Trainen voor Schotland

Op 5 mei , bevrijding dag, waren wij voor een ” heuvel-training-stage” naar Zuid Limburg gereisd, dit allemaal ter voorbereiding op de komende wandelvakantie in Schotland.
Even na 10.00 uur arriveerden wij bij het startpunt van deze tocht in het kerk-dorp Holset. Wandel-Annet zat binnen in de herberg Oud Holset al op ons te wachten. De Herberg
is van oorsprong een bekend dorpscafé, ontstaan uit de tijd dat passerende pelgrims lange voettochten ondernamen.  
De landelijke ligging in het zuidelijkste puntje van Limburg bij Vaals is uniek, geheel omringd door weilanden, bossen en beekjes, midden in de Zuid Limburgse heuvels op een
steenworp afstand van Duitsland en België. In een oase van rust en schoonheid in een uniek wandelgebied.
Na de ontvangst met koffie en thee was het tijd om op weg te gaan. Buiten gaf Annet nog enkele handige tips “hoe om te gaan met je rugzak” en uitleg over wat lusjes en riempjes die aan de rugzak bevestigd zijn zodat je als wandelaar optimaal van je rugzak gebruik maakt !
Vrijwel direct na start uit het dorp verraste de wandelgids ons met een “bergje van de 2e categorie”… later in onze wandeltocht zou er zelfs nog een klim uit de 1e categorie gaan plaats vinden… dit allemaal ter voorbereiding om binnenkort de heuvels in het Schotse Hoogland te kunnen bedwingen .. De uitleg om je wandelstokken daarbij goed te gebruiken kwam bij beiden beklimmingen goed van pas!
éénmaal boven op een heuvel heb je een prachtig panoramisch uitzicht over het fraaie heuvellandschap. Ondanks dat er regen was voorspelt bleef het gelukkig tijdens onze tocht bijna helemaal droog op een verdwaalde hagelkorrel na. De buitentemperatuur was slechts 8 graden, om te wandelen best wel goed, maar voor de maand mei die wij inmiddels zijn ingegaan eigenlijk te koud !
Klimmen, stijgen en dalen in de Vijlener Bossen en met name het Holsetter bos.
Het Vijlenerbos is een langgerekt bosgebied dat zich uitstrekt over een
lengte van ca. 8 km tussen Epen en het Drielandenpunt bij Vaals.
Het Vijlenerbos bestaat eigenlijk uit meerdere bossen, die alle eigendom zijn van Staatsbosbeheer en er wordt daarom soms gesproken van de Vijlenerbossen.
Deelgebieden van het bos zijn meestal genoemd naar dorpen en gehuchten in de buurt. 
een stop met uitleg van Annet bij een open plek in het bos ; een zeer oude Grafheuvel.
met al dat klimmen en dalen door de bos gedeelten zijn wij aan de Belgische kant van onze wandeltocht beland. Door het koele weerbeeld en het feit dat het zonnetje er zo nu en dan door probeert te breken ontstaat er mist vorming in het dal… een beetje jammer is dat wel wat het belemmert een fraai uitzicht over het Belgische gedeelte van onze tocht.
we zijn in het grenzen gebied aangekomen tijdens de tocht. Af en toe passeren we grenspalen in het uitgestrekte bos gebied.
Annet wijst herkenningspunten aan met dreigende luchten boven het wandelgebied rond Vaals # winterse buien .. verdwaalde hagelsteentjes.
groeten vanaf het Drielandenpunt.. tijdens dit gedeelte krijgen we een bergje van de 1e categorie te slechten … pfff best zwaar maar gelukkig mogen we boven op de berg gaan rusten van onze gids !
Na de rust zijn we ongemerkt inmiddels in Duitsland aangekomen … en passeren er een z.g.n. “Lepra-veld” In de middeleeuwen kwam deze ziekte regelmatig voor en de mensen werden buiten de dorpen geweerd. Het verhaal bij dit gebiedje in het bos gaat er over dat België dit stukje grond aan Duitsland heeft achtergelaten toen de grensgebieden opnieuw werden bepaald.
Op talloze plekken in het Duitse bos gedeelte passeren we omgevallen bomen en de bergen boomstammen langs de wandelpaden laten zien dat er volop onderhoud word gegeven aan dit gedeelte van het bos.
later in de middag inmiddels en de lucht begint zo nu en dan al te klaren …
Ook in Duitsland kan de wandelaar niet verdwalen want routebordjes geven keurig de weg terug naar het Nederlands grondgebied aan.
Rechts een overzicht plaatje van het wandelgebied wat wij deze dag doorkruist hebben. Links de uitzicht toren op het Drielandenpunt.
terug op Nederlands grondgebied … inmiddels bijna 20 km afgelegd dus tijd om weer richting onze startplaats Holset te gaan … Ook omdat we wat later van start zijn gegaan komen we achter in de middag terug bij ons startpunt.
Rond 17.30 uur waren wij weer terug bij de Herberg in Holset. Annet heeft complimenten verdiend want met deze speciaal voor ons uitgezette tocht met de vele klimmetjes en dalen in deze route heeft Annet ons laten zien wat we in de Schotse Hooglanden eventueel kunnen gaan verwachten. Bovenstaand de plaatsnaamborden en links onder sta ik bij een geparkeerde toeristen-bus op het Drielandenpunt waarbij ik de “bestaande tekst” op die bus een beetje zelf heb aangepast ! Annet, super bedankt en we zullen alle tips en trucs die jij ons hebt aangeleerd tijdens de training tochten ter harte nemen. Onze “missie” in Schotland zal daar zeker door gaan slagen !!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.