30 van Zandvoort 2018

klik op foto voor vergroting

Ik schrijf zaterdag 24 maart 2018 .. na een jaartje geduld en gewacht te hebben .. de opening van ons wandelmaatjes wandelseizoen … inmiddels voor het vijfde jaar en terugkerend als “wandelmaatjes Reünie ” !  Uit diverse windrichtingen komen wij met de trein naar Zandvoort gereisd. Om 09.26 stappen wij allemaal tegelijk uit de “wandelmaatjes express” die vele honderden wandelaars naar Zandvoort brengt. Op het perron 2 is het vervolgens een “weerzien” van jewelste … hier hebben wij weer een jaar op moeten wachten, na de hartelijke begroetingen onder elkaar passeren we druk pratend een NS reclame zuil .. er schijnt vandaag dus ook een nichtjes-dag in Zandvoort plaats te vinden .. # geintje.

klik op plaat voor vergroting

Deze editie staan er tien enthousiaste wandelmaatjes te trappelen om weer deel te gaan nemen. Valse start voor Mark en Fred ; beiden hebben in de vroege ochtenduren hun startkaart “thuis” op tafel laten liggen .. maar pfff , in de starttent kunnen we toch nog opnieuw een stempelkaart bemachtigen .. even onze postcodes vermelden en jawel hoor we staan in het systeem en mogen gelukkig samen met 7.498 wandelaars van start voor de 30 van Zandvoort.

klik op foto voor vergroting

 

klik op foto voor vergroting

Vlak voor 10.00 uur gaan wij op pad …. en vrijwel direct gaat het parcours vanaf de start op het autocircuit van Zandvoort naar het strand. De stemming zit er natuurlijk direct goed in , we boffen met de weersvoorspelling … we lopen weliswaar onder een grijs wolkendek het strand op , maar nog veel beter voor deze eerste 8 km over het strand is het feit dat er nagenoeg weinig wind staat. Halverwege onze strandwandeling en bij het naderen van de eerste stempelpost, strandpaviljoen San Blas ( Bloemendaal aan zee ) is het natuurlijk alweer tijd voor wat “gekkigheid “. Claudia, Mark, “nachtzuster” Wanda, Hanneke en broer Ton lopen even te dollen bij het waarschuwingsbord van de organisatie.

klik op foto voor vergroting

Koffie met appelgebak en slagroom op de eerste rust .. inmiddels ook al een traditie. Stempelpost 2 IJmuiderslag ligt op 8,2 km verwijdert van de start. IJmuiden aan zee. Als wij hier neerstrijken om te gaan rusten zijn bijna alle wandelaars die deelnemen op de 30 km allang weer weg. In de “achterhoede” lopen heeft zo zijn voordelen .. immers op alle rustplaatsen waar wij aan komen lopen is er plaats genoeg en kunnen we direct zitten ! De ontvangst van het horeca personeel is aller hartelijkst, immers omdat “de grote meute ” alweer verder is hebben zij meer tijd voor ons … .. rechts van de tafel ; broer Ton, Hanneke, “nachtzuster” Wanda en René. Links aan de tafel ; Peter, Mark, Claudia en natuurlijk ikzelf ..Fred. Na een kleine 20 minuten oponthoud zijn wij onze weg weer gaan vervolgen. Immers het klokje tikt door en we moeten voor 17.30 aan de finish in Zandvoort verschijnen willen we onze medailles omgehangen krijgen.

klik op plaat voor vergroting

Landgoed Duin & Kruidberg, stempelpost 3 en inmiddels 16,2 km afgelegd. We zijn inmiddels al over de helft. Toch een beetje teleurstelling hier want de “koek en zoopie “heeft dit jaar enkel koffie/thee en limonade in de verkoop. Het terras, waar wij alle voorgaande jaren op mochten vertoeven was nu dicht. De verbouwing van het kasteel is nog steeds in volle gang, dus de bij behorende kasteel horeca gelegenheid was ditmaal gesloten. Na een kort overleg werd er dan ook heel “saamhorig” besloten om deze ” limonade stop ” maar gauw te gaan verlaten .. zo’n vlotte doorstart had maar één voordeel … we zouden dan vroeger bij “Loetje” in Overveen arriveren ..

