Het Kluisbos heeft zonder twijfel de grootste oppervlakte van alle lokale wouden. Het Kluisbos ligt pal op de taalgrens, op de top van de Kluisberg. De klim naar boven was een heel pittige, ook het feit dat ik dus inmiddels door het fout lopen wat meer kilometers moest gaan lopen kreeg een behoorlijk rol in mijn ‘zaagsel koppie’. Maar kalmpjes aan en af en toe stoppen op de weg omhoog deed mij goed. In dit gedeelte werd het ook drukker met mede wandelaars . De hoge bomen verliezen al volop hun bladeren en links en rechts van de paden zag ik fraaie paddenstoelen op korte boomstronken. De zon had in dit gedeelte geen vrij spel en dat was direct aan de dalende temperatuur te merken.
Op de top van de Kluisberg ( 141 meter ) als ik niet verkeerd was gelopen had ik dit monument natuurlijk nooit gezien. Dit 300 hectare grote bos ligt echt pal op de taalgrens. Er zijn wat kleinere routes door het bos aangelegd voor families die het bos met kinderen bezoeken, zo trof ik er ook specht route palen . Gelukkig trof ik alleen maar Vlaams sprekende wandelaars op mijn route want de Franse taal is niet aan mijn besteed. Twee derde van het gebied ligt in Kluisbergen. De bomen zaten nog redelijk goed in het blad maar dat zal spoedig anders worden.
De Vlaamse Ardennen bieden een perfecte mix van natuurschoon, cultuur en gastvrijheid, waar je kunt genieten van heerlijke lokale gerechten en bieren in gezellige cafés en restaurants. Foto rechtsboven mijn aankomst in Tiegem. Ook een doorkomst plaatsje in de Leiestreek.
Juist met dit fraaie zonnige herfstweer een prachtig panoramabeeld van het gebied waar de wandeltocht door liep.
Elk dorp in het Scheldeland heeft wel een opvallende kerk, soms wel meerdere en de één nog grootser dan de ander. Ik zag er velen tijdens de tocht. De inwoners leven ook werkelijk als ‘ons kent ons’ en dat zie je terug aan de huizen, tuinen en schoolgebouwen langs de vele kasseien straten. Bordjes langs de weg met de tekst ; “houd jij je buurt ook proper ?” Gewoon het signaal : hier staat de tijd stil , prachtig toch !!
Rond het middaguur en met meer dan 22 km inmiddels onder de zolen passeer ik over een ‘oude stalen’ brug het Schelde Kanaal. De Schelde is een 350 kilometer lange rivier die ontspringt in de Franse gemeente Gouy in het noorden van Frankrijk en door België en het zuidwesten van Nederland naar de Noordzee stroomt.
Het dorp Ruien komt in zicht. Hier is de grote middag rustpost waar alle afstanden even bij elkaar komen. Inmiddels is de buiten temperatuur op gelopen tot bijna 21 graden … hallo eind oktober en genieten dus, al die ‘klimaat zeurders’ ten spijt hahaha.
Tja, de grote zeg maar ‘soep rust’ rond het middag uur was wel een verhaal apart. Hier kwamen alle afstanden even bij elkaar voor een rust. Dus in de ‘rij’ voor een warm worstenbroodje en een bakkie soep en koele limonade en een stukje chocolade cake. Tot mijn grote verrassing trof ik in de wachtrij op de binnenplaats van een verenigingsgebouw een originele veldkeuken van defensie. Die herkende ik uiteraard direct uit mijn eigen Marine-tijd. De Mariniers hadden een aantal veldkeukens mee op en tijdens hun oefeningen. Deze bleek van de Duitse defensie geweest te zijn en de eigenaar vertelde mij dat hij deze wagen in Nootdorp in een grote loods met oud tweedehands defensiematerieel op de kop had weten te tikken ! Hij runt er nu met een partner een cateringbedrijfje mee ! Prachtig toch en helemaal in bedrijf, om worstenbroodjes te verwarmen, namens de organisatie, aan ons deelnemende wandelaars.
Suikerbieten tijd ook in België. Gigantisch grote machines draaien als ‘monsters’ hun rondjes over de akkers. Bovenstaande foto’s maakte ik aan het einde van de middag op mijn wandelroute. Echter ‘s morgens vroeg in het donker had ik ook al zo’n dergelijke machine getroffen. Echter vol met heel veel verlichting om onder andere de omgeving te verlichten. Op grote afstand leek het net of er een alien ufo was geland.
Links de aanloop en heuvel op naar het Kluisbos. Dat was echt een pittige klim en heel niet te vergelijken met de heuvel klimmetjes tijdens de Heuvelland 4daagse in Limburg. Rechts de route dwars door een fruitboomgaard. Dat was onder andere de reden dat sommige routes vooraf niet op gps files mochten verschijnen. Sommige delen in de route gingen gedeeltelijk over privé domeinen. En de eigenaren verbieden dus dat dergelijke locaties op GPS apparatuur zichtbaar worden gemaakt . Gelijk hebben ze wel natuurlijk, technologie anno 2024, bij mijn eerste wandeltochten jarengeleden kreeg je een A4-tje met route beschrijvingen .
Toppers deze medewerkers !!
Gespot werd ik door de Flanders fotograaf ; die namens de organisatie de hele dag op diverse routes foto’s maakt van ons deelnemers. Op dit moment was een boer zijn akker aan het om ploegen, ik liep met een aantal deelnemers juist langs de akker waar de fotograaf ‘stelling’ had genomen. Op zijn roepen om even te gaan zwaaien hebben we gelijk gevolg aan gegeven , kicken toch, prachtige actie foto !!
Zo maar een greep van ‘doorkomst’ borden die ik tijdens de wandeltocht mocht passeren. Onder aan de foto panorama van het finish dorp.
De organisatie bij deze Belgische wandelfestijnen is echt perfect. Op de diverse rustposten hangen route overzichten , verklaringen met gedetailleerd uitleg hoeveel er is gelopen en hoeveel er nog moet worden gelopen. De startkaart die je bij de start uitgereikt krijgt moet je bij de finish weer inleveren. De digitale gegevens worden daags daarna op de site van de organisatie zichtbaar zodat je de wandeltijden kunt bekijken welke tijdens de wandeltocht op de registratiematten zijn geregistreerd.
Kwart over vier was ik terug bij het start / finish gebouw , een hoofdvestiging van Sani Confort, een bedrijf welke diverse ruimtes beschikbaar had gesteld om ons 1.400 deelnemers te ontvangen. Best een opvallende start / finish locatie voor mij omdat je onder andere via grote trappen naar diverse ruimtes gedirigeerd werd. Midden in het gebouw was een soort ‘kantine’ ingericht met lange tafels en banken. Daar kreeg je ook het ‘prestatie biertje’ bij inlevering van je polsbandje.
Mijn vierde Flanders Trail is volbracht. Prachtig en werkelijk waar voor de tijd van het jaar met een ongekend mooi herfstweer. 21 graden en volop zonneschijn aan een blauwe hemel eind oktober is echt een kers op de wandeltaart !! Blijft thans open op mijn wensenlijstje de Meerdal Trail 2025 of 2026. Bij goede gezondheid heb ik echt het plan om ook deze Trail te gaan deelnemen.
Tja, ‘eind goed – al goed’ , in de vroege ochtenduren nog best wel spannend om de auto in de buurt van de start locatie te kunnen / mogen parkeren en dan na afloop kunnen constateren dat jouw auto als laatste is achtergebleven op een eerder bomvolle parkeerplaats na een fantastische wandeldag.