Zeemansloop Scheveningen 20 april 2024

De Zeemansloop Scheveningen 2024 , één van de eerste voorjaars tochten in Nederland. ( klik in het verslag op de foto’s en platen voor vergroting )
Zaterdagmorgen 20 april erg vroeg uit de veren om met het OV richting Den Haag ( Scheveningen ) te reizen voor de deelname aan de Zeemansloop. Ik ben de tel inmiddels kwijt geraakt maar weet haast wel zeker dan ik deze tocht meer dan 12 keer inmiddels ondernomen heb. Om 07.00 met de metro naar Den Haag Centraal en vervolgens met de HTM bus 24 richting Kijkduin naar de start locatie in het squash centrum Houtrust. Nu inmiddels al weer een aantal jaar de ‘nieuwe’ start finish locatie van deze tocht. En gelukkig maar want een aantal tochten geleden was de start / finish locatie in de visafslag bij de visserijhaven. Daar verging het van de vislucht en dat zorgde er echt niet voor om na binnenkomst van de tocht nog even ‘gezellig’ na- te blijven zitten zodat vele deelnemers na binnenkomst meteen huiswaarts keerden. Anno 2024 is dat gelukkig dus anders en in het squash centrum Houtrust is gezelligheid troef na de ‘gelopen’ kilometers.
Ik tref Ineke en Hans direct bij binnenkomst en na het aanmelden gaan wij direct maar op weg. De route brengt ons in het eerste gedeelte door enkel straten van een volksbuurt en we passeren een fraaie winkelstraat. De route loopt langs het kunstmuseum, voorheen was dit het gemeente museum, en op een grasveld er naast treffen we een ‘soort’ oude telefooncel. In de wat vreemd ogende witte cel zien we een stenen hoofd. Waarom staat het daar vragen wij ons af ? Ik heb dat uit nieuwsgierig dus thuis eens opgezocht ; Allereerst gaat het hier niet om een telefooncel, maar om een alarm cel. De alarm-brand-politiecel werden vanaf 1925 gebruikt om de politie snel te alarmeren. Dit ‘kunstwerk’ van de sovjet-dictator werd gemaakt door de Russische kunstenaars Vitaly Komar en Aleksander Melamid in opdracht van de gemeente Den Haag. Het duo stond bekend om anticommunistische ideeën. Het rode doek en het schemerlampje geven het interieur van de kamer van een prostituee weer en de dode vis is een haring. Stalin was daar gek op gaat het verhaal. Het werk is bedoeld als ironisch commentaar op het communisme. De dictator, man van staal en vrouwenliefhebber, is hier gevangen gezet in zijn beperkte wereldje. Niet iedereen is blij met dit beeld. Ondanks dat het kritiek moet zijn op het communisme vinden sommigen dat Stalin, een persoon die miljoenen mensen heeft laten vermoorden, geen beeld verdient ! Weer wat verderop gaan we via het groene park de Scheveningse Bosjes, waar de daslook inmiddels bloeit, richting Madurodam. Dit stuk zit al jaren in de route van de Zeemansloop.
We zijn na 5 km op weg richting het sportcomplexen gebied nabij het duinengebied van Meyendel. We passeren de gebouwen van het ICC , hier heeft het Internationaal Strafhof zitting. Het is een permanent hof voor het vervolgen van personen die verdacht worden van genocide, misdaden tegen de menselijkheid of oorlogsmisdaden, zoals deze zijn omschreven in het Statuut van Rome. De werktalen zijn Engels en Frans. Het Internationaal Strafhof is in 2002 opgericht en zetelt in Den Haag, sinds december 2015 in deze nieuw gebouwde panden aan de Oude Waalsdorperweg, nadat een aantal jaren gebruik gemaakt was van een voorlopig onderkomen op het bedrijventerrein Binckhorst. Het ICC heeft jurisdictie over de genoemde ernstigste misdaden die de internationale gemeenschap als geheel zorgen baren, voor zover althans gepleegd na de datum 1 juli 2002.