klik op foto voor vergroting

Ook wandelaars gaan met hun tijd mee … dus was er op het landgoed ook even tijd voor een “wandel-selfie” … We missen hier Peter op dit prachtige plaatje … hij liep al wat voor uit om wat “limonade” in het koetshuis te bestellen … # gekkigheid.

klik op plaat voor vergroting

Rondom het landgoed Duin & Kruidberg ligt een groot bosgebied. Klimmen en dalen en sommige wandelpaden in de route zijn onverhard.

klik op foto voor vergroting

Op weg naar stempelpost 4 het Openluchttheater Caprera dat ligt in het duinengebied genaamd Kopje van Bloemendaal. Als de wandelaar dit punt bereikt dan heb je 20,5 km van het parcours afgelegd.

klik op plaat voor vergroting

Na stempelpost 4 gaan wij via Santpoort Zuid en Bloemendaal op weg naar Restaurant Loetje … We hebben alleen al door die gedachten er een behoorlijk tempo in ! Het gaat zo vlot dat we inmiddels steeds meer inlopen op wandelaars die veel vroeger als ons vanochtend gestart zijn. Echt koud is de buiten temperatuur niet, maar de wandel jacks en jassen moeten we wel aanhouden.

klik op plaat voor vergroting

Even na 15.15 uur hebben we “ons wandeldoel” bereikt ; restaurant Loetje in Overveen. Daar op het terras is het elk jaar weer gezellig en feest. De plaatselijke dj van het lokale radiostation staat hier elk jaar weer grammafoon plaatjes te draaien en geen verzoekje is hem te gek !

klik op foto voor vergroting

Wat van Loetje ook bekend is dat de wandelaar er vanaf 16.00 uur echt moet gaan vertrekken om de laatste 7,2 km te gaan overbruggen. Immers de finishtijd voor deze tocht is gesteld op 17.30 uur. Kom je later aan de finish dan is het jammer dan en heb je de tocht niet binnen de gestelde tijd volbracht. Andere jaren was het klimaat ons iets beter gezind. Vandaag onder die grauwe grijze lucht was het toch nog wel aan de frisse kant. Juist door te gaan rusten koelen je spieren af en krijg je het wat sneller koud. Maar even zo goed moest er natuurlijk op geproost worden dat we ook dit jaar weer van de partij konden zijn en  restaurant Loetje in goede gezondheid en zonder blaren hadden bereikt !

klik op foto voor vergroting

Na Loetje zijn er nog slechts 7.2 km te gaan door een duinengebied. Het is echter een saai stuk omdat je weet dat de stadsgrens van Zandvoort aan het einde van dit natuurgebied ligt. Wanda helpt mij over een “wandel-dipje” heen en weet met heel gezellige verhalen zo mijn aandacht af te leiden en voor we er erg in hebben lopen we de bebouwde kom van Zandvoort binnen.

klik op foto voor vergroting

17.16 uur , terug in Zandvoort en een nieuw wandel record voor ons wandel groepje  … Waar wij andere jaren slechts 2 a 3 minuten over hadden op de finishtijd , doen wij deze keer “vriend en vijand” verbazen door op slechts 15 minuten voor het einde al over de finish streep te komen .. Hartsikie dee … Na onze finish was het natuurlijk tijd voor een “after party “en hebben wij bij Laurel & Hardy, net als in andere jaren, in de dorpsstraat van Zandvoort op “gepaste” wijze deze fantastische wandeldag afgesloten !! Wat een ongelofelijk gezellige wandelmaatjes heb ik toch…. wordt vervolgd met een volgende tocht …

