we gelijk van de gelegenheid gebruik gemaakt en een “selfie” laten afdrukken.

klik op foto voor vergroting

Na ruim 15 kilometer gaan we de winderige vlakke polder verlaten en komen we aan bij de vroegere zanderij. De zanderij aan de rand van de duinen was lang een locatie voor zandwinning, voor wegen en spoorlijnen.

klik op foto voor vergroting

Een schelpenvisser is een visser die voor kalkwinning schelpen opvist of langs de vloedlijn schelpen ophaalt. Al ver terug in de geschiedenis bestaat dit beroep al was het vaak meer een bijberoep. Aan het eind van de middeleeuwen wordt het een echt eigen beroep. Aangekomen bij het strandvonders museum aan de rand van de duinen. Hier tref ik een schelpenwagen aan. De man op de wagen kan prachtig vertellen en legt mij uit waarom het karrenwiel ook een ijzeren ring om het wiel heeft. Eenmaal op de verharde weg rijd de wagen op de aangebrachte ijzeren ring , op het strand zakt het wiel een beetje in het zand en rijd het wiel op het hout. Het paard staat er heel rustig bij en wacht op de dingen die komen gaan.

klik op foto voor vergroting

Voor de laatste 10 kilometer van de tocht gaan we het Noord Hollands Duinreservaat binnen. Aan de rand staan nog wat kale bollenvelden en heel langzaam aan begint het wolkendek boven onze hoofden wat te breken.

klik op foto voor vergroting

We komen aan op het landgoed Dijk en Duin. Vroeger had het een andere naam namelijk Duin en Bosch. Het is een heel fraai buitengebied naast Bakkum en Castricum gelegen. Hier was vroeger op het terrein een groot psychiatrisch ziekenhuis gevestigd. Er staan een aantal gebouwen her en der verspreid over het gebied. Enkele vervallen en leeg maar in de overige gebouwen die nog in gebruik zijn wordt nog zorg verleend. Midden op een zandverhoging treffen we een fraai kunstwerk wat zeker uitnodigt om er gelijk een “groepsfoto” bij te maken. Verderop zien we veel nieuwbouw achter de bomen .. sinds 2010 wordt er op kleine schaal ook aan woningbouw in dit gebied gedaan.

klik op plaat voor vergroting

De Johanna’s Hof is bereikt met nog 4.8 km te gaan volgens de route beschrijving. Helemaal op het einde van de tocht een eerste “officiële” horeca-stop ( derde minpuntje ) Ondanks dat de wind best wel “vals” koud blaast ( noord-west) ploffen we buiten neer op het terras. Dat hebben we verdiend .. en lang naar uitgekeken …een goud gele rakker … Hertog Jan. Oeps, tijdens een gezellig 2e rondje met bitterballen merkt Wanda plots op dat er volgens het programma boekje voor 16.00 uur gefinisht moet worden …? Da’s andere koek voor ons wandel-maatjes .. een blik op de klok ( 15.05 ) doet ons dus plots beseffen dat wij op moeten schieten … dat blijkt al snel als wij net naast Johanna”s de derde stempelpost de Hoep genaamd bereiken … de post wordt al volop ontmanteld, afgebroken en opgeruimd …. ja wel hoor , we zijn echt de laatste en moeten dus voort gaan maken willen we de finish op tijd gaan halen ???

klik op foto voor vergroting

We moeten onze pas versnellen … inmiddels is de lucht boven onze hoofden helemaal open gebroken en het het grijs plaats gemaakt voor blauw en een voorzichtig zonnetje. In de open gedeeltes die wij door de duinen passeren is dat plots weer aangenaam wandelen.