Vlak voor de ‘officiële’ rust van de wandelvereniging passeren we een ‘koek en zopie’ kraampje van twee jong ondernemende enthousiaste jongeren die hun ‘zakgeld’ slim denken aan te vullen. Op mijn roep naar de overzijde van de weg bij het woonhuis of beiden ook koffie verkopen, word direct bevestigend geantwoord. We besluiten de jongelui te ‘sponsoren’ en krijgen vervolgens een heerlijk bakkie koffie in een echte stenen kom aangereikt, verwennerij, en de koffie smaakt heerlijk ! De jonge dame verteld ons ondertussen dat zij nog een wens heeft om met een zeiljacht en meerdere jongeren een wereldreis over de oceaan te gaan maken. Zo waar een heel puike onderneming en we wensen haar dat deze reis voor haar in de toekomst uit zal mogen komen. De koffiestop was ons prima bevallen. Even verderop was de rust van de organisatie in de kantine bij de lokale rugby club en dat wisten wij nog maar al te goed van vorig jaar. De koffie daar was werkelijk waar niet te drinken, vandaar dat wij heel erg ingenomen waren om vlak daarvoor bij de ‘koek en zopie’ kraam van de kinderen koffie te kunnen en mogen drinken !
Al jaren in het midden van het natuurgebied Meyendel ligt het gelijknamige pannenkoeken restaurant waar de rust voor alle afstanden bijeen komen. Inmiddels is het een zelfbedieningsrestaurant geworden wat niet door iedereen gewaardeerd word. Vaak lange rijen want aan het einde van het buffet is maar één kassa. Als je dus warme consumpties hebt gekozen is het maar te hopen dat de rij wachtende wandelaars niet te lang is want anders is je snack koud nog voordat je bij je tafeltje bent aangekomen. Aan de buitenzijde ligt een speelbos genaamd Monkey Bos. Dit speelbos is samen met kinderen van de Montessori school uit Wassenaar ontwikkeld. Een speelpark voor kinderen met allerlei attributen waar ze door heen kunnen kruipen of op kunnen klimmen. Bij de ingang van het speelparkje staat het beeld van een houten aap. Net als vorig jaar laten Ineke en ik ons bij de aap op de foto zetten.. ( klik op plaat voor vergroting ).
Natuurgebied Meyendel is het grootste aaneengesloten duingebied van Zuid-Holland. Het prachtige natuurgebied strekt zich uit tussen Scheveningen, Den Haag en Wassenaar. Het gebied bestaat uit overwegend open duinlandschap, waterpartijen, bossen en kilometers lang zandstrand.
Aan het einde van het natuurgebied staat een heel grote watertoren. Als je door het duinengebied wandelt zie je de toren al van ver. Sinds enkele jaren is het horecapunt genaamd Onder de Watertoren helemaal gemoderniseerd. Op dit punt in de route zijn er nog 8 km te gaan, dus besluiten we om hier nog maar even een rust te nemen. Waar er jaren geleden nog een houten snackbar kraam stond is er nu een klein modern restaurantje op de kruising verrezen. Bij mooi weer kun je zelfs op het terras plaatsnemen. Vandaag is het met die harde wind slimmer of even binnen te gaan rusten. Een half uur verder gaan wij voor het laatste stuk weer op weg, in de verte zijn de flats van Scheveningen boulevard al goed te zien.
Rond half twee hebben we het duinengebied verlaten en gaat de route richting de grote boulevard. Er staat een frisse en straffe wind vanuit zee. Daardoor zijn er veel minder mensen, vooral toeristen, aanwezig op de boulevard. Het is dikke jassen en mutsen weer maar gelukkig wel droog. Ook de buitentemperatuur is niet echt om over naar huis te schrijven. Door het wandelen blijven wij gelukkig redelijk warm al had ik er een beetje spijt van dat ik mijn handschoenen niet mee had genomen. De strandtenten hebben dus echt een ‘off day’ vandaag.
Net voorbij het Kurhaus is er sinds kort het Legoland museum gevestigd. Je kunt het niet missen want er staat een levensgrote lego giraffe voor de deur. En ja, dat vraagt natuurlijk om enkele foto momentjes. ( klik voor vergroting ).
