Schapenkoppentocht Dordrecht

zaterdag 23 maart 2019 ; vandaag gekozen voor deelname aan een wandeltocht in de buurt ..er moet immers getraind worden voor de wandeltocht in juni door de Schotse Hooglanden. Ik heb deze periode de pech dat ik een aantal wandeltochten die ik doorgaans met mijn wandelmaatjes loop moet gaan missen. Door verplichtingen in mijn dienstrooster kan ik nu éénmaal niet telkens vrij vragen/krijgen. Daardoor mis ik volgende week de beruchte 30 van Zandvoort tocht .. erug jammer dat ik er dit jaar niet bij zal zijn ..( vooral de “derde helft” bij Laurel & Hardy zal ik missen !
Dus vandaag in alle vroegte met het OV naar Dordrecht Stadspolders. Binnen 50 minuten ben ik met tram en trein vlak voor half negen in het startlokaal. Half negen op weg en direct over een lang voetpad parallel aan de spoorbaan loopt de route de Dordtse wijk stadspolders uit … boven aan de dijk zie ik de eerste lammetjes van dit voorjaar … hoe toepasselijk zo met de Schapenkoppentocht. Langs de spoorburg die over het Wantij ligt. Ik had gehoopt dat de route hier naar links de Hollandse Biesbos in zou gaan .. balen want de route ging rechts meteen de akelig lange asfaltweggetjes in de kale polders op…
Ik bereik na 20 minuten wandelen over een lange dijk de oversteekplaats van de veerpont bij de Nieuwe Merwede. De pont ligt nog niet gereed , weekenddienst regeling dus zo vroeg gaat de pont nog niet naar de overkant … en dat is dan de provincie Noord Brabant. De wilgen zijn gesnoeid en wachten ook op warmer voorjaarsweer zodat ze weer nieuwe takken zullen krijgen.
Na ongeveer twee uur wandelen passeer ik een klein buurtschap … ik baal inmiddels al behoorlijk want de route is werkelijk waar hartstikke saai. Lange kale dijk- wegen waar werkelijk niets fraais aan te zien is.. Ooit liep ik in deze regio de “zuurkooltocht” en die bleek achteraf ook verschrikkelijk. Dus daar moest ik direct nu aan terug denken … van het zal toch niet ?
Ik passeer een z.g.n. wiel .. dat is een slingerende grote bocht in de dijk waar ooit een dijkdoorbraak heeft plaats gevonden. Het blijkt de enige bocht in de route te wezen in de eerste 8 km die ik inmiddels onder de zolen versleten heb. Zo nu en dan wordt ik ingehaald door enkele fanatieke wandelaars die een hoger tempo lopen als ik. Inmiddels wordt mijn baal-bui steeds erger .. wat een ongelofelijk saai parcours. Dan maar onder het lopen mijn “nieuw aangeschafte selfiestick” gaan testen. Ik wil immers later dit jaar in Schotland fraaie plaatjes en filmpjes schieten.
selfie op één van de verschrikkelijk saaie lange dijken.
selfie 2 bij een prachtige magnolia waarvan de bloemknoppen uit beginnen te komen … één van de schaarse hoogtepunten in de route.
Te oordelen aan dit bord schijnt het dat er in de polders rondom Dordrecht “overstekende” ouderen worden gesignaleerd … dat is weer eens wat anders dan “overstekend wild”. # gekkigheid.
Weer even verderop hebben de bewoners bij een verlaten boerderij in de gaten gekregen dat er een wandeltocht langs hun erf loopt en hebben een “gezellig” rustplaatsje ingericht langs de weg …. Na bijna 10 kilometer lopen over slechts drie dijken was dit het enige hoogtepunt op mijn route …
