Schotland reis 2022

van 2 augustus t/m 11 augustus 2022 kon dan eindelijk de tot tweemaal toe uitgestelde ‘taptoe’ reis naar Schotland doorgaan. = klik op de platen en foto’s in dit verslag voor vergrotingen =
Dinsdag 2 augustus was het vertrek vanuit IJmuiden met de ferry Princess Seaways van DFDS. Onder prachtige weersomstandigheden ging de overtocht naar Newcastle.
De twee schepen van de Deense rederij DFDS Seaways , de Princess Seaways en King Seaways, onderhouden dagelijks een ferry dienst tussen IJmuiden en Newcastle v.v. Beiden schepen zijn best al op ‘leeftijd’. Eind jaren tachtig en hebben onder diverse rederijen met verschillende scheepsnamen al lange tijd dienst gedaan. Zo is de Princess Seaways nog in 2006 volledig gerenoveerd. Met de huidige milieu regelgeving in aantocht zullen beiden schepen niet lang meer in de vaart mogen blijven en ik ben benieuwd wanneer deze rederij beiden schepen zal gaan vervangen.
Zo’n overtocht met eigen auto mee is een belevenis op zich ! Nu Engeland uit de EU is getreden zijn de douane formaliteiten ook weer verandert en is een paspoort vereist om naar het VK te reizen waar we voorheen gewoon met het ID op weg konden gaan. Ook het aan boord rijden van de auto is best wel een dingetje. Op aanwijzingen van medewerkers rijd je zelf het schip binnen. Vervolgens wordt je links gedirigeerd om de auto haast tegen de wand te parkeren, vanwege de vakantie drukte worden de auto’s in rijen van drie opgesteld. Als chauffeur uit je auto stappen blijkt vervolgens met wat klimwerk over de ‘bij’ rijdersstoel te moeten ?!. # min puntje DFDS.
De ‘nachtelijke’ oversteek werd mede door de zwakke windkracht haast ‘bewegingsloos’ volbracht. Eenmaal op Engelse bodem bleek de douane procedure slechts een formaliteit en kon de autorit richting Schotland een aanvang nemen. Links rijden ; het blijkt echt een appeltje eitje, de eerste 10 minuten even rustig aan doen en keurig je voorligger blijven volgen. Attent zijn bij rotondes want die moeten ‘links’ genomen worden ! Binnen 15 minuten is het haast al vertrouwd. Niet te druk maken en ik krijg de indruk dat de Engelse weggebruikers om mijn heen bij het zien van de Nederlandse nummerplaat ‘begrip’ tonen en ‘ruimte’ voor mij laten. Ik besluit ook , om wat aan het links rijden te wennen, via provinciale wegen rustig aan richting de Schotse grens te gaan rijden. En op weg naar die Schotse grens is daar plots een fraaie kasteel ruïne. Dit nodigt uit om even een bezoekje te brengen. Het blijkt het restant te zijn van het vroegere Warkworth Castle. Op het midden terrein wordt er een roofvogel demonstratie gegeven.
Binnen twee uur rijden bereik je vanuit Newcastle al de Schotse grens. Dat is ook de reden om voor de oversteek vanuit IJmuiden te kiezen. Er zijn andere ‘goedkopere’ mogelijkheden, bijvoorbeeld vanuit Rotterdam naar Hull of vanuit Calais naar Dover. Maar dan moet je daarna vele kilometers meer door Engeland naar boven rijden om in Schotland te geraken. Wel leuk dat er bij de grensovergang een grote parkeerplaats is ingericht zodat je als toerist ff een fraaie foto van de grenspassage kunt maken. Niks geen douane huisjes … Schotland hoort immers “nog” wel bij Engeland. November 2022 proberen de Schotten weer een tweede referendum te gaan houden onder de bevolking om te kijken of er genoeg stemmen zijn om onafhankelijk te worden, want het huidige Schotse parlement wil wel bij de EU blijven ?! Maar of alle Schotten het daar mee eens zijn ???
Het verblijfsadres The Bus Stop bij de Bankrug Farm nabij het Schotse dorp Gifford. Ik noem het maar logeren bij de boer. Middels surfen op het internet ‘ontdekt’. Deze familie heeft een ‘eco’ camping ontwikkeld op eigen grondgebied. Slapen en verblijven in ‘oude’ autobussen, ingericht als caravans en rondom de bussen staan hout gestookte hot-tubes. In de bussen staan houtkachels die jezelf in de avonduren aan kunt steken om de bus te verwarmen, want op het Schotse platteland kan ‘s avonds de temperatuur snel dalen, ook in de zomermaanden. Naast de bussen staan ook eco- toilet huisjes. Je bent er werkelijk waar één met de natuur.