Kunst objecten genoeg op de kilometers lange boulevard. Sprookjes Beelden aan Zee is een gratis toegankelijk beeldenterras op de boulevard van Scheveningen. De sympathieke sprookjes sculpturen van de Amerikaanse beeldhouwer Tom Otterness zijn onderdeel van Museum Beelden aan Zee erachter. De meer dan twintig kunstwerken beelden verschillende sprookjes uit, zoals die van Gulliver en Hans en Grietje. Meest opvallend is de gigantische Haringeter die het icoon van de nieuwe Scheveningse boulevard is geworden. Bij kinderen is Sprookjes Beelden aan Zee altijd een hit, omdat ze heerlijk kunnen klauteren op en rond de bronzen sculpturen.  Een leuk moment om Ineke bij één van deze sculpturen op de foto te zetten. ( klik voor vergroting )
De boulevard is langs het strand momenteel nog één grote bouwput. De renovatie heeft als doel om de bestaande boulevard heel groots te verbreden. Het project moet eind 2025 gereed komen staat er op grote borden te lezen. De strandtenten zijn hierdoor in de huidige situatie wat moeilijker te bereiken maar als het eenmaal gereed is zal het gebied en het aangrenzende strand er weer fantastisch bij liggen.
Aan het eind van de boulevard staat het monument De Scheveningse Vissersvrouw. Deze in Scheveningse klederdracht gestoken vrouw heeft haar blik gericht naar de zee waar zij ooit een of meer van haar geliefden terug verwachtte. Het herdenkt de Scheveningse visserlieden maar ook de Scheveningens die deel uitmaakten van de Koninklijke Marine en de koopvaardij die in de jaren van de Tweede Wereldoorlog met hun schepen ten onder gingen. # Opvallend dit jaar is de ‘nieuwe’ sokkel waar het beeld nu op staat, ter vergelijking de foto van vorig jaar en dit jaar. De renovatie van dit deel boulevard is inmiddels klaar en waarschijnlijk is daarmee gelijk de sokkel van het monument vervangen zo blijkt. Ook liggen er dit jaar dus duidelijk minder bloemstukken rondom het monument, klik op de plaat voor vergroting .
Als laatste was er nog het lusje te wandelen om de haven van Scheveningen. Een beetje met weemoed moest ik daarbij terug denken aan mijn eerdere Zeemanslopen toen het voormalig marineschip de Mercuur nog in deze haven lag aangemeerd. Dat schip was immers jarenlang de start en finish locatie van deze wandeltocht. Toen de Mercuur jaren geleden om asbest sanering weg moest van die ligplaats ging de organisatie verder vanuit de kantine van de visafslag. En dat was echt geen goeie oplossing. Nu hebben ze alweer enkele jaren de start en finish van de tocht in het squash centrum Houtrust, niet zo ver weg van deze haven.
Nostalgie ; foto uit die ‘goede oude gezellige’ Zeemansloop geschiedenis toen er nog gestart en gefinisht werd aan boord van de Mercuur .
14.45 uur terug in het start/finish lokaal. Het Shantykoor de Zeekanters is ook weer present. We worden allemaal een ‘dagje ouder’ blijkt, want het koor is qua leden behoorlijk ‘uitgedund’. Al jarenlang verleend dit koor een optreden bij het finish gebeuren. Ik heb ze niet geteld maar de ‘zoveelste’ Zeemansloop is weer een feit. Ik zal mijn oude wandelboekjes eens gaan raadplegen. Deze editie met Hans en Ineke was weer heel gezellig, het weer had wat beter gekund zo vroeg in het voorjaar maar we hielden het in elk geval droog de hele tocht ! En wie zal het zeggen ; misschien in 2025 weer een volgende deelname ?
Uit de ‘oude doos’ ; het Shanty koor in 2010 toen nog in de kantine van de visafslag.

2 Replies to “Zeemansloop Scheveningen 20 april 2024”

  1. Het was weer een heel gezellige wandeldag met ons drieën ! Ook ik heb nu helaas een ‘bootjes-beloning’ dubbel. Als we volgend jaar wellicht weer gaan deelnemen laten we dan niet vergeten de ‘dubbele bootjes’ mee te nemen om vervolgens te ruilen , knipoog.

  2. Geweldig verslag weer en wat een uitgebreide informatie! Het was leuk en gezellig om met je op te trekken Fred! Ik hoop volgend jaar weer een Zeemansloop met je te lopen! Ook namens Hans

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.