Wandeltocht Savelsbos

We schrijven woensdag 10 april 2019, de dagelijkse beslommeringen vandaag achtergelaten, en in voorbereiding voor de wandelvakantie naar Schotland een wandeltocht rondom Sint Geertruid in het Zuid Limburgse heuvelland ondernomen.
In alle vroegte zijn Hanneke en ik naar Limburg gereden om op tijd bij het afspraakpunt, de kerk van Sint Geertruid te komen. Onze gids Annet heeft voor deze dag een fraaie route door en rondom het Savelsbos gepland. Ook twee Belgische wandelvrienden zijn inmiddels ook gearriveerd op de verzamelplaats en even na 10.00 uur gaan we met stralend zonnig wandelweer op pad.
Sint Geertruid is een plaats in het zuiden van Nederlands Limburg en ligt op 15 minuten rijden van Maastricht. Vanaf 1828 tot 1982 was het een onderdeel van de gelijknamige zelfstandige gemeente. Sinds de gemeentelijke herindeling van1 januari 1982 maakte het deel uit van de gemeente Margraten.
Het Savelsbos is een hellingbos en circa 240 hectare groot, kent tal van mooie wandelpaden en Annet weet er prima de weg. We treffen een fraai weerbeeld vandaag, wel is de wind in de open vlakten nog behoorlijk koud, maar rond het middaguur en op de gedeeltes zonder wind wordt het door het wandelen zelfs behaaglijk warm.
Al gauw gaat de tocht langs glooiende landschappen en terwijl wij een weiland passeren worden we opgemerkt door een “nieuwsgierige” ezel ….
Het voorjaar is inmiddels al volop aanwezig in het gebied, de bloesem in de fruitbomen begint door de zonnestralen weelderig tot bloei te komen.

Het gebied waar Annet ons doorheen gidst staat vol met fruit boomgaarden, kersen, appel, pruimen en perenbomen. De gaarden liggen er prima verzorgt bij en vallen van ver in het glooiende heuvelland door de wit-rose bloesem direct op. Natuurlijk heb ik daar een foto-momentje ….
Slingerend over kronkelige paadjes langs weelderig bloeiende fruitbomen. Juist door het heerlijk zonnige voorjaarsweer loopt de bloesem enorm snel uit deze dagen.
Gids Annet loopt voorop en geeft het wandeltempo aan.
We arriveren bij een kalksteengroeve .. het gebied waar wij nu wandelen heeft er nog vele .. soms verscholen achter of onder een bosrijke heuvel.
De Limburgse mergelgroeven zijn circa 250 grote en kleine gangenstelsels die in de afgelopen eeuwen in Zuid-Limburg zijn ontstaan ten gevolge van de ondergrondse winning van krijtgesteente en kalksteen.
Op tal van plaatsen tijdens onze tocht houden we stil en geeft Annet tekst en uitleg over tal van wetenswaardigheden die het Savelsbos rijk is .. Vooral het “vuursteen” verhaal krijgt de nodige aandacht en voor een groeve laat Annet ons hier voorbeelden van zien.
De route rond het hellingbos kent vele wisselingen in het landschap… soms vlakke paden en vervolgens weer klimmen en dalen in het parcours.
Goed vasthouden en trapsgewijs op kundige wijze naar beneden … Annet doet voor hoe je als wandelaar veilig een steile heuvel kunt afdalen.
Op weekdagen wandelen geeft zeker voldoening als je niet van drukte houd… op deze woensdag komen wij dan ook weinig andere wandelaars op onze route tegen. In het weekend daarentegen zal het er veel drukker zijn met wandelaars.
Prachtig panorama … en achter de heuvelrug ligt het dorp Gronsveld … hier heeft onze gids een rust moment voor ons gepland !
Voor wie niet weet waar hij naar toe wil …. leidt elke weg in een wandeltocht van Annet … naar het terras ! ” Limburgs gezegde “ … Een spreuk waar ik mij wel bij kan vinden !
Rond de klok van 16.30 uur kwamen wij , heel toepasselijk via de Eindstraat , weer terug bij ons startpunt van deze wandeldag , de kerk in het dorp Sint Geertruid. Annet weer super bedankt voor het organiseren van deze prachtige route en wandeldag door het Zuid Limburgse heuvellandschap ! Er volgen binnenkort nog twee tochten georganiseerd door Annet in voorbereiding voor de Schotland wandelvakantie .. verslagen hierover een volgende keer …..

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.