11e en laatste etappe Floris V pad

klik op plaat voor vergroting

We schrijven 20 februari 2018 … de laatste wandeletappe van het Floris V pad van Steenbergen naar Bergen op Zoom over een afstand van 24 km. Dertien maanden geleden op 28 januari 2017 gestart vanuit Muiden en nu op 20 februari 2018 dit LAW wandelpad afgesloten , 272 km afgelegd, ruim 30 km meer dan de routes in het officiële wandelboekje aangeven, dit komt omdat ik een aantal malen verkeerd in enkele routes heb gelopen omdat de routemarkeringen ontbraken tijdens die tochten.

klik op foto voor vergroting

Met het openbaar vervoer naar de startplaats Steenbergen in West Brabant. Vroeg uit de veren en met de tram, metro en de bus op weg !

klik op foto voor vergroting

09.10 stap ik op de gemeentegrens bij Steenbergen uit de bus. Het is bewolkt weer maar de buitentemperatuur is dragelijk voor deze tijd van het jaar. De tripteller op mijn garmin ingesteld en ik ga op weg voor de allerlaatste kilometers op dit lange afstand wandelpad (LAW).

klik op foto voor vergroting

Ik heb Steenbergen nog maar net achter mij gelaten of ik heb al een passage door het kleine dorp Welberg. Het dorp ligt echt onder de rook van Steenbergen en het is er heel erg rustig. Ik kom langs een grote dorpskerk en in heel korte tijd ben ik na 3 km wandelen alweer buiten de dorpskern gekomen.

klik op foto voor vergroting

Tot mijn verbazing kom ik na wat slinger weggetjes in een “moeras-bos” terecht. Ik raadpleeg mijn routeboekje, er is geen alternatief dus ik zal er echt doorheen moeten wandelen.

klik op foto voor vergroting

Eenmaal uit het “moeras-bos” krijg ik een volgende verrassing … ik moet een groot weiland doorsteken .. Het weiland zit vol met molshopen. Door de vorst periode moeten de mollen dieper graven om bij de insectenlarven te komen. De larven kruipen bij vriezend weer dieper de grond in dus hebben de mollen wat meer “graafwerk” te doen om bij hun “lekkernij” te geraken.

klik op foto voor vergroting

Inmiddels zo’n acht kilometer afgelegd, aan het einde van het weiland moet ik een landweggetje volgen om opnieuw via een tuimelhek een ander weiland te bereiken. Hier gaat het echter helemaal fout. Waar ik ook zoek er is nergens een route markering te vinden. Ik dwaal een beetje rond en besluit terug te keren naar het landweggetje. Ik zal later de wandelorganisatie op de hoogte stellen dat de routemarkeringen in dit gedeelte helemaal ontbreken. Ik besluit het zandpad maar af te gaan lopen om zo met een heel grote boog alsnog op de juiste route terecht te komen. Het lukt maar ik weet haast wel zeker dat ik hierdoor meer dan 3 km om heb moeten lopen.

klik op foto voor vergroting

Door de “extra” lus kom ik plots na 12 km op een lange parallel weg langs de snelweg Rotterdam – Bergen op Zoom terecht. Het wolkendek boven mij breekt net en een schraal winterzonnetje komt even te voorschijn. In het weiland links van mij staan een aantal grote bomen. De meest rechter boom staat behoorlijk scheef en dat zal beslist het werk van een stormwind in dit gebied geweest zijn. Helemaal bovenin zit een feestballon vast die herinnert aan de carnavals periode die net achter de rug is. De wind zal de ballon daarheen gedreven hebben.

klik op foto voor vergroting

Vanaf de snelweg had ik de top van deze toren al eens gezien …. ik heb het voormalig Fort de Roovere bereikt. Het fort is één van de drie forten die Frederik Hendrik in 1628 liet bouwen ter verdediging van Bergen op Zoom. Fort de Roovere is onderdeel van de West Brabantse Waterlinie. Vanaf 1628 heeft deze waterlinie weerstand geboden aan meerdere Europese legers. De forten Moermont, Pinssen, de Roovere en Henricus, Halsters Laag, de Liniewal en het Ravelijn vormden samen de verdedigingslinie. Fort de Roovere is onlangs in ere hersteld. Langs de aarden wallen en grachten zijn mooie wandelroutes uitgezet.

