Schie- en Delflandtocht 11 juni 2022

Zaterdag 11 juni ; de laatste trainingstocht voor de Alkmaarse 4Daagse. Een heel fraaie wandeltocht georganiseerd door de Rotterdamse Wandelsport Vereniging RWV. Al vroeg met het OV op weg naar ‘buur’ gemeente Schiedam. De start-finish locatie was op het sportcomplex van de Schiedamse handbalvereniging DWS. Meteen al in het startbureau een eerste bekende, Ineke Brouwer waar kom je deze dame nou niet tegen in ons ‘wandel circuit’. Ineke hielp de organisatie met de inschrijvingen en later op de ochtend zou zij met Hans starten voor een rondje 15 km. Ik schreef in voor de 25 km, immers komende week in Alkmaar sta ik ingeschreven voor 4 dagen 25 km. klik op plaat voor vergroting.
Om 15 minuten over acht ga ik op weg. Het weerbeeld is fantastisch voor deze juni dag. Volop zonneschijn en een verwachte temperatuur van rond de 22 graden. Direct na de start gaat de route door het nabij gelegen Beatrixpark. Dit is het grootste park van Schiedam. Het heeft speelweiden, wandel en fietspaden, een heemtuin, kinderboerderij, speeltuin, vijvers en een familie restaurant. Het park is in de vijftiger jaren van de vorige eeuw aangelegd ter compensatie van het verdwijnen van het Sterrebos in het zuiden van Schiedam door de aanleg van de Wilhelminahaven. Sinds 2012 heeft het park een metamorfose ondergaan. Groot onderhoud aan het groen, wandel en fietspaden zijn geasfalteerd, onderhoud aan de houten bruggen over de vijvers, beschoeiingen vernieuwd en meer verlichting geplaats door het hele park. klik op foto voor vergroting.
Nadat ik het mooie park heb verlaten kom ik in het Buurtschap Windas aan. Het Windas is een buurtschap behorende tot de gemeente Schiedam. Het ligt aan de brug over de Poldervaart en is tegenwoordig omsloten door de nieuwbouw van Kethel. Het Buurtschap omvat een zestal huizen, met ca. 20 inwoners. Het moet vroeger iets groter zijn geweest want enkele huisjes zijn inmiddels verdwenen. klik op plaat voor vergroting.
Inmiddels nader ik de spoorlijn Rotterdam – Amsterdam in het buitengebied.
De spoorbrug Kethel overspant de Poldervaart en maakt deel uit van de lijn Rotterdam – Amsterdam. De naam komt van het voormalige dorp Kethel waar deze spoorbrug bij ligt. Naast de brug ligt een fiets-voetgangersbrug, de Joppelaan genaamd. Deze gaat via een tunneltje onder de brug door. klik voor vergroting.
Enkele uurtjes later passeerden Hans en Ineke ook de spoorbrug in de route.
Ik passeer een prachtig vennetje nabij Zweth. klik op foto voor vergroting
De eerste ( koffie ) rust na ca. 11 kilometer nabij de Kandelaarweg. Hier was ook de splitsing 15 / 25 km lopers.
Na het rusten gingen de lopers van de 15 km recht door de polder in. De bikkels van de 25 km vervolgden hun weg langs de Schie.
Verder Delfland in en ik passeer na de koffierust de Kandelaarbrug. Dit is een fiets en wandelaarsbrug over de Delfse Schie. Deze ophaalbrug wordt hydraulisch aangedreven door een cilinder onder het brugdek. De naam is afgeleid van het ten westen van de Delftse Schie op de grens van de Noord-Kethelpolder en de Oost-Astpolder gelegen buurtje Kandelaar en de naam van de Herberg “de Candelaar”, die in het begin van de 17e eeuw aan de Schie was gelegen. Ze verwijzen naar de kandelaar die hier vroeger stond ter verlichting van de schepen die in het donker afmeerden. klik op foto voor vergroting.
De Schie, kijkend vanaf de Kandelaarbrug richting Delft.
Op weg naar de derde rust passeerde ik op een grasdijk deze drie dames, ze bleken niet onder indruk te zijn van passerende wandelaars en bleven heerlijk van zonnetje genieten langs de waterkant. klik voor vergroting
Langs de Harreweg trof ik in de berm een kleinschalig ‘verkooppunt’ van een lokale boer. Eieren en plantjes . De Harreweg zelf bleek het enige saaie wandelstuk van 2 km lengte in de route te wezen, recht toe en recht aan over een fietspad, om vervolgens in het laatste stuk natuurgebied van de wandelroute te geraken. klik voor vergroting
Hoe landelijk wil je het hebben, deze ‘dame’ staat waarschijnlijk al bij het hek op de boer te wachten om gemolken te worden.
Nog één blik richting het ‘weidse’ Delfland. Weilanden vol boterbloemen wachten om gemaaid te worden. Via schelpenpaden gaat het laatste stuk van de route richting de bebouwde kom van Schiedam.
Rond drie uur ben ik terug bij de finish, de parcours bouwer van de RWV krijgt van mij een dikke voldoende ! Een prachtige route door Delfland die ik eigenlijk heel nog niet kende. Op het finish terrein van de handbalvereniging nog even heerlijk na gezeten, Hans en Ineke kwamen even later ook binnen en voor het naar huis gaan heb ik nog gezellig met andere wandelaars deze fraaie wandel dag door kunnen nemen. Complimenten aan de RWV en Alkmaar ik kom er aan !
Het enige minpuntje van deze wandeltocht …. de ingeschreven 25 km bleken er 27.2 km te zijn en achteraf bleek ik het ‘Schiedamse vlekken virus’ te hebben opgelopen ?? Waarschijnlijk verkeerde wandelbroek met de warmte aan gehad.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.