Cruise schepen seizoen Rotterdam

Bijgewerkt : april 2020 ; door het convid-19 pandemie ligt het Cruiseschepen programma ( havenbezoeken ) voorlopig stil helaas !

Een nieuw item op mijn homepage. Cruise haven Rotterdam. Het Cruise-schepen seizoen aan de Wilhelmina Pier is voor dit jaar weer geopend. Drukker als ooit te voren, met dank aan de gemeente Amsterdam die de toeristenbelasting voor de cruise rederijen zo hoog heeft gemaakt ( 8 euro p.p. per dag voor cruiseschip passagiers die Amsterdamse haven aandoen ) dit heeft de meeste grote cruiseschepen rederijen doen besluiten om naar Rotterdam te komen en de Amsterdamse haven de rug toe te keren ! Door deze handelswijze krijgen wij in Rotterdam er vele tientallen schepen per jaar meer bij op bezoek. Hier in Rotterdam worden de schepen met alle egards en open armen ontvangen! Reden voor mij om regelmatig een foto reportage van de bezoekende cruise schepen aan de Wilhelmina Pier te gaan maken en deze verslaggeving op mijn homepage onder de knop Rotterdam te gaan publiceren. Het cruiseschip Britannia van P&O Cruises heeft de eer om als eerst bezoekend schip op mijn homepage in de schijnwerpers te staan …. en vele zullen er later in dit seizoen nog volgen.
We schrijven 1 april 2019 en de Britannia is op bezoek in onze haven. Het betreft een “Maiden-Call”, dat wil zeggen dat het schip voor haar eerste keer Rotterdam aan doet ! De weergoden zijn het schip bijzonder goed gestemd … en onder een stralend strak blauwe hemel kan ik het schip aan de Wilhelmina Pier op de foto’s vastleggen !!
de Britannia is het vlaggenschip van P&O Cruises. Op 15 mei 2013 werd de kiel van het schip gelegd op de Italiaanse Fincantieri werf. ( een bekende scheepswerf waar ook regelmatig schepen voor de Holland America Line worden gebouwd ). 14 maart 2015 kwam het schip dan officieel in de vaart en werd het vlak daarvoor in Southampton ( thuishaven ) door de Engelse koningin Elisabeth gedoopt ! Het schip heeft een lengte van maar liefst 330 meter en de bouwkosten bedroeg een slordige 473 miljoen pond !
Scheepsgegevens : het schip heeft 15 passagiers dekken met 1.837 hutten, waarvan er 64 als suites zijn opgegeven. Alle buiten-hutten hebben een eigen balkon.. iets wat momenteel heel erg “in” is bij de cruisewereld.. Het schip word “gerund” door 1.398 officieren en bemanningsleden. Het schip haalt een snelheid van 21.9 mijl… heeft 13 bars en 13 restaurants/café ‘s aan boord, een theater met 936 zitplaatsen en 4 zwembaden verdeeld over het schip. Het schip heeft accommodatie voor meer dan 3.600 passagiers !
Rond de klok van 15.00 uur worden de scheepsmotoren gestart en maakt de bemanning zich gereed voor vertrek.
Even na 17.00 uur is de Britannia weer los van de kade en vertrekt naar zee.
Ik heb mijn fiets ter hoogte van Vlaardingen langs de Nieuwe Waterweg gestald … en zie vervolgens het prachtige cruiseschip langs varen … Via Zeebrugge vaart het schip terug naar haar thuishaven Southampton. Behouden vaart en wellicht Britannia tot een volgend bezoek !
Nieuw in de cruise-wereld een z.g.n. Discovery Yacht. Een kleiner type cruiseschip maar met ongelofelijk veel luxe uitgerust .. aan boord bevinden zich dan ook geen “hutten” maar suites ! De Scenic Eclipse is dus een heel ander cruiseschip en zet qua inrichting en luxe de bestaande cruisewereld behoorlijk op zijn kop !
De Scenic Eclipse is gebouwd bij de Uljanik Shipyard JSC in Pula, Kroatië. ( foto ) Eigenlijk had het schip in 2018 in de vaart moeten komen maar door problemen op de bouwwerf liep de aflevering grote vertraging op.
Donderdag 8 augustus 2019 kwam het gloed nieuwe schip dan aan in onze Rotterdamse haven. Het is op weg naar Reykjavic in IJsland waar zij aan haar eerste officiële cruisereis zal beginnen.
In drie dagen tijd wordt het schip voor allerlei zaken onder handen genomen. Vrachtwagens met interieur onderdelen en vele anderen goederen rijden af en aan. Bedrijvigheid alom en op bovenstaande foto die ik gemaakt heb is personeel bezig met de buitenkant van het schip te poetsen.
Als alles op tijd in orde komt gaat het schip vanuit Reykjavic IJsland op 15 augustus aanstaande beginnen met haar eerste officiële vaarreis en komt zij 13 dagen later aan in Quebec. De cruise condities voor het schip zijn tevens zo ingericht dat er zelfs Polaire Expedities mee gedaan kunnen worden. Cruises naar het Poolgebied zijn immers erg populair.
Aangemeerd aan de Wilhelmina kade trok het schip heel veel aandacht. De Scenic Eclipse kan 228 passagiers ontvangen. Één van de opvallendste luxe is het feit dat er een butler service aan boord is met een bijna 1:1 gast tot personeel verhouding !! Het schip heeft 114 suites en houd je vast ; de goedkoopste suite aan boord voor een dertien daagse cruisereis is 7.750 euro !
Er zijn 10 eetgelegenheden van o.a. Aziatische fusion tot Frans fine dining. Een aantal zwembaden ( dompelbaden voor binnen en buiten ) ontbreken natuurlijk ook niet en een Spa en fitnessruimte. Een groot theater dat aan 240 personen entertainment kan aanbieden.
Echt bizar en eigenlijk ongelofelijk tegelijk is het feit dat er twee ( 6 pers ) helikopters aan boord zullen staan en een ( 6 pers) onderzeeër. Hier in Rotterdam heb ik beiden niet zichtbaar kunnen ontdekken. Wellicht dat er “beneden – deks” ergens ruimte voor gecreëerd zal zijn of dat de helikopters in een later stadium aan boord zullen komen ??
In de romp zijn wel contouren van klapbare deuren zichtbaar. Afgelopen zondag 10 augustus is het schip vertrokken richting IJsland. Na haar eerste officiële cruisereis van 13 dagen gaat de Scenic Eclipse naar New York City , waar zij op 10 september a.s. officieel gedoopt gaat worden door de ( film ) actrice Dame Helen Mirren die de doop zal verrichten !

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.