Haring en Bier wandeltocht 1 juni 2024

Jaarlijks terugkerend op eerste zaterdag in de maand juni
Ik denk inmiddels mijn 5e deelname aan één van de gezelligste wandeltochten in ons land. Deze tocht is 13 jaar geleden als een soort ‘grap’ door een Vlaardinger vriendengroep begonnen en inmiddels uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerend evenement waar ook inmiddels een deelnemers aantal aan verbonden is. Je kunt op twee afstanden inschrijven ; 15 en 25 km.
Ik heb ingeschreven voor de 25 km afstand, dit met het oog op mijn komende wandelvakantie in het Lake District Engeland. daar zal ik een aantal dagen achtereen diverse tochten gaan ondernemen dus een aantal km in de benen vooraf helpen daarbij ! In alle vroegte dus met tram en metro ( stopt tegenwoordig ook in Vlaardingen Centrum ) naar het start en finish terrein in Vlaardingen op het grote plein bij de Visbank, de plek waar vroeger de Vlaardinger vissers hun ‘haring’ aan wal brachten. Even na acht uur heeft de stads omroeper mij en vele andere wandelaars op weg gebeld ( klik op plaat voor vergroting ) .
Onder een grijs wolkendek ga ik voor de eerste kilometers op pad. via de Indische buurt gaat het redelijk snel het stadcentrum al uit. De eerste kilometers gaan richting Zuidbuurt en Krabbeplas. Zuidbuurt is een buurtschap ten westen van de gemeente Vlaardingen. Het is een voormalig agrarisch gebied waar doorheen thans een groot aantal wandel en fietspaden is aangelegd. De Krabbeplas is een zwem- en surfplas in de nabijheid van de A20 naast Westwijk Vlaardingen. In de zomer is het best wel druk met recreanten in dit gebied.
In de achterliggende 3 jaar is er veel te doen geweest in en rond dit buurtschap door de aanleg van een nieuwe snelweg de Blankenburgverbinding genaamd ( A24 ), die eind dit jaar geopend gaat worden. Dit nieuwe stuk snelweg gaat de A20 bij Vlaardingen verbinden met de A15 bij Rozenburg. Hele stukken van het tracé liggen ondergronds en voor de tunnel rit onder de Waterweg door zal tol gaan worden geheven. Dat zal dus veel mensen doen besluiten om de weg te gaan mijden en gewoon de lus blijven rijden door de bestaande Benelux tunnels. ( # luchtfoto van Rijkswaterstaat ) .
Na 10 kilometer verlaat ik het gebied Zuidbuurt en na de passage over het viaduct van de A20 bereik ik de eerste koffie rust op een sportterrein van een hockeyvereniging. Het miezert heel zachtjes zo nu en dan maar juist nu ik daar arriveer is het gelukkig droog. Binnen kost de koffie ff meer wordt er door een medewerker geroepen …, buiten bij de kraam een beker koffie voor een eurootje. Ik besluit daarbij maar even op de uitnodigende bankjes te gaan zitten. En met een ‘scheutje huppelwater’ in mijn koffie kom ik weer op krachten. Echter het best wel frisse winderige weer nodigt nu niet bepaald uit om wat langer te blijven zitten en meteen na een tweede bakkie stap ik maar weer op.
Het tweede gedeelte van de tocht gaat grotendeels door de Broekpolder. Dat is een prachtig natuurgebied van ongeveer 140 hectare groot. Het gebied is nog volop in ontwikkeling. De gemeente Vlaardingen beheert circa twee derde van de Broekpolder, de rest het noordwestelijke deel beheert het Recreatieschap Midden-Delfland. Het gebied is ingericht als recreatiegebied met een golfclub, een manege, sportverenigingen, scouting en een sportcentrum De Polderpoort. Het gehele jaar door is er in de polder een kudde Schotse Hooglanders te vinden. Zowel in de zomer als in de winter begrazen deze dieren de polder. Zij zorgen ervoor dat het gebied de natuurlijke overgangen behoudt.
Onderweg tref je diverse stempelposten en daar worden ook enkele versnaperingen uitgedeeld door lokale sponsors. Zoals eierkoek en appels. Mijn 25 km maakt nog een extra lusje door een park in de wijk Holy Zuid . Daar passeer ik ook een oorlogsmonument van een vliegtuigbemanning welke hun vliegtuig in deze omgeving is neer gehaald. Ik heb een foto van het monument gemaakt en ga deze naar het gemeentebestuur van Vlaardingen sturen. Die mogen zich gaan schamen want het onkruid tiert er weelderig, wordt dus slecht onderhouden !!
Triest aanzicht met al dat onkruid op het monument.
Wanneer we weer Vlaardingen naderen passeren we ook de inmiddels ‘beruchte straat’ van de ‘loodgieter’. De buurt hangt er vol met camera’s en links en rechts van de woning staat een muur van witte zandzakken. Het zorgt in ieder geval voor een opmerkelijke moment tijdens deze tocht. Nog een stukje langs het kanaal en langs de monumentale molen bereik ik weer het centrum van Vlaardingen. Kwart over twee loop ik de Hoogstraat van het centrum binnen, hier krijg je een schelvispekel slokje aangereikt en staat het dameskoor ‘uit Volle Borsten’ ons wandelaars toe te zingen onder als slingers versierde geknoopte BH’s. Weer wat verderop een gladiool van sponsor DFDS.
14.25 terug aan de finish. Broer Ton en Annet waren net als Hans en Ineke al eerder binnen want zij waren immers op de ‘watjes’ afstand van 15 km gestart, knipoog. Echter voor Annet een super prestatie want zij wandelt immers niet zoveel als ons. In het feestgedruis welke inmiddels was opgestart hebben we nog gezellig een biertje gedaan. Echter het winderige weer op het plein nodigde nu niet echt uit om lang te blijven zitten. Dus tegen de verwachtingen in kwam er helaas een vroeger eind aan als bij eerdere edities. Misschien dus duimen maar dat er volgend jaar een zonniger editie georganiseerd kan gaan worden ! Zo kwam er dus een einde aan een ‘sportieve zaterdag’ rond Vlaardingen.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.