Amerika reis

The Journey Once in a Life Time

een onvergetelijke autoreis door drie staten van Amerika
12 reisdoelen in 3 Staten (Californië, Arizona, Nevada)
Onze reis begon op 19 september 2018 vanaf Schiphol.
Van Schiphol met een overstap op Heathrow London Airport waar een gigantisch grote Airbus 380 klaar stond die ons in tien en een half uur naar San Francisco vloog.  
Dag 1 San Francisco ; fietsen over de Golden Gate Bridge.
De beroemde hangbrug over de zeestraat Golden Gate, de opening van de baai van San Francisco in de Stille Oceaan. De brug is één van de meest herkenbare symbolen van San Francisco en de staat Californië.
De brug werd ontworpen door de Amerikaanse ingenieur Joseph B Strauss. De bouw werd in ongeveer vier jaar voltooid en heeft zo’n 35 miljoen dollar gekost. Op 27 mei 1937 werd de brug feestelijk geopend.
De zeeleeuwen kolonie op de pontons aan de jachthaven. Sinds september 1989 zijn de dieren aanwezig bij Pier 39 in de Baai van San Francisco. Daarvoor lagen zij te rusten op een rots buiten de baai van San Francisco. Het aantal zeeleeuwen bij de pier kan sterk fluctueren. In november 2009 waren er meer dan 1500 dieren, december 2009 waren ze bijna allemaal weg. Vaak komen de dieren in het voorjaar in grote getale weer terug, men denkt dat ze soms vertrekken om achter hun voedsel aan te jagen … scholen ansjovis en sardines.  
wij fietsten ook langs Lombardstreet …De straat staat bekend als de meest bochtige straat ter wereld, hoewel dit slechts een klein stukje van de straat betreft. Het stukje is slechts één huizenblok lang, maar telt acht scherpe haarspeldbochten … uiteraard één richtingverkeer naar beneden.
dag 2 San Francisco : bezoek aan Alcatraz. Alcatraz is een eiland in de baai van San Francisco. Het ligt op 20 minuten varen van de stad en is bij helder weer goed te zien vanaf de kant. Van 1934 tot 1963 was het in gebruik als zwaar beveiligde gevangenis.
Het moet voor de gevangenen bijzonder irritant geweest zijn om dagelijks bij het “luchten” in de verte de stad te hebben zien liggen. Indrukwekkend als je als bezoeker de routes door het complex loopt. Alles is in oorspronkelijke staat gelaten. En de bezoeker loopt nu precies dezelfde route zoals de gevangenen toen binnen kwamen. 
best wel kippenvel bij het zien en ervaren in het cellenblok. Rechts op de foto nog een deur van een geopende isolatiecel, pikkedonker en alleen de gedachten al dat daar mensen in opgesloten hebben gezeten. De beroemdste gevangene was Alphonse “Al” Capone. Ook zijn er diverse films gemaakt over ontsnappingen uit het verleden… van drie personen is nooit meer iets vernomen maar haast niemand gelooft dat zij levend aan wal hebben kunnen komen .. dat blijft voor altijd een raadsel. 
Tegenwoordig is het eiland een beschermd gebied en een National Historic Landmark, beheerd door National Park Service. Na een rondleiding van enkele uren bracht de boot ons weer terug naar de vaste wal.
Dag 3 :  de huurauto bij een Herz garage in San Francisco opgehaald en vervolgens op weg naar Carmel onze tweede stop in deze auto vakantie.
22 september zijn wij bij onze tweede overnachtingsadres hotel Hofsas House in Carmel by the Sea aangekomen. Het lijkt wel op een “Efteling” dorpje, zo uit een sprookjes boek. Sprookjesachtige huizen en winkeltjes in een heel verzorgde omgeving. Clint Eastwood was van 1986 tot 1988 burgemeester van dit dorpje aan zee.
Dag 5 de autorit over/langs de Big Sur het is een compact gebied aan de Californische kust, en de weg die er doorheen slingert behoort tot de mooiste van de Verenigde Staten. Het is een route vol prachtige natuur. Op onze reisdag hebben we echter behoorlijk pech met het weerbeeld van deze dag. Er drijven regelmatig dikke mistwolken vanuit de oceaan het kustgebied binnen. Heel af en toe klaart het even op komt de fraaie omgeving in ons zicht.
Highway 1 is de autoweg die langs de adembenemende kustlijn van Californië kronkelt. Maar de Big Sur tussen Carmel en San Simeon is zonder twijfel het allermooist. Over een lengte van 145 km kom je geen verkeerslicht of winkelcentrum tegen ! En waan je jezelf regelmatig even alleen op de wereld .
Af en toe verdwijnen de mistflarden en word er weer een brug zichtbaar langs de rotsachtige kust. De route rijd door dichte bossen en rotsachtige kustlijnen, over en langs bergtoppen en door diepe dalen .. echt een belevenis.
Dag 5 :  Los Angeles is bereikt, hier hebben we 4 overnachtingen gepland met een groot to-do verlanglijstje ….
Deze dagen een fantastisch weerzien met Hanneke, de Los Angeles kenner bij uitstek .. een betere gids kunnen we niet wensen. Zij kent er de weg en de komende 4 dagen zal zij ons laten kennis maken met LA in al haar facetten ! # foto met de auto bij de stranden van Malibu … niet wetende dat weken later, toen wij weer terug in Nederland waren, hier een grote bosbrand zou woeden … 
Dag 6 in LA : een rondrit naar Hollywood Hills met een bezoek aan het Griffith Observatorium op de berg Hollywood. Op 16 december 1896 doneerde kolonel Griffith J. Griffith 12,2 km² land aan de stad Los Angeles. Via zijn testament schonk hij een fonds om een observatorium, tentoonstellingsruimte en planetarium te bouwen op het grondgebied. Vanaf de berg heb je een prachtig uitzicht over de stad. Het gebouw is decor geweest in diverse bioscoopfilms, tv-films, tv-series en  muziekvideoclips.Bij de skyline heb ik een pijltje gezet op het U.S. Bank Tower, die toren hebben wij de volgende dag ook bezocht.
Het OUE Sky-space beter gezegd de U.S. Bank Tower is een in 1990 voltooide wolkenkrabber in het city-centrum van Los Angeles. Het is met zijn 310.3 meter de hoogste toren ten westen van Chicago. De toren was tot de constructie van Taipei 101 de hoogste in een risicovol aardbevingsgebied. De toren werd dan ook ontworpen om schokken tot 8.3 op de schaal van Richter aan te kunnen. 
Op de hoogste verdieping … Het gebouw is ook uitgerust met een heli-pad , verplicht volgens het wetboek van LA. Alle hoogbouw hebben landingsplaatsen voor helikopters en zijn voor de vliegers duidelijk genummerd.  De toren bestaat uit 73 verdiepingen boven de grond, en twee parkeerniveau’s onder het maaiveld. Op weg naar boven moet je halverwege overstappen in een tweede lift.
Hoe bedenk je het … op de bovenste verdieping is een glazen glijbaan aangelegd … waaghalzen of beter gezegd durf-als zoals Robin laten zich langs de buitenzijde van het gebouw een stuk naar beneden glijden !!
Onze gids .. links in de Hollywood Bowl vlak voor een concert en rechts met Robin voor de hoofdingang van de Universal Studio’s. Ons bezoek aan de Universal Studio’s was ook vol verrassingen. De attracties zijn heel spectaculair met name de Harry Potter Ride zullen we niet gauw vergeten. Een hele dag bezoek is haast te kort zoveel is er te beleven.  
Een bezoek aan Hollywood Boulevard mocht natuurlijk ook niet ontbreken … the place to be als je Hollywood bezoekt… Op de trap van het Dolby Theater, annex bioscoop, tot 2012 was de naam van het gebouw Kodak Theater. Het in 2001 geopende theater is speciaal voor de Oscar-uitreiking ontworpen. Het heeft 3.400 zitplaatsen en heeft het grootste podium van de Verenigde Staten, terwijl de erachter gelegen ruimte plaats biedt aan 1.500 journalisten. De bouw is door het Kodak concern gesponsord met 75 miljoen dollar, waarmee het het recht verwierf van theater. In de loop van 2012 kreeg het theater de naam “Dolby Theater” nadat Kodak in moeilijkheden kwam, met als hoofdsponsor Dolby Laboratories Inc.
Iedereen heeft wel zijn/haar eigen filmster of muziek artiest als favoriet.. op de boulevard zoek je dus naar de “sterren” van je favorieten … maar Robin kreeg zijn eigen ster…. knipoog.  
Avond drie in Los Angeles ; Hanneke verraste ons met een bezoek aan een concert in de beroemde Hollywood Bowl. Het is een modern amfitheater in Hollywood. Het wordt grotendeels gebruikt voor muziekoptredens. De bowl in deze context is de natuurlijke holte in de aarde waarin het theater is gebouwd. Het theater opende in juli 1922 en is het zomer onderkomen van het Los Angeles Philharmonic en het Hollywood Bowl Orchestra. Tal van grote artiesten traden hier al op waaronder Andrea Bocelli en Justin Hayward van de Moody Blues.
nog een LA ansichtkaart moment … Santa Monica is één van de strandstadjes van LA, het is een populaire badplaats met winkelcentra,boetiekjes en restaurants. Het strand wordt vaak gebruikt voor filmopnames, een goed voorbeeld daarvan is de serie Baywatch en Forrest Gump. Voor fietsers, wandelaars,joggers en skaters is er de boardwalk naast het strand die in noordelijke richting doorloopt tot Malibu en zich in zuidelijke richting via Venice Beach en de jachthaven Marina Del Rey tot de South Bay Area uitstrekt. Er is van alles te beleven en het krioelt van skaters, joggers en basketballers die gezien willen worden.
Santa Monica Pier bij het vallen van de avond… de pier, die tussen 1906 en 1916 aangelegd is, is de oudste pier voor vermaak aan de Westkust. De pier staat vol met oude kermisattracties van over de hele wereld en er staat zelfs een carrousel uit 1920. Er zijn ook enkele zeevis restaurants op gevestigd. Het is er ‘s avonds gezellig druk met vele toeristen. Santa Monica zelf is een plaats waar erg veel films zijn opgenomen o.a. Speed, TerminatorII , Legally Blond. De tv-industrie is er nog steeds levendig. De Pier is tevens het eindpunt van de beroemde Route 66, die in Chicago begint. 
Genieten … in een avond zonnetje op Venice Beach …

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.