De ‘logeer bussen’ staan opgesteld langs een bosrand. Met heel veel privacy. Centraal staat er een grote dubbeldekker op het terrein met gasfornuizen en koelkasten, hier kun je eten bereiden. Alles is aanwezig, zelfs een broodrooster om toastjes voor je ontbijt te maken. Op de bovenverdieping van de bus staan tafels waaraan je kunt eten. Ook zijn daar wifi aansluitingen om de tablets en telefoons op te laden. Links van de bus staat er ook nog een grote toilet unit met een douche gelegenheid zoals wij thuis gewend zijn.
Je waant je echt ‘terug in de natuur’, als je van rust en natuur houdt is dit werkelijk waar een voortreffelijk vakantie adres. Niets is te veel voor de eigenaren ze staan je van alle kanten bij als je vragen hebt. En alle dagen word het vaste toilet / douche gebouwtje nabij de dubbeldek bus keurig schoongemaakt. Fred had de mazzel dat er al op dag 2 een heel nieuwe hot tube bij de bus werd geplaatst. De eigenaar had e’m al voor mij opgestookt bij terugkomst na een dagje uit in het fraaie Schotse land.
Ik ben helemaal gek van de serie Outlander, een weergaloos boeiend verhaal uit de Schotse geschiedenis. Talloze locaties in Schotland waar gefilmd is voor de series zijn te bezoeken. Dus deze kans heb ik uiteraard tijdens het Schotland bezoek niet voorbij laten gaan. Ik heb van te voren een ‘bucket lijstje’ samengesteld van locaties die ik graag zou willen bezoeken. Vooral filmlocaties waarvan ik wist dat deze rond het gebied van Edinburgh zouden liggen.
Het dorpje Falkland, met het monument op het dorpsplein. Dit is eigenlijk de scene waarmee het verhaal echt begint. In het verhaal duid de scene op Inverness maar in werkelijkheid is deze scene dus in het dorpje Falkland gefilmd. Natuurlijk ben ik bij het monument gaan zitten. Het staat er nog net zo als in de serie, echter de leeuwen beeldjes zijn nu plots ? rose geschilderd.
Claire bij de stenen ring … het verhaal begint…
Drie film locaties in beeld ; 1 – het Hotel op het dorpsplein waar Claire logeerde, 2 – het monument op het dorpsplein de leeuwtjes nu plots roze geschilderd ( 2022 ), 3 – het kasteel waar de gevangenis zich in bevindt waar Jamie in de serie gevangen word gehouden. ( echter de meeste gevangenis scenes in de serie zijn in studio opgenomen ) !
Midhope Castle in de serie Lallybroch genaamd waar de familie van Jamie woonde en waar hij Claire mee naar toe nam. In werkelijkheid is Midhope Castle een 16e eeuws torenhuis in Schotland. Het is gelegen in het buurtschap Abercorn op het landgoed Hopetoun, ongeveer 4 kilometer ten westen van South Queensferry, aan de rand van Edinburgh. Het is een monumentaal pand. Ik ga op de foto boven aan de trap die zichtbaar is in de onderstaande scene uit de serie. ! Anno 2022 bij dit bezoek is het schrikken, het kasteel staat er triest bij, achterstallig onderhoud en hekwerk rondom. Toch komen er net als ik vele Outlander fans een kijkje nemen. Wie wil er nou niet op de foto bij het kasteel ? Ondanks de erbarmelijke staat moet je aan het begin van het pad entree betalen om dichterbij te komen. Volgens de jongeman in het kassa hokje wordt het kasteel gerenoveerd. En nogmaals opvallend hoeveel ‘Outlander’ toeristen aankomen rijden om een glimp van ‘Lallybroch’ op te vangen. = klik op plaat voor vergroting =
Bij een aantal uit-stapjes kon je er niet omheen ….. een passage over Queensferry Crossing. Wat een ongelofelijke belevenis. Hier in Rotterdam zeggen ze trots te zijn op de Erasmusbrug ?? Nou die kan echt niet tippen aan deze gigantisch fantastische verkeersbrug nabij Edinburgh ! Door de heuvelachtige hoogte verschillen als je richting Edinburgh rijd kun je dit fantastische bouwwerk al van kilometers ver aanschouwen.
