Rondje Gerendal Zuid Limburg

Winter wandeltocht ..nou ja, winter? in Zuid Limburg
Het Gerendal ligt 195 km verwijdert van mijn woonplaats … om daar te komen betekend het vroeg opstaan om een behoorlijk lange autorit te gaan ondernemen … maar éénmaal aangekomen in het Zuid Limburgse land ontdekt de wandelaar dat zo’n autorit het allemaal meer dan waar is ! 
Ik heb een wandel-date met “Wandel Annet” voor deze dag afgesproken. Dus het is aanmelden in het mooie Maastricht. Ik heb redelijk mazzel tijdens mijn ochtendspits rit, en slechts één kleine file bij knooppunt de Baars houd mij even op … vlak na 09.00 arriveer ik op het afgesproken adres …
We rijden eerst naar het dorpje Eys .. Annet moet daar voor een bestaande VVV wandelroute de routemarkeringen gaan controleren. De paaltjes van die route zijn blauw van kleur en staan voor een wandeling van 5 kilometer langs de wandelpaden opgesteld. Als er op de route gebreken blijken maakt Annet een aantekening van de locatie zodat de markering hersteld gaat worden. Het is een korte wandeling in de nabijheid van het dorpje. We boffen want het is eigenlijk helemaal geen koud winterweer wat je in de maand december toch eigenlijk mag verwachten. Met een buitentemperatuur van 9 graden en zo nu en dan een brak winter zonnetje hebben wij dus geen klagen … alleen wanneer de route boven over een heuvel loopt worden we verrast door een schraal koud windje …  
De controle-lus hebben we in iets meer dan een uurtje gelopen en we dalen al weer af naar het dorpje. Zo nu en dan breekt de lucht boven onze hoofden en verdwijnen voor even de dreigend grijs-grauwe regen-wolken …
Ruim voor het middaguur zijn we weer terug in het dorpscentrum waar we de auto hebben geparkeerd. Eys is één van de tien kerkdorpen van de gemeente Gulpen- Wittem. We passeren het Heilig Hartbeeld. Het is een monument gemaakt door de beeldhouwer Jozef Thissen uit Roermond. Het staat er heel verzorgd bij, net als alle tuinen van de bewoners die we passeren ..op de muur van een bed&breakfast woning staat nog een origineel kolenwagentje uit de vroegere mijnen opgesteld.
Na de “inspectie”-wandeling rijden we naar het nabijgelegen Schin op Geul. Daar parkeert Annet de auto bij het stationnetje en starten we met de wandeltocht door het Gerendal. In de zomermaanden rijd er vanaf dit punt ook de toeristische stoomtrein, aan de andere zijde stopt de trein die tussen Maastricht en Heerlen rijd. Het dieseltje van Arriva komt regelmatig langs op deze spoorlijn.We gaan slingerend een pad langs een kerk af en via enkele weiland-paadjes komen we in Oud-Valkenburg terecht.
Het Gerendal is wellicht één van de mooiste wandelgebieden in Zuid Limburg. Dit natuurgebied wordt gekenmerkt door de vele hellingbossen, hoogstamboomgaarden, heggen en heuvelachtige weilanden. Ook treft je er kuddes grazende Mergelland schapen. Vandaag met de blauwe lucht op de achtergrond hebben we even helemaal niet het idee dat we een week voor Kerstmis zitten… wat een panorama’s, dat is wat het wandelen in deze streek zo fraai maakt ! 
Na 11 kilometer wandelen word het tijd om even te rusten. In het dorpje Scheulder treffen we het plaatselijke dorps-café open … gastvrij worden we ontvangen en de consumpties vallen ons goed … vooral de “stoofpeertjes” vlaai doet de wandelaar goed en smaakt heerlijk ! Na 20 minuutjes rusten besluiten we vervolgens verder met onze wandeltocht te gaan.
Net na het dorpje krijg ik weer prachtige panorama’s voor de ogen … en tegen alle weersvoorspellingen in … nog steeds droog en dus heerlijk wandelweer.
Als je met twee personen wandelt heeft dat zijn voordelen … één daarvan is het feit dat ik nu zelf ook eens op een wandeltocht gefotografeerd kan worden .. We passeren weer de spoorbaan van het miljoenen-lijntje .. in de wintermaanden rijd de stoomtrein niet, dus kan ik rustig zonder “aanrijdgevaar” bij het waarschuwingsbord op de foto gaan.
Na elke bocht op de wandelpaden kun en wil je wel foto’s van deze fraaie wandelomgeving blijven maken.. schitterende luchten in een heel fraaie natuur.
We komen langs diverse kwekers en boomkwekers percelen. Bij de fruitkweker hangen er nog tientallen appeltjes aan de boompjes .. veel te klein natuurlijk dus waarschijnlijk het gevolg van de afgelopen warme zomer.. ook op de grond is het bezaaid met veel te kleine appeltjes.. volgens Annet laat de kweker die gewoon liggen en hebben de dieren in de omgeving hier een heerlijk maaltje aan. Rechts een perceel van een kerstbomen kweker.. opvallend al veel lege plekken waar eens een boom heeft gestaan .. zouden de bomen op deze foto er volgend jaar ook nog staan ?
Wandelen met Annet … als wandelen “je ding” is dan moet je echt eens een tocht met Annet gaan maken. Ze vertelt tijdens de wandeltochten honderd uit en weet echt alles te vertellen over de dieren en de natuur in het gebied waar je door heen wandelt. 
Op weg terug naar Schin op Geul komen wij ook langs de Orchideeëntuin. 
Het Gerendal is een van de mooiste droogdalen van Nederland. Tussen Ingber en de Geul heeft vroeger een beek een diep dal uitgesleten. Het is aan het einde zo diep dat het niet alleen de bovengelegen grindlagen maar ook de eronder gelegen mergellagen heeft doorsneden. Daardoor zijn de unieke kalkgraslanden ontstaan, het ideale biotoop voor orchideeën.  
Tegenwoordig komen er ca. 260 wilde plantensoorten in voor: grote aantallen orchideeën, maar ook veel andere zeldzame krijtliefhebbers, die met elkaar steeds weer voor nieuwe kleurschakeringen zorgen. Nu in de wintermaanden natuurlijk geen orchidee te zien .. maar als je orchideeën wilt zien in de open natuur dan kun je in de maand mei en tot half juni vele soorten en kleuren aanschouwen.
Op onze terug weg naar Schin op Geul verdwijnt de blauwe lucht boven onze hoofden .. vlak voor het weer donker gaat worden zijn we terug bij de auto op de parkeerplaats. Genoten, en opnieuw heb ik weer kennis gemaakt van een prachtig stuk natuur in Zuid Limburg. Annet weer bedankt voor het organiseren van deze prachtige wandeling .. ik weet zeker dat er nog meer wandelingen zullen gaan volgen in jouw mooie Limburg .. ik kijk nu alweer uit naar een volgende tocht in het Zuid Limburgse land !

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.