Het klapstuk van de tocht begon eigenlijk bij de enige rust die ik tijdens deze tocht passeerde op het 11 km punt. Het was een manege maar op mijn routebriefje stond dik vermeld dat de wandelaar hier geen zelf meegebrachte etenswaar mocht nuttigen ! Daar er verders helemaal geen andere rust locaties op het route briefje vermeld stonden moest ik dus toch maar even gaan rusten .. In de manege-kantine stond slechts één personeelslid en veertig wandelaars in een rij om een consumptie te bestellen. Het arme kind was helemaal in paniek en had natuurlijk helemaal niet op zo grote toeloop van wandelaars gerekend ..oeps weer een fout van de organisatie. Na meer dan tien minuten wachten in de rij voor een bakkie koffie was ik het zat … er was slechts één DE koffiemachine die waarschijnlijk door de vele kalkaanslag in het apparaat er drie minuten overdeed om slechts één beker koffie te produceren.. zucht.. er kwam nog net geen stoom uit mijn oren.. wat een knullige vertoning … grrrr. Ik ben opgestapt..had gelukkig water en broodjes bij mij en dacht verderop het parcours dan maar op een bankje te gaan rusten. Het werd allemaal nog veel erger .. verderop het parcours op lange kale polderweg haalde ik een wandelaarsters in.. wat voor afstand loop jij vroeg zij in het voorbijgaan .. 25 km antwoorden ik .. nou dan loop jij ook verkeerd vertelde ze mij vervolgens lachend … uggh reageerde ik .. bij de manege rust bleek er dus achteraf een pijl verkeerd te hebben gestaan .. wij gingen dapper bij het routebord op een lantaarnpaal rechts af zoals stond aangegeven … in de lus die vele wandelaars op de 25 km vervolgens aan het lopen waren bleken we op het parcours van de 35 km te wandelen … De parcoursbouwer bleek “een fout bordje te hebben opgehangen” Dus tientallen wandelaars waren verkeerd aan het lopen … Na een lus van jawel 10 km kwamen we weer bij die manege uit !!!! Ik was inmiddels bij de wandelaarster blijven lopen en we konden zodoende onze “frustratie” van ons af-praten … Gelukkig kwam deze dame uit Dordrecht zelf en weer éénmaal terug op de goede route wist zij een kortere route terug naar het finish lokaal zodat wij de teveel gelopen km konden compenseren. In het finish lokaal bleek ondertussen de routebouwer van de wandelvereniging “ondergedoken” want het had inmiddels klachten geregend van vele wandelaars die allemaal net als ik daardoor verkeerd hadden gelopen !
bij mijn tweede passage ( en dus mijn extra lus van 10 km ) ter hoogte van de manege, bleek de organisatie de “fout” gewijzigd te hebben voor deelnemers die natuurlijk veel later als ik waren gestart. De pijl die naar rechts stond was verdwenen en een briefje met een pijl naar links was er overheen geniet !
Terug in het finish lokaal was de fout natuurlijk het gesprek van de dag … en ook hier ging er van alles mis … al heel gauw bleken de flesjes “Hertog Jan”, de soep en de broodjes croquet op te zijn … 633 deelnemers bleken aangemeld …. daar had de organisatie niet op gerekend was het verhaal weer wat later in de kantine … Tja W.I.K. ik zou mij maar eens achter de oren gaan krabben … want de organisatie liep in vele zaken totaal mis. En de route op de grotere afstanden bedroevend. De vrijwilligers konden hier echter niet aan doen want de logistiek was immers de verantwoordelijkheid van het bestuur van deze wandelvereniging. Ik heb dus meer km’s gemaakt dan ik gepland had voor deze dag ..tegen 16.00 uur was ik weer terug op het treinstation om met het OV naar huis terug te reizen .. Helaas voor W.I.K. , net als de zuurkooltocht .. deze tocht was voor mij de eerste maar ook gelijk de laatste keer …..

1 Reply to “Schapenkoppentocht Dordrecht”

  1. Nou zeg, wat een toestand! Loop ook geen zuurkooltocht meer, en na jouw verslag gelezen te hebben ook geen schapenkoppen tocht haha. Je had beter in Noordwijkerhout kunnen gaan lopen, de mensen waren vol lof over de route! Wij hadden 559 deelnemers

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.