Zeg gerust maar ‘drie op een rij ‘ als je vanuit de lucht die mag aanschouwen. Vooral ook links de ‘oude ‘ rode Forth spoorbrug geniet wereldwijd bekendheid en is onlosmakelijk aan Schotland verbonden !
Falkkirk Wheel ; opnieuw een bezichtiging waar ik al tijden lang naar had uitgekeken. Het is een draaiende scheepslift genoemd naar de nabij gelegen stad Falkirk in Centraal- Schotland. De lift verbindt het Forth and Clyde Canal met het Union Canal, waarbij een hoogte van 35 meter overbrugd wordt. De scheepslift werd voltooid in 2002. In 1994 begon men met het maken van de plannen voor een nieuwe verbinding tussen beiden kanalen. Het duurde tot 1998 voordat men begon met de werkzaamheden. In 2002 was het wiel gereed en werd het officieel geopend door koningin Elisabeth. De volledige realisatie van het project kostte 84,5 miljoen pond. Het is de enige roterende scheepslift ter wereld en wordt beschouwd als een kunstwerk.
Hoe de lift werkt ; De bassins waarin de vaartuigen zich bevinden, zijn niet vast aan het wiel bevestigd, waardoor ze parallel aan het grondondervlak kunnen blijven. Zowel aan het grote wiel als aan het bassin zijn ringen gemonteerd. Zodra het wiel draait, zullen de ringen ten opzichte van elkaar draaien. Binnen anderhalve minuut is het wiel 180 graden gedraaid !
Nog meer foto’s van een bezoek uit mijn Schotse ‘wensen lijstje ‘ … de Kelpies. De Kelpies staan in het Helix Park ook wel Home of the Kelpies genoemd. Helix Park is een enorm groot recreatiegebied met meer dan 25 kilometer aan fiets – wandelpaden. De twee dertig meter hoge paardensculpturen zijn gebouwd in 2013 door kunstenaar Andy Scott. De bouw heeft 8.5 jaar geduurd en de hoofden wegen meer dan 300 ton per stuk. De locatie is niet geheel zonder reden, tenslotte zijn Kelpies watergeesten. De Kelpies liggen dan ook aan de oevers van een kanaal.
Volgens de legendes, en Schotland kent er vele, is een kelpie een watergeest die leeft in de buurt van meren, zeeën en moerassen. Het verhaal gaat dat een kelpie de gedaante aanneemt van een sterk paard en vervolgens lokken ze mensen het diepe water in om ze daar te verslinden. Gelukkig zijn het slechts verhalen !!
6 augustus 2022, eindelijk na twee ‘corona jaren’ wachten en uitstellen gaat de Edinburgh Taptoe dan toch door. Het hoofddoel van deze reis waar ik al zo lang naar had uit gekeken. De taptoe-reis dus gecombineerd met enkele bezichtiging dagen in en rondom Edinburgh. Vingers gekruist en maar hopen op droog weer. Nou dat laatste was dus het geval, mirakels geluk want Schotland heeft natuurlijk een ‘regen’ reputatie ! Dat moet je niet willen bij een dergelijk evenement in de open lucht !
Het is kippenvel en werkelijk waar, zeker met het Edinburgh Castle op de achtergrond een belevenis om nooit meer te vergeten !
Natuurlijk geboekt voor de avond voorstelling. Want die wordt op weekend dagen afgesloten met een gaaf vuurwerk vanaf het kasteel. De deelnemers dit jaar kwamen uit Nieuw Zeeland, Amerika, Mexico, Zwitserland en natuurlijk Schotland. Hoogtepunt blijven de Mased Pipes and Drums meer dan 200 doelzakspelers bij elkaar, zoveel malen al op video en filmpjes gezien, maar als je daar werkelijk nu live bij zit ….. kippenvel !! Beste mensen een aanrader als je van taptoe muziek houd !!!
De omgeving van het logeeradres. East Lothian, de streek zoals dit gebied heet krijgt door de vele graan gerst en hop velden een fantastische aanblik op mooie zomer dagen. Natuurlijk Schotland is whiskyland , volgens mij levert dit hele gebied enorm veel graan voor de whisky productie.
Als de zon zakt boven de ‘goud gele’ graan velden waan je jezelf in een schilderij !
