Rode Kruis Bloesemtocht 2018 Geldermalsen

klik op plaat voor vergroting

Zaterdag 21 april vroeg uit de veren en met OV naar Geldermalsen gereisd. Afgesproken met mijn wandelmaatjes uit het Nijmeegse land … Vanuit Dordrecht met het Betuwe – Linge boemeltje van Arriva op weg. De tussenstop stationnetjes stonden bommetje vol met wandelaars en even over half negen kwam ik in Geldermalsen aan. Het station ligt pal naast de fruitveiling hallen waar vandaan gestart zal worden. Een deel van de opbrengst van de bloesemtocht gaat traditioneel naar het Rode Kruis. Sinds de allereerste wandeltocht in 1992 is ruim 1,4 miljoen euro aan de organisatie geschonken !

klik op foto voor vergroting

Mijn wandelvrienden waren al iets vroeger met de auto aangekomen … en hadden hun auto’s in een weiland van een lachende boer mogen parkeren ( oeps ?? 7,50 euro per auto ) Iets waar de organisatie zich wel voor mag schamen vind ik, maar dit terzijde … Vlak na negen uur gingen wij met duizenden andere wandelaars op pad ! De zonnebrand mocht wel mee … half april en echt zomerse temperaturen, ongekend hoog voor deze periode van het jaar. En juist door het warme weer staan de peren en kersenbomen al volop in bloei. Vanaf 7.00 uur begonnen de eerste wandelaars aan de tocht en de wandelaars kunnen kiezen tussen diverse afstanden van 8 tot 40 kilometer.

klik op foto voor vergroting

Na het verlaten van het startterrein op het fruitveiling terrein gaan we direct de dijken langs het riviertje de Linge op. Strak blauwe lucht , bijna geen zuchtje wind dus het wandel legioen loopt er zomers gekleed bij. Een hoofdbedekking is helemaal zo slecht nog niet voor deze dag… Rechts passeren we de eerste fruit -gaarden.

klik op foto voor vergroting

We naderen de eerste molen op ons parcours. De prachtig versierde witte molen staat vlak naast de rivier. Ik vraag mij af hoeveel wandelaars hier een foto hebben afgedrukt. Niet te tellen waarschijnlijk. Ook onder de molen houden vele wandelaars even halt om enkele fraaie plaatjes vast te leggen.

klik op foto voor vergroting

10.00 uur de eerste rustplaats is bereikt … een deel van onze wandelgroep gaat vandaag voor een kortere afstand dus is de gebruikelijke “finish borrel” vandaag een beetje vervroegd haha … de dame die consumpties verstrekt heeft tot dan toe enkel koffie en thee verkocht …. oeps, tot driemaal toe kijkt zij Ronald verbaasd aan ; ik hoor dit toch wel goed ?? Zes biertjes ??? # die dame is duidelijk nog nooit bij de Nijmeegse 4 -daagse ingezet geweest bij de cateraars. 

klik op foto voor vergroting

“Proost” .. en ondanks het vroege ochtend uur smaken de sapjes best … v.l.n.r. ; Marijke, Ronald, Marlous,Rinus, Harry en Fred.

klik op plaat voor vergroting

De rivier de Linge loopt als een rode draad langs het parcours van de Bloesemtocht. De Linge is een rivier die in de Betuwe van Doornenburg tot Gorichem stroomt. Grote delen van de Linge zijn niet bevaarbaar voor gemotoriseerde schepen. De gemeenten Lingewaard en Lingewaal ontlenen hun naam aan de Linge. De Genie legt er op een aantal punten weer bruggen neer zodat het wandellegioen enkele malen tijdens hun routes de rivier over kunnen steken. Vlak hierna bij de eerste passage ligt de tweede rust. Hier splitst de route van 15 en 25 km .. en gaan Marijke, Rinus en ik verder op de 25 km route.

klik op foto voor vergroting

Weer wat verder op onze route passeren we een “bewoond” ooievaarsnest . Ma ooievaar laat enkel haar hoofd af en toen zien aan de passerende wandelaars, waarschijnlijk aan het broeden of zij vindt al die passerende wandelaars maar niks ….

klik op plaat voor vergroting

Bij één van de vele rustplaatsen staan allemaal de “oude”ANWB praatpalen opgesteld … Rinus grijpt direct deze kans aan om te informeren hoe ver het nog wandelen is alvorens wij de finish gaan bereiken.

klik op foto voor vergroting

Ongelofelijk mooi zoals er al vele fruitbomen die wij in onze route regelmatig passeren in de bloesem staan. De witte bloesem hoort vaak bij de kersen en peren bomen.

klik op foto voor vergroting

Feyenoorders kom je in heel het land tegen .. dus ook op de Bloesemtocht … De jongeman zat langs de weg wat uit te rusten .. bij het voorbijgaan was er direct een reactie over en weer … dus moest deze “ontmoeting” even op foto vastgelegd worden …

klik op foto voor vergroting

Achter in de middag moeten wij voor de laatste maal de Linge weer oversteken, we hebben er inmiddels al 21 km opzitten. Bij het passeren van de militaire bruggenbouwers roep ik dat ze de brug kunnen weg halen … wij zijn immers op tijd voorbij…haha. Toch fraai dat de landmacht elk jaar weer hun medewerking verlenen om de passages over de rivier op een aantal plaatsen mogelijk te maken. Net als jaarlijks bij Cuyck tijdens de Nijmeegse 4 -daagse.

klik op foto voor vergroting

Het loopt al tegen vieren als wij aan de laatste kilometers naar de finish locatie in Geldermalsen beginnen. Nog steeds onder een strak blauwe lucht en echt zomerse temperaturen. Ook op de rivier passeren met grote regelmaat watersporters die van dit fraaie lente weer profiteren. Ik denk dat wat het weer betreft dit één van de mooiste Bloesemtochten in haar bestaan is.

klik op plaat voor vergroting

Daar is hij weer … de doorkomst plaatsen foto… deze plaatsen hebben we tijdens onze 25 kilometer door kruist.

klik op foto voor vergroting

Na de finish even over half vijf kom ik in de finish hal van de fruitveiling een heel fijne en super gezellige wandelmaat tegen ; niemand minder dan Coen van den Berg. Zo blij dat ik Coen weer heb kunnen spreken, ik had Coen al een tijdje gemist in mijn “wandel -circuit”, er gingen namelijk “verhalen” dat het niet zo goed met zijn gezondheid zou gaan … Nou er was dus genoeg gespreksstof en dat hebben we gelijk maar weer goed gemaakt ! Helemaal “bijgepraat” heb ik dus nu vernomen dat ook Coen net als mijzelf weer plannen heeft om komende maand juli weer aan de start van de inmiddels 102 ste Nijmeegse 4- daagse te verschijnen !

klik op foto voor vergroting

Vlak voor 19.00 uur is het mooi geweest en heb ik het station Geldermalsen voor mijn terugreis bereikt. Ook dan heb ik van de organisatie vernomen dat er maar liefst 32.860 wandelaars vandaag aan deze wandeltocht hebben deelgenomen, een nieuw record ! Wellicht mede dankzij het bijzonder mooie voorjaarsweer. Genoten en heel veel plezier gehad en weer wat “training kilometertjes ” voor de Nijmeegse gemaakt ! Hemelvaartsdag 10 mei a.s. een volgende uitdaging … de OerIJ wandeltocht bij Castricum .. wordt vervolgt.

Leave a Reply

Search
Categories