klik op foto voor vergroting

Lachende gezichten en met grote regelmaat wordt er op de horloges gekeken .. halen we het wel of halen we de finishtijd niet ? Een handige bijkomstig nu is het feit dat ik mijn Garmin om de nek heb hangen.. er wordt dan ook regelmatig nu geroepen … ” op hoeveel km zitten we nu Fred ” Inmiddels is er bezinning haha .. halen we het wel of niet .. dat kan ons niet “bommen” .. we zijn immers met een heerlijke wandeldag bezig ! We passeren nog een gids die aandacht vraagt … en iets roept over Rembrandt rol ?? We hebben geen tijd meer mevrouw voor uw verhaal roepen we haar toe …. { later thuis besef ik mij dat die mevrouw voor de ingang van een bos-bunker stond waar in de oorlog opgerold ! het schilderij de Nachtwacht van Rembrandt heeft gelegen ??? } . En ook opluchting .. we worden nog ingehaald door een andere wandelaarster .. dus wij waren toch niet de laatste ?

klik op foto voor vergroting

15.54 uur, we komen uit het bos gedeelte van het duingebied … waar blijft die finish … aiii , dat is nog een klimmetje .. steiler dan de Zevenheuvelenweg …..

klik op foto voor vergroting

15.56 uur afdaling ingezet … mijn garmin geeft 25.7 km aan , met andere woorden nog 300 meter te gaan …?? We zijn heel snel beneden uit de zandduinen , links en rechts naderen we plots de bebouwde kom .. zie ik dat goed .. jawel hoor daar staat het Huis van Hilde, de start en finish locatie pal naast het treinstation van Castricum. Op de klok inmiddels 16.05 uur maar er is nog beweging van de organisatie op het finishpunt.  We kunnen ons nog afmelden hiep hoi … nou ja hiep hoi … uggh beetje van niet , want wat blijkt  … herinnering medaille op ????? Hoe dat zo vragen wij ons af … bij een gelimiteerd aantal deelnemers heb je toch ook dat aantal herinneringen om uit te reiken ???  A’fin worden nagezonden was het verhaal van de medewerkster … tja da’s dus het 4e minpuntje van deze overigens voor ons wandelmaatjes gezellige wandeltocht !

klik op foto voor vergroting

Tot slot ; de plaatsnaamborden en mijn eind-conclusie, wij wandelmaatjes hebben ons weer prima vermaakt en een heel gezellige dag achter de rug. Ook de route van de tocht was helemaal niet verkeerd. Wat er wel verkeerd was en volgens mij aandachtspunten voor de organisatie verdiend … 1.  deze editie was georganiseerd op Hemelvaartsdag ; dat betekende zondagse diensten bij het OV. Wandelaars die dus van ver komen hebben geen mogelijkheid om dan met OV op tijd aan de start te arriveren. 2. Tot 10.00 uur starten voor de 26 km afstand ( met thema’s onderweg ) tijdens de wandeltocht en dan verplichten om 16.00 te finishen ??? Dat is een veel te strak schema, 17.00 uur zou dus veel beter zijn. Heel slecht en echt waardeloos zijn de toilet voorzieningen tijdens de hele tocht. Veel te weinig dixie’s langs de routes voor een wandeltocht met zoveel deelnemers, dat hebben we kunnen zien en ondervonden .. rijen lang wachtende !!! En de horeca voorzieningen zijn onvoldoende ! 20 min in de rij op een dorpsplein voor een koffie karretje ?? Natuurlijk zal ik hierover schriftelijk gaan reageren naar de organisatie toe, want le Champion heeft inmiddels vele wandeltochten en erg fraaie !! Maar aan deze tocht is “logistiek” gezien nog heel veel te verbeteren.

2 Responses to “Oer-IJ Expeditie Castricum 10 mei 2018”

 • fred:

  4 juni inmiddels beste Robert … en nog steeds hebben wij onze herinnering niet mogen ontvangen ???

 • Robert:

  Beste Fred,
  Hoop dat ondanks de nadrukkelijk benoemde minpuntjes
  het overall gevoel positief is en dat je kunt terugkijken op mooie en interessante wandeling.
  De foto’s zijn in elk geval mooi….
  groetjes,
  Robert

Leave a Reply

Search
Categories