Een volgend opmerkelijk bezoek heeft enorm veel indruk op mij achtergelaten, in het haven gebied Leith nabij Edinburgh kun je het voormalig koninklijk jacht de Britannia van koningin Elisabeth bezoeken. Het heeft thans een museum functie gekregen en heeft een plaatsje naast een heel modern groot winkelcentrum gekregen. Alles in het winkel centrum straalt de aanwezigheid van het voormalig koninklijke jacht uit en toeristen bussen rijden af en aan.
Geschiedenis, de tour door het schip is fantastisch, alle verblijven zijn in oorspronkelijke staat. Als ‘oud ‘ hofmeester loop ik natuurlijk een beetje ‘logistiek kijkend’ rond. Waar ik wat langer stil houd is bij de fantastisch mooi gedekte dinertafel. Het verhaal daarbij gaat dat deze tafel zo origineel mogelijk is opgedekt, zoals de Engelse koningin haar officiële gasten ontving.
Opvallend de vele ‘verzorgde’ bloemen pracht in de vele dorpjes en plaatsen.
Monumenten, ruïnes , kastelen en oude kerken Schotland staat er vol mee.
klik op deze foto ; de goud gekleurde graanvelden die er werden gepasseerd in dit gebied tijdens de fraaie zomerse dagen.
Op zondag 7 augustus waren er de Highland Games van Bridge of Allan. Traditioneel Schotland op haar best !
De originele Highland Games staan bol van tradities ; Paalwerpen, de deelnemer dient de rechtop geplaatste stam, met het dikste eind bovenaan, zelf op te tillen. Na een aanloop stopt hij en werpt de stam omhoog. De stam moet echt kantelen anders is de worp ongeldig. Verder zijn er nog het steenwerpen, kogelslingeren of Schots hamerwerpen, gewichtwerpen, gewicht over de balk, en schoofwerpen, een jute zak gevuld met 20 pond (9 kilo) stro wordt aan een hooivork geprikt en over een hoog geplaatste balk geslingerd. De balk kan meer dan 10 meter hoog liggen !
Wallace Monument ; het monument is ontstaan ter ere van William Wallace. William Wallace was een Schotse vrijheidsstrijder uit de 13e eeuw. Hij verdedigde Schotland tegenover de Engelse koning Edward I, die de Schotten terroriseerden. Zijn grootste overwinning was die in de Battle of Stirling Bridge op 11 september 1297. Het Engelse leger moest de smalle houten brug bij Stirling oversteken om Wallace en zijn soldaten aan te vallen. Toen de helft van de Engelse waren overgestoken vielen de Schotten vanaf Abbey Craig aan. En met groot succes.
Het ontwerp van de toren is van architect J.T. Rochead. Het monument is in acht jaar gebouwd en in 1869 opengegaan voor publiek. Het 67 meter hoge monument kent 246 treden. In 1888 is er nog een 4 meter hoog bronzen standbeeld van William Wallace aan het monument toegevoegd. Panorama foto met de toren op de achtergrond.
Stirling Castle is gebouwd op vulkanisch rotsgesteente. Het kasteel was vanaf de twaalfde eeuw de residentie van de Schotse koningen. Het huidige gebouw stamt uit de veertiende en vijftiende eeuw en is ontwikkeld door de koningen Jacobus IV, Jacobus V en Jacobus VI. Deze laatste verliet het kasteel in 1603 toen hij koning Jacobus I van Engeland werd.
Eduard I van Engeland stierf in 1307 en de Schotten veroverden hun kastelen terug onder leiding van Robert de Bruce. In 1313 waren enkel nog Stirling Castle, Edinburgh Castle, Berwick Castle en Bothwell Castle in Engelse handen.
Talloze keren kwam het tot gevechten tussen de Engelsen en de Schotten. Op 23 en 24 juni 1314 was er nog een belangrijke slag ; de slag om Bannockburn die door de Schotten gewonnen werd. Na deze slag besloot Robert de Bruce veel Schotse kastelen onbruikbaar te maken zodat de Engelsen er niets meer aan zouden hebben. Dit lot trof ook Stirling Castle.
Een volgend bezoek was aan de kust bij North Berwick. Net uit de kust doemt Bass Rock op. De stenen klomp is van toeristisch belang voor het kustplaatsje North Berwick. In alle winkeltjes in het dorp kom je op van alles en nog wat afbeeldingen van ‘de Rock’ tegen. Op Bass Rock nestelen talloze vogels ; papegaaiduikers, zeekoeten, eidereenden, drieteenmeeuwen, alken en ongeveer 140.000 Jan van Genten die in januari jaarlijks terugkeren van de westkust van Afrika. The Bass herbergt de grootste kolonie jan-van genten ter wereld op één rots, en vertegenwoordigd daarmee 10% van de wereld populatie. Door het grote aantal vogels en uitwerpselen ziet het eiland er van afstand wit uit hoewel het van zichzelf een donkere kleur heeft.
