Haring en Biertocht Vlaardingen

Het routekaartje van de 25 km tocht ( klik op kaartje voor vergroting )
Met de eerste OV gelegenheid, bus en metro, ging ik in alle vroegte naar Vlaardingen centrum. De Westhavenplaats is al jaren het start en finish terrein van de gezelligste wandeltocht van Nederland. Een voordeel van vroeg reizen is dat je altijd op een zitplaats in het OV kunt rekenen. Zo ook deze zaterdag, ik reis in een haast leeg metrostel naar station Vlaardingen Centrum. ( Klik op de plaat voor een vergroting ).
Een dag eerder plaatsen leden van de organisatie met witte verf de haring afbeeldingen op de stoeptegels als route markering.
Op het start/finish plein staat de visbank. Eeuwenlang heeft de visserij de hoofdrol gespeeld in het leven van de inwoners van Vlaardingen. Vlaardingen was ooit een stad met een enorme haringvloot. De belangrijkste inkomstenbron was dus vis. En dan vooral de haring. Rond de 17e eeuw waren de inkomsten vanuit de visserij het grootst. In die visbank werd vroeger verse zeevis geveild. Dit gebeurde met alle vis die voor plaatselijke consumptie bestemd was. Het veilen en afslaan van de vis ‘aan de bank’ gebeurde uit sociale motieven ; de koper bepaalde uiteindelijk zelf de prijs. Schiedammers hebben de bijnaam ‘Jeneverneuzen’ en Vlaardingers ‘Haringkoppen’. Dus die laatste bijnaam van de Vlaardingers danken ze dus aan de vroegere visserij !
Deze editie loop ik gezellig samen met Ineke en Hans Hutters. De eerste kilometers gaan een beetje slingerend door het histories centrum rond de oude haven. Nabij het Delta hotel aan de Nieuwe Maas is na 5 km de eerste stempel/koffie post. Het beloofde zonnetje laat het hier nog afweten. Dan beginnen we aan wat later zal blijken een lang saai stuk van wel meer dan 4 km gedeeltelijk langs een industriegebied en de Nieuwe Waterweg. Ter hoogte van het Oeverbos naderen we de bouwactiviteiten van de Blankenburg tunnel. Hier missen we dus een vroegere gezellige horeca rust het café-restaurant Oeverbos. Helaas het is niet meer, de eigenaar moest wijken omdat het restaurant precies op de plek stond waar nu de nieuwe tunnel word gebouwd. Rijkswaterstaat en provinciebestuur gaat jullie schamen .. maar ja ambtelijke beslissingen natuurlijk niks tegen in te brengen grrrr. ( kik op de plaat voor vergroting ).
Na een heel vervelend saai stuk van vele kilometers bereiken we de Aalkeet-Binnenpolder nabij de Zuidbuurt. De stempelpost staat op een heel onaantrekkelijke plaats en nodigt echt niet uit om te gaan zitten rusten. Dat is echt opvallend jammer zeker ook omdat er helemaal geen horeca in dit gebied aanwezig is. Een minpuntje dus !
Pas na 19 km ! komen we aan de rand van Vlaardingen eindelijk aan bij de grote lunchpost. De route planning geeft dus te denken. Zeker omdat er in de voorgaande kilometers naar deze post helemaal geen horeca langs de inmiddels afgelegde route aanwezig bleek. Wel is de inrichting goed, genoeg tafels en banken om bij te zitten en er zijn toiletten geplaatst. Ook is er catering verkrijgbaar. Echter bij het zien van de prijzen doet dit ook de wenkbrauwen fronsen van de wandelaar. Vijf euro voor een belegd broodje vind ik wel erg veel, ook drie euro voor een klein plastic bekertje limonade zijn prijzen die wandelaars eigenlijk niet gewend zijn. Maar ook net als bij alle andere evenementen die inmiddels weer plaats vinden zouden deze prijsstijgingen aan de achterliggende corona periode te danken zijn ??? Ik persoonlijk vind het niet kloppen om bij wandelevenementen met zoveel deelnemers zulke prijzen te hanteren. Dus mijn broodjes uit mijn rugzak kwamen goed van pas.
