Nijmeegse 4- daagse 2018

klik op afbeelding voor vergroting

Een jaar wachten is alweer voorbij gevlogen, onderstaand een verslag van de 102 e Nijmeegse 4- daagse waar ik inmiddels voor de 17e keer aan heb mogen deelnemen.

klik op foto voor vergroting

Ik zelf was op zondag 15 juli naar mijn logeeradres, het B&B van de familie Fortuin gereisd. En ” traditie getrouw ” zijn wij aan de vooravond van Neerlands grootste wandelspektakel naar het centrum van de stad gegaan om in vierdaagse sfeer te komen bij de 4daagse feesten. Tot onze verrassing ook het gevelconcert op de Markt bijgewoond en wat een feest is dat toch elk jaar weer. Deze avond voelt voor de wandelaars echt als opening van de 4-daagse want het is ook de enige avond dat de wandelaars de binnenstad induiken om mee te feesten … immers de overige dagen mogen we “aan de bak ” … De volgende dag (maandag) gaan we ons aanmelden en ons startbandje in ontvangst nemen. Inmiddels is broer Ton ook in Nijmegen aangekomen en we ontmoeten elkaar op de Wedren (foto).

klik op de foto voor vergroting

De aanmeld dag is gelijk aan een reünie …. na het aanmelden is het een gezellig weerzien met vele wandelvrienden op het grote evenementen plein van de Wedren. Inmiddels na een aantal jaren lopen wij allemaal op verschillende afstanden. De afstanden zijn aan leeftijdcategorie gekoppeld. Zo lopen Rinus en ik inmiddels op de “rollator”afstand (30 km), dan zijn er nog wat wandelmaatjes op de 40 km en natuurlijk enkele “bikkels” onder onze wandelkennissen kring die 4 dagen lang 50 km moeten afleggen. Rinus en ik hebben inmiddels op alle reglementaire afstanden wel een aantal keren deelgenomen. Rinus is de recordhouder in onze groep en loopt dit jaar voor de 33 keer ! mee. Op de foto , achter vlnr : WillemBulder, Harry Schutte en Fred, voor vlnr : Rinus Fortuin, Maurice Moesman , Ronald Fortuin en Ed Munster.

klik op foto voor vergroting

We schrijven dinsdag 17 juli 2018 … we gaan van start op de 102 e editie van de Nijmeegse 4- daagse. De weersvoorspellingen zijn fantastisch goed voor de hele komende week, qua verwachte temperaturen zelf haast “te” fantastisch. Maar het belangrijkste feit vind ik dat er geen regen wordt voorspeld door de weerkundige voor de komende wandeldagen ! Na een korte toespraak van de nieuwe marsleider Henny Sackers mogen we “los” … wij zijn op pad en hebben er weer ontieglijk veel zin in .

klik op foto voor vergroting

De laatste wolken verdwijnen aan een blauwe lucht als wij over de Waalbrug de stad uitlopen, het beloofd een warme dag te worden. Als de brug gepasseerd is draait het wandellegioen de dijk op richting Oosterhout. Gelukkig is het zo vroeg nog niet echt warm en er waait ons een zacht windje tegemoet vanaf de rivier de Waal.

klik op foto voor vergroting

Als Rinus en ik een rust houden bij Slijk-Ewijk komt daar plots mijn broer Ton uit de menigte aangelopen. Ton loopt deze 4-daagse voor zijn 7e kruisje en daar moeten we natuurlijk even op “proosten” …