St Andrews is nauw verbonden met de geschiedenis van de golfsport. De Old Course in St Andrews wordt door vele beschouwd als de ‘thuisbasis van golf’ ! Zo dicht bij het verblijfadres kon ik het dus niet laten om er een bezoek aan te gaan brengen. Deze banen stralen geschiedenis uit. De oudste en meest prestigieuze van die banen is the Old Course. Op deze baan wordt al sinds de 15e eeuw golf gespeeld.
Tegenwoordig bestaat een golfbaan uit 18 holes. Dit aantal is in de 18e eeuw ontstaan, toen in 1764 ‘The Old Course’ van St Andrews werd ingekort van 22 holes naar 18 holes. Dat is toen de standaard geworden. In de tweede helft van de 18e eeuw gaat het zo slecht met St Andrews, dat boeren een deel van de baan gebruiken om konijnen te fokken. In 1821 koopt landeigenaar James Cheape het terrein van de golf. Weldra wordt golf weer populair. In 1894 koopt het stadsbestuur de baan weer terug. De baan staat onder meer bekend om zijn pot-bunkers. De beroemde Tiger Woods won het Brits Open hier in 2000 met een record van -19. Hij had nergens in een bunker gelegen.
De Swilcan Bridge, of Swilken Bridge zoals het bekend, is een kleinen stenen brug in de St Andrews golfbaan. De brug overspant de Swilcan Burn tussen de eerste en de achttiende fairways op de Old Course en is een belangrijk beeld geworden in de golfsport. De brug was voorheen bekend als de Golfers’Bridge en stond al honderden jaren zo bekend. Oorspronkelijk gebouwd minstens 700 jaar geleden om herders te helpen vee te oversteken. # Schotse geschiedenis.
Na tien dagen zat het Schotse avontuur er op. Fantastische momenten gekend en even zovele mooie momenten beleefd. Het hoofddoel ; de Edinburgh taptoe was de klapper op het geheel. Wat een fantastische muzikale show meegemaakt. Dat was het twee lange jaren van wachten meer dan waard ! En wat Bonny Schotland betreft …. met leven en welzijn in 2023 ben ik er weer. Dan waarschijnlijk om een volgende lang gekoesterde wandelwens te laten uit komen ; de Great Glen Way, een 130 km lange wandeltocht van Fort William naar Inverness.
En dan nog een opmerkelijke na-brander …. gespot in de “belastingvrije shop” aan boord van de ferry King Seaways op de terugweg naar IJmuiden ….. drie keer knipperen met mijn ogen …. een flesje Macallan whisky : 70 cl 999.99 euro !!! Macallan wordt ook wel de ‘Rolls Royce” onder de whisky genoemd. Die reputatie is opgebouwd op het vakkundige gebruik van sherryvaten uit Spanje. Talloze draagkrachtige investeren zelfs inmiddels in Macallan Whisky. De luxe en premium uitstraling wordt nog eens onderstreept door de prijzen die op veilingen betaald worden. Zo is er al meerdere keren meer dan 1 miljoen euro overhandigd voor een enkele fles !
Weer thuis en volgens de km teller heeft de peugeot 1.685 kilometer probleemloos door het Schotse land getoerd !

3 Replies to “Schotland reis 2022”

  1. Heerlijk om te lezen, Fred. En zoveel bekende plekjes, die wij in juni en juli hebben bezocht. Schotland is inderdaad fantastisch.

  2. Opnieuw ongelofelijke mazzel gehad met het weer Bas. Net als bij het vorig bezoek tijdens mijn wandeltocht over de West Highland Way. Bij leven en welzijn 2023 opnieuw terug naar Bonny Schotland, dan om de Great Glen Way te wandelen, van Fort William naar Inverness.

  3. Tjonge jonge Fred, wat een mooi verslag van je reis. Prachtige foto’s van een mooi zonnig Scotland. 🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿. Ben zelf ook een keer naar de Edinburgh tattoo geweest, en dat was toen ook een ongelooflijke mooie voorstelling. Gr Bas

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.