Na deze rust gaan we weer richting Vlaardingen door het Klauterwoud, een klein natuurgebied aan de rand van Vlaardingen. Een beetje oppassen geblazen want de Schotse Hooglanders hebben veulens dus opgepaste afstand passeren is het advies. De route is er inmiddels weer als vertrouwd wisselender op geworden. En in een kort tijdsbestek volgen er plots nog enkele stempel posten.
De ‘jongste’ op deze foto is het meest fit ! ( klik voor vergroting op foto )
Bij het verlaten van het natuurgebiedje treffen we de Jumbo stempelpost. Al jaren aanwezig en de wandelaars krijgen elke editie een eierkoek aangereikt. Dit jaar staat de Brandweer Rijnmond er ook naast met een drinkwaterpost !
De brandweermannen reiken bekertjes water uit. Prima actie dacht ik zo ….
Nog een groep die best wat aandacht verdiend en elke editie langs de route aanwezig zijn ; de meisjes van Verkade, deze editie ook met een jongetje van Verkade. Stempelen en een heerlijke appel word er uitgedeeld.
En bij het binnenkomen van het centrum van Vlaardingen .. ja dan word de wandelaar verwend met een glaasje Schelvis Pekel. Schelvispekel is de oudste vissersdrank die verkocht wordt in Nederland. De oorsprong ligt in de 17e eeuw toen vissers uit Vlaardingen op de Noordzee hun eigen drank aan boord maakten. Ze hadden Schelvis geruild met de kruiden van de VOC schepen die terug kwamen uit Indië. Ze lieten de kruiden in de brandenwijn trekken en hadden zo hun eigen sterke drank tegen de bittere kou. In de 17e eeuw had deze kruidenbitter nog geen naam. Waar komt dan de naam Schelvispekel vandaan ? Toen de vissers na de visvangst op de Noordzee weer aan wal kwamen werden ze begroet door hun vrouwen. Zij vroegen zich af waarom hun mannen zo vaak op hun kotter naar beneden liepen. Om geen argwaan te wekken zeiden de vissers ‘de Schelvis ligt in de pekel’! En zo konden de vissers eeuwenlang ongestoord hun eigen Schelvispekel blijven stoken en drinken op hun kotters ! ( klik op foto voor vergroting ).
Het Dameskoor ” Uit Volle Borsten” verzorgde ook muzikale bijdrage ” valt als je daar naar luistert dat nou ook onder ‘grensoverschrijdend gedrag’ ?????? hahaha. ( klik op foto voor vergroting ).
Om 15.00 terug aan de finish en op de finishfoto met de nachtburgemeester van Vlaardingen Leo IJdo ! Rotterdam had natuurlijk Jules Deelder als nachtburgemeester en Vlaardingen kon dus niet achter blijven. De toenmalig burgemeester Tjerk Bruinsma had het idee om ook een nachtburgemeester aan te stellen die dan de schakel zou vormen tussen het ‘Stadhuis’ , de horeca en het uitgaanspubliek. Dat werd dus Leo IJdo. Sindsdien staat Leo bij de Haring en Biertochten aan de finish de binnenkomende wandelaars te feliciteren ! ( klik op de foto voor vergroting ).
Wat plaatjes bij elkaar gebracht. Haring op een boom in het park en haring happen aan de finish !
En of de haring lekker was…. natuurlijk en naspoelen met een heerlijk biertje aan de finish.
klik op de foto voor vergroting.
Editie 2022 zit erop, genoten van de heerlijke gastvrije sfeer van alle medewerkers en ondanks het ene minpuntje van de 25km route was het top ! Organisatie dank jullie wel en hopelijk tot volgend jaar 2023 !

v

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.