klik op foto voor vergroting

Op weg naar Valburg besluiten we een stuk met Ton gezellig mee te wandelen, het is bij ons een “gewoonte” dat een ieder in onze groepjes zijn /haar eigen wandeltempo aanhoud. Dat is erg verstandig want dan loop je jezelf niet stuk. Maar al te vaak zie je “vrienden / familie groepjes met een veel te hoog tempo voorbij komen… en daar zitten altijd wel personen bij waaraan je op de manier van lopen kunt zien dat het tempo eigenlijk te hoog voor hen is. Dat zijn dan vaak ook de eerste uitvallers op dag één… die lopen zich zelf “stuk”. Ton loopt met zijn provincievlag in de rugzak … ook dat is een verhaal om te vermelden haha … Heel veel wandelaars die Ton passeren vragen aan hem uit “welk land” hij komt hihihi… Het is de provincievlag van Flevoland notabene ! Opmerkelijk hoeveel Nederlanders dat niet weten … In het stuk dat wij met Ton mee wandelen roepen Rinus en ik elke keer naar de vragenstellers ; dat het de vlag van Zinbabwe is ..#gekkigheid..lol.

klik op foto voor vergroting

Valburg wordt verder zonder slag of stoot bereikt en bij het gemeente bord is er natuurlijk even een foto momentje.

klik op plaat voor vergroting

Blauwe dinsdag is de eerste 4-daagse dag gedoopt / bedacht door het waterschap Rivierenland en nu zijn de doorkomst dorpen vrolijk met blauwe kleuren uitgedost. In het oog springen elk jaar weer de fraaie blauwe banieren op de kerktoren in het centrum van Elst. Rechts onder op de plaat een fotootje van één van de vele waterpunten langs de routes.

klik op foto voor vergroting

Als we rond 15.30 terug over de Waalbrug Nijmegen binnen lopen volgt er nog een verrassing. Een collega schipper van de Nijmeegse brandweer woont langs de route en wij worden boven op hun balkon uitgenodigd om van een laatste rust te genieten op deze eerste dag.. Waauw, dat is prachtig om van bovenaf het lint van wandelaars het centrum van Nijmegen binnen te zien komen. En het werd nog gekker … verwend met een grote schaal frikandellen en croquet .. echt super dus die laatste 2 km vlogen we over het parcours naar en finish en waren ruim op tijd binnen !

Op een zonovergoten finish terrein werd onze eerste wandeldag “feestelijk” afgesloten, inmiddels waren al onze wandelmaatjes op alle afstanden op tijd binnen gekomen en dat moest natuurlijk even op foto vast gelegd worden… ( foto : Ronald , René , Ton, Rinus en ….. F )

Max reporter

Tja…dan het Omroep Max verhaal ; wandelmaatje Peter was vorig jaar gevolgd door de omroep maar wandelt dit jaar niet de 4-daagse mee , jullie raden het al denk ik zo maar … Peter benaderde mij of ik wellicht verslagjes en korte filmpjes wilde maken en aan het einde van alle finish dagen had ik het dus best wel even druk korte verslagjes en filmpjes door te sturen naar de redactie van Maxvandaag.nl. Die maakte ik op het logeeradres en stuurde deze vervolgens door naar de redactie, want in het “feestgedruis” op het Julianaplein was er natuurlijk niets van terecht gekomen. Ik vond het heel erg leuk om te doen en kreeg er zelf tijdens de wandeldagen best wel een aantal leuke reacties erop.

Nog een foto van dag 2 …R & R ; Rinus en René op weg naar de sluizen bij Weurt. Het vele roze om hun heen heeft te maken met het feit dat de woensdag ( dag 2 ) al jaren de naam “roze woensdag” draagt.

klik op foto voor vergroting

 

klik op plaat voor vergroting

De Zevenheuvelenweg … elk jaar voor mij de mooiste route dag.. langs de weg vele campers met enthousiasten mensen langs de weg die ons luidkeels aanmoedigen. Boven op de derde heuvel houd ik elk jaar even stil en loop de Canadese begraafplaats even op. Het blijft indrukwekkend ..elk jaar weer houden de militaire detachementen hier halt en brengen een eerbetoon aan de gesneuvelde militairen uit de tweede wereld oorlog… kippenvel. En’s morgens in alle vroegte komen er heel laag hete lucht ballonnen over onze route.

klik op foto voor vergroting

“Horsten-dag” in Groesbeek ..inmiddels uitgegroeid tot een super gezellig familie-samenzijn .. drie broers, in volgorde van leeftijd ; Fred ,Ton , Marcel en schoonzus Ellie. Niet op de foto Jasper, …maker van deze fraaie foto. Elk jaar weer zijn dit mijn trouwste supporters langs de weg op dag 3 .. als “hullie” = Nijmeegs voor hun , er niet zouden zijn dan zou dat dus eigenlijk geen complete 4-daagse voor mijn gevoel zijn … Mijn wandeltempo die derde dag stel ik er zelfs op in .. naar Groesbeek toe loop ik best wel behoorlijk door want dan ben ik ruim op tijd in het dorpscentrum van Groesbeek waar de familieleden hun “kampement” uiteraard met goed gevulde koelbox tijdelijk hebben opgeslagen. Dan kan ik ook wat langer bij hen blijven rusten om vervolgens super goed uitgerust de verderop liggende zevenheuvelenweg te gaan bedwingen. Ellie, Jasper en Marcel nogmaals super bedankt voor jullie support en … wie weet tot een volgend jaar ??

klik op plaat voor vergroting

Een vier blok “nieuws-flits” uit de 4-daagse… links boven, een “felicitatie” ontmoeting van mijn wandelmaatjes Peter en René. Rechtsboven het bordje wat René Ligtenberg voor mij had gemaakt als reactie op mijn ” niet zo slimme ” opmerking enkele weken voor de 4-daagse uit .. dat dit mijn ” laatste ” 4-daagse zou worden i.v.m. de jaarlijks terugkerende inschrijfgeld verhogingen … oeps # klikt als spijt hebben voor die veel te vroeg geplaatste opmerking …. want ik hoorde dat René voor volgend jaar een crowdfunding voor mij wil gaan opstarten zodat ik toch kan gaan starten bij de 103 e editie … Links onder één van de mooiste, aardigste, bovenste beste wandelmaatjes van mij, niet in de 4-daagse te willen missen en in het roze gekleed ….  kanjer Ineke, die even tussen twee “Horsten” wilde zitten op het finishterrein… en last but not least rechts onder ; een ontmoeting die ik met Koen van den Berg had op één van de start ochtenden , Koen had een “racebril” opgezet … ik dacht om niet herkent te worden haha maar het blijkt dat Koen nieuwe lenzen in heeft en deze bril help tegen het scherpe zonlicht vertelde hij mij ..

klik op plaat voor vergroting

Het was natuurlijk elke finish dag raak op de Wedren na onze binnenkomst. Met o.a. Maurice, Susi ,Marijke, Ed, René, Ton, Rinus, Marit , Carlijn , Willem en Ronald.

klik op plaat voor vergroting

Elke middag moeten wij voor vijf uur finishen .. daarna blijven nog een uurtje langer de tappunten van de catering open en om 18.00 is het gedaan met de feestvreugde op het finishterrein. Dan ga ik vervolgens op weg naar de fietsenstalling om de fiets te halen waarmee ik naar mijn logeeradres fiets … is het ‘s morgens een enorm probleem om voor je fiets in de bomvolle stalling een plaatsje te vinden … ‘s middags vind Fred direct zijn stalen ros terug ….hahaha. # hoezo naar mijn zin op de 4-daagse feesten …

klik op plaat voor vergroting

Een trouwe, super fijne, een kanjer en lieve supporter, van ons allemaal, die ons alle dagen aanmoedigt en op de route aanwezig is .. die wil ik graag even in het “zonnetje” zetten omdat zij dat zo verdiend ! Marit Ligtenberg .. dochter van Ilse en René , dankjewel voor jouw super gezellige aanwezigheid en verzorging die jij weer elke dag voor ons verzorgde. Als klap op de vuurpijl verraste jij mij ook nog eens met een fantastisch 4-daagse cadeau … de neon verlichte flamingo .. die wij samen gezien hadden bij je bezoek aan de mooiste stad van Nederland … = Rotterdam ! en waarbij ik had geroepen die wel “gaaf ” te vinden om in de woonkamer te plaatsen …bloos.  Marit , nogmaals dank je wel hoor … maar wij wandelaars zijn super blij met jou “jaarlijkse” support tijdens de 4-daagse !

klik op foto voor vergroting

Nog een fraaie “familie 4-daagse” foto .. Op dag 4 bij de Scheidingsweg in Nijmegen.. een familie foto ( niet alle familie-leden staan op deze foto ) van een groep mensen die geen werkelijke familieleden van mij zijn maar waarbij ik mij als “aangewaaid 4-daagse” lid wel inmiddels familielid voel ! Ongelofelijke lieve mensen waarmee ik elk jaar weer de 4-daagse mee mag beleven. Twee mensen springen daar ook nog eens bovenuit en dat zijn Marijke en Rinus Fortuin waar ik al jaren lang tijdens de 4-daagse week mag en kan logeren ! Als ik al onze belevenissen op papier zou zetten dan zou dat een “bestseller” van de bovenste plank wezen. Toppertjes .. allemaal en ik ben reuze trots dat ik elk jaar weer een weekje lang deel uit mag maken van deze fijne familie !

klik op de foto voor vergroting

Rendez-vous op de maasdijk richting Mook op dag 3… René Schuurink en Peter Meijlink komen Rinus en mij aanmoedigen en succes wensen … dank jullie wel en hopelijk zijn jullie beiden volgend jaar weer van de partij..?

klik op foto voor vergroting

Nog een leuke ontmoeting op de Rijksweg in Malden …. Marijke wacht ons op bij het huis van de familie Ligtenberg …Henk Minkman waren Rinus en ik onderweg naar Malden al tegen gekomen , broer Ton had een “vroege start” gehad en zat al op het adres op ons te wachten …

klik op foto voor vergroting

Er komt nog een bekende over de Rijksweg in Malden aangelopen … Old Sailors zien elkaar again .. dat zou een mooie tekst zijn onder deze foto. Koen van den Berg .. nog altijd slaat hij geen groot wandelevenement over, of het nu om de Alkmaarse 4-daagse , Kippenloop in Katwijk , de 4-daagse van de IJzer, de Heuvelland 4-daagse in Limburg en deze Nijmeegse 4-daagse gaat … geen wandeltocht is voor Koen een probleem .. uit respect zal ik de leeftijd van deze “wandelvriend voor het leven” niet opschrijven .. maar ik kan jullie wel vertellen dat deze Fred het hoopt die respectabele leeftijd ook te mogen gaan halen en dan daarbij ook nog zo actief met de wandelsport bezig te mogen zijn zoals Koen dat nu nog steeds doet !

klik op foto voor vergroting

Een bescheiden groepsfoto op de 4 e dag … want op het moment dat de foto wordt genomen zijn nog niet alle wandelvrienden van de verschillende afstanden aanwezig op de rustplaats ” Ligtenberg “. Achterste rij vlnr : Willem Bulder (40km) Fred (30km) Harry Schutte (40km) en René Ligtenberg (40km). Voorste rij vlnr : Ton van der Horst (30km) Rinus Fortuin (30km) en Henk Minkman (30km).

klik op foto voor vergroting

Wall of Fame … ook deze 4-daagse zit er alweer op, een heel jaar wachten duurt voor het gevoel soms best wel lang .. vier dagen wandelen zijn zo om … voor het gevoel komt dat waarschijnlijk omdat het zo vreselijk gezellig is. Incidenten ?? … die kent de wandelsport gelukkig niet … ook dit jaar weer … “afkloppen” … Rinus ging op voor zijn 33 e kruisje ! en ikzelf stond voor de 17e keer aan de start … Beiden zijn er net als broer Ton en al onze andere wandelmaatjes weer in geslaagd om deze 4-daagse te volbrengen ! Komt er voor mij ook een volgende editie in 2019 ??? De tijd zal leren … wat ik nu al wel weer zeker weet is dat wanneer volgend jaar de aanmelding procedures gaan beginnen het beslist alweer bij mij zal gaan kriebelen …. wie weet wordt vervolgd

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.