klik op foto voor vergroting

De 25 meter hoge toren staat op een talud van 10 meter. Dat betekent dat bezoekers vanaf 30 meter hoogte een weids uitzicht hebben over de West-Brabantse Waterlinie.

klik op plaat voor vergroting

Na de loopgraafbrug waarbij wandelaars in een verzonken sleuf door het water lopen, is toren Pompejus de tweede echte eyecatcher van de gerestaureerde militaire verdedigingslinie uit de 17de eeuw. De toren is ontworpen door het architectenduo RO&AD, ofwel Ro Koster en Ad Kil. Om de overzijde te bereiken moet ik echt door een laag water heen lopen want in de sleuf staat water. Ik houd gelukkig droge sokken dus de afgebeelde laarzen zijn maar een geintje ..

klik op foto voor vergroting

De toren is nog niet zo lang geleden gereed gekomen, oktober 2017 was hij afgebouwd. Ik heb de treden niet geteld maar ben uit nieuwsgierigheid toch naar boven geklauterd via de traptreden. En eenmaal boven had ik een heel fraai uitzicht over de omgeving.

klik op foto voor vergroting

Ik vervolg mijn weg en moet glimlachen als ik het dorp Halsteren na een kilometer of 18 bereik … ik passeer de ingang ..nou ja ingang ..van een lokale wandelroute die door een wandelvereniging uit deze omgeving is aangegeven. Waarschijnlijk heeft een vrachtwagenchauffeur hier zijn vracht achter gelaten ?? Het wandelpad is volledig geblokkeerd.

klik op foto voor vergroting

Halsteren ligt onder de rook van Bergen op Zoom … een slaap dorpje zo oogt het en ik kom dan ook bijna niemand tegen als ik door de smalle dorpsstraatjes mijn weg vervolg.

klik op foto voor vergroting

Na 21 km kom ik het centrum van Bergen op Zoom binnen. Ik besluit eerst nog even naar het Markiezenhof te wandelen dit grenst aan het grote marktplein. In de zomermaanden is er op dit plein heel veel bedrijvigheid. In de wintermaanden tref je er een verdwaalde toerist … in de hoeken en langs de randen van het plein zie ik nog wat confetti en wat feestslingers liggen … de laatste stille getuigen van het afgelopen carnavalsfeest dat onlangs nog op dit grote plein gevierd is.

klik op foto voor vergroting

Het Markiezenhof is een laatgotisch stadspaleis in Bergen op Zoom. Het was de residentie van de heren en later de markiezen van Bergen op Zoom. Tegenwoordig vinden hier tentoonstellingen en evenementen plaats. Je kunt er rustig over de binnenplaats dwalen en er is ook een fraai museum in gevestigd.

klik op plaat voor vergroting

14.40 uur … de finish van het Floris V pad is bereikt ! Vanuit Muiden dwars door het Groene Hart, de Hoekschewaard is West Brabant bereikt. Een prachtig lange afstand pad heel afwisselende routes. De tochten door en langs de Vinkenveense en Loosdrechtse plassen, het Groene Hart, regio Schoonhoven, Kinderdijk en langs de Biesbos vond ik het mooist. Nederland is echt mooi en op dergelijke wandeltochten blijkt dat maar al te goed. Ik heb erbij genoten en zo kennis kunnen maken van enkele heel mooie stukjes Nederland.

klik op foto voor vergroting

Ook bij deze laatste tocht mag hij niet ontbreken …. de doorkomst/ plaatsnamen plaat …

klik op foto voor vergroting

Even voor half vier had ik het NS station van Bergen op Zoom bereikt en stapte op de trein terug naar Rotterdam. Een volgende uitdaging ligt alweer voor mij in het verschiet ; het 340 km lange Westerborkpad … van Amsterdam naar Hooghalen / voormalig kamp Westerbork. wordt dus vervolgd …